Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomáhá dochutit jídlo a prospívá zdraví: Seznamte se s miso pastou, není jenom jeden druh

Miso polévka
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Miso pasta patří mezi tradiční japonská dochucovadla. Tato zajímavá pochoutka je jedním z nejznámějších reprezentantů páté chuti, která nese název umami. Díky tomu dokáže každé jídlo pozvednout na vyšší úroveň, jak se můžete přesvědčit i v našem článku. To ale není jejím jediným přínosem — látky, které obsahuje, totiž přináší celou řadu zdravotních benefitů.  

Základem každé miso pasty jsou sójové boby smíchané se solí a naložené v dřevěných sudech společně s fermentačním činidlem. Podle toho, jak dlouho probíhá kvašení, se pak mění barva výsledné pasty i její chuť. Používá se na přípravu polévek, pmazánek i omáček.

Shiro miso vylepší brambory

Nejkratší dobu potřebuje ke svému vzniku pasta s názvem shiro miso. Ta má žlutou až lehce béžovou barvu. Její chuť není tolik slaná, naopak může působit spíše lehce nasládle. Doba fermentace obvykle nepřekročí dva měsíce. 

  • Shiro miso se hodí k lehkému dochucení. Výborná je do polévek či salátů, ale vylepšit s ním můžete dokonce i klasické šťouchané brambory. Stačí když k 800 g uvařených brambor přidáte 2 lžíce másla a 1 lžíci shiro miso a společně rozšťoucháte. Následně přidáte 150 g restované cibulky a 2 lžíce nasekané pažitky. Výsledek bude stát rozhodně za to.  

Mugi miso do pomazánky

Dalším druhem miso pasty je světle hnědé mugi miso. Do toho se kromě sójových bobů přidává také ječmen. Jeho chuť je tak jemná, ale bohatá.  

  • Vyzkoušet mugi miso můžete v originální mrkvové pomazánce. Stačí si očistit 1 kg mrkve a dát jej na 40 minut do trouby na 200 °C. Upečenou mrkev následně rozmixovat s 1 lžící másla, 1 lžící mugi misa 1 lžící javorového sirupu.  

Nejznámější je genmai miso

Úplně nejklasičtějším zástupcem miso past je pak genmai miso. Toto středně hnědé miso je vyrobené ze sóji a rýže natural. Jeho chuť slanější a výraznější, ale přesto ale krásně vyvážená. 

  • Genmai miso se výborně hodí k dochucení omáček, těstovin, grilované zeleniny či salátových dresingů. S její pomoci můžete uvařit základní recept na výbornou miso polévku.  

Nejsilnější hatcho miso vylepší i cibuli

Ta nejtmavší pasta, která bývá fermentuje kolem tří let, se nazývá hatcho miso. Její chuť je opravdu výrazná, zemitá a uzená a její konzistence je ze všech variant ta nejtužší.  

Hatcho miso má silnou chuť a není tak úplně vhodné pro „začátečníky“ v těchto japonských dochucovadlech — některé by totiž mohla jeho výraznost odradit. Pokud ale člověk přijde miso pastám na chuť, přirozeně se pak dostane i k nejsilnější pastě tmavě hnědé až černé barvy. Tu může využít k dochucení již samo o sobě výrazných potravin. 

  • Za vyzkoušení rozhodně stojí variace na cibulové čatní. Na jeho výrobu budete potřebovat 1 kg cibule nakrájené na tenké plátky, kterou vložíte do hrnce s 1 lžící javorového sirupu a necháte asi 30 minut karamelizovat. K takto připravené cibuli pak přimícháte 1 lžíci chilli pasty a 1 lžíci hatcho miso. Výsledným produktem můžete vylepšit grilovaná masa, zeleninu či sendviče.  

Pomůže s cholesterolem i nízkým tlakem

Předností miso past není jen doladění pokrmu chutí umami, ale má i řadu zdravotních benefitů. Miso bývá dokonce někdy označováno za léčivou potravinu. Podporuje ty střevní mikrofloru a imunitu. Obsahuje velké množství železa, zlepšuje látkovou výměnu a pomáhá s nízkým tlakem.  

  • Miso pasta se navíc nemusí užívat jen vnitřně. Jejím nanášením na kůži se může člověk zbavit plísní a ekzému. Kromě dezinfekčního účinkumiso i zklidňující a analgetické účinky.

Zdroj:  Countrylife, Cuketka, Jíme jinak, HealthLine

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...