Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4039 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 567 g
Tuky 159 g
Vláknina 193 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U téhle americké omáčky dvojnásob platí, že nejlepší je ta, která vám chutná. Říká se dokonce, že neexistuje přísada, která by do BBQ omáčky vysloveně nepatřila. Základní recept tedy lze různě dolaďovat, třeba přidat bourbon (whiskey) a/nebo chilli.

Suroviny

velká, nahrubo
rostlinný olej 3 PL
neutrální chuti
rajčatová passata - pyré 400 ml
(rajčatové pyré)
3 konzervy krájených rajčat
vinný ocet bílý 200 ml
bílý
třtinový cukr muscovado tmavý 4 PL
sůl mořská 2 ČL
lze nahradit jinou nejodidovanou solí
pepř mletý
15 otočení mlýnkem
paprika mletá uzená 1 PL
chilli sušené 2 PL
jemné
umleté
melasa 1 PL
pomerančová šťáva 200 ml
hořčice dijonská 4 PL

Postup

1

Ve větším rendlíku na středním ohni opékejte cibuli na oleji 10–15 minut doměkka a dozlatova, občas promíchejte. Přidejte ostatní suroviny, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, jak nejvíc to jde, a zvolna vařte bez pokličky 2 hodiny. Občas zkontrolujte či zamíchejte ode dna.

2

Pak hmotu opatrně rozmixujte tyčovým mixérem. Rozdělte do sterilizovaných lahviček se širším hrdlem a uzavřete. V chladničce vydrží zhruba 3 týdny.

NĚCO NAVÍC
Používejte jako omáčku ke grilovanému masu či jeho bezmasým alternativám a zelenině anebo do hotdogů a burgerů. Skvělé také je potřít omáčkou kuře nebo žebírka na posledních 5 minut pečení či grilovaní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu
  • Tipy a triky

Jak připravit tu nejjemnější rybu: Vsaďte na solnou krustu

Pečení v soli je tradiční a velmi šetrná technika, díky které zůstane rybí maso krásně křehké a šťavnaté. Solná krusta totiž vytvoří vlastní minitroubu, která dokonale těsní, nepustí žádnou páru ven a zabrání, aby se...
Jak se vyrábí černý česnek?
  • Zdraví a výživa

Jak se vyrábí černý česnek?

Černý česnek je pochoutka, která vzniká procesem fermentace z běžného bílého česneku. Tento proces přeměňuje jeho ostrou chuť a štiplavé aroma na jemnou, nasládlou chuť s tóny sušeného ovoce, karamelu, balsamica a čokolády. Černý česnek je...