Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Buffalo, hot wings a další: Naučte se připravit ta nejlepší kuřecí křídla

Kuřecí křídla
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Je mnoho příležitostí, kdy si dát pěkně vypečená a kořeněná křidélka. Ať už je to sledování sportovních zápasů, oblíbených seriálů nebo během party grilovačky, tahle pikantní chuťovka přijde vhod prostě vždycky. Pojďte si podle našich rad připravit třeba Hot nebo Buffalo Wings!

Jak křidélka správně rozkrojit?

Pro tento druh úpravy drůbežího masa a je lepší vybrat taková křídla, která jsou větší a mají na sobě hodně masa. Překrojení není žádná věda. Základem je mít po ruce dobře naostřený nůž a kuchyňské prkénko, pod které si raději dejte navlhčenou utěrku, aby se neklouzalo.

  • Křidélko se skládá ze tří částí. Ta první nejblíže k prsu má nejvíce masa, druhá část je stále masitá, ale má více kostí. Posledním kouskem je špička, což je prakticky jen kost a kůže.
  • Špičky v následujících receptech nevyužijete, ale určitě si je zamrazte a uchovejte pro přípravu kuřecího vývaru.
  • Na rozkrojení křídla vám stačí řezy vedené kloubem. Než chytnete ten správný grif, zpočátku je dobré si křídlo „vykloubit“ do protisměru. Tak zjistíte, kde kloubní chrupavka přesně leží a v tomto místě křídlo rozkrojíte.

Tradiční kuřecí křidélka Buffalo

Tato pochoutka si během 70. a 80. let dvacátého století získala velkou popularitu zejména v Americe a v Kanadě, dnes je oblíbená po celém světě. 

  • Recept údajně vznikl náhodou v baru Anchor v americkém městě Buffalo, kdy obsluha potřebovala nabídnout rychlé a levné občerstvení svým hostům, takže přišli s nápadem osmažit kuřecí křidélka a ochutit je omáčkou s kajenským pepřem.
  • Na mnoha místech USA se dodnes konají festivaly kuřecích křídel. Například National Buffalo Wing Festival nebo Philadelphia's Wing Bowl, které doprovázejí soutěže v pojídání křidélek.

Jak připravit Buffalo omáčku

Smíchejte v hrnci ⅔ šálku chilli omáčky, půl šálku másla, 1 a půl polévkové lžíce bílého octa, ¼ čajové lžičky worcestrové omáčky, ¼ lžičky kajenského pepře, lžičku sušého česneku a přidejte sůl podle chuti.

  • Za stálého míchání přiveďte směs k varu.
  • Jakmile tekutina začne bublat, odstavte ji ze sporáku, promíchejte a můžete použít.
  • Máslo je důležitou složkou, protože právě díky němu je omáčka krémová a plná chuti. Určitě ho nevynechávejte.

  • Buffalo křidélka se neobalují v mouce a ihned se fritují v oleji, který by měl mít teplotu okolo 180 stupňů, dozlatova. Před podáváním se pak důkladně promíchají s Buffalo omáčkou.
  • Druhou variantou, jak připravit křidélka, je obalit je v mouce smíchané se sladkou paprikou, sušeným česnekem, solí a pepřem. Boudou pak křupavější a buffalo omáčka na nich bude lépe držet.

Tradičně se k nim přikusuje řapíkatý celer a namáčejí se do omáčky z modrého sýra, který pikantní chuť lehce neutralizuje.

Nezůstaňte jen u buffalo omáčky

Tradiční omáčka Buffalo ale lidem nestačila, a tak se brzy objevily recepty na křídla na asijský (s omáčkou teriyaki) nebo italský způsob (obalené v parmazánu).

  • Kromě Buffalo omáčky je velice oblíbená bbq omáčka, sweet chilli nebo medovo-česneková omáčka.
  • Křidélka je možné upéct i v troubě. V takovém případě je dejte osolená a pokapaná olejem do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte zhruba 40 minut. Nikdy nebudou ale tak křupavá a chuťově výrazná, jako ta fritovaná.

Hot Wings jako z fastoodu

Populární řetězec KFC s křidélkami boduje. Pokud je máte také rádi, zkuste si je připravit doma. Nejen, že vás to bude stát méně peněz, ale budete přesně vědět, co vaše Hot Wings obsahují. A navíc si je můžete udělat tak pikantní, jak jen váš jazyk snese.

  • 1 kilo naporcovaných křídel bez špiček vložte do mísy a promíchejte se směsí z 1 lžičky mletého chilli, 1 lžičky drceného pepře, 1 lžičky kajenského pepře a ½ lžičky soli.
  • Zakryjte mísu alobalem a nechte 30 minut odpočívat.
  • V jiné míse si vidličkou rozmíchejte 2 vejce, 1 lžičku kajenského pepře, 1 lžičku mletého pepře a 1 lžičku chilli vloček.
  • Do další mísy nasypte 1-2 šálky hladké mouky.
  • Každý kus křidélka nejprve obalte ve směsi vajec s kořením a následně vyválejte v mouce.
  • Křidélka pak smažte v hrnci s rozpáleným olejem o teplotě cca 175 stupňů, aby se pořádně propekla i uvnitř. Bude to trvat cca 15-20 minut.
  • Křupavá a dozlatova osmažená křidélka pak můžete osušit v papírové utěrce, abyste se zbavili přebytečného oleje.

Křidélka se namáčí do kečupu, česnekové omáčky nebo třeba sweet chilli omáčky. Podávat k nim můžete pečivo, ale jestli chcete mít doma autentický fastfood, připravte k nim domácí hranolky.

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč