0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4039 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 567 g
Tuky 159 g
Vláknina 193 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U téhle americké omáčky dvojnásob platí, že nejlepší je ta, která vám chutná. Říká se dokonce, že neexistuje přísada, která by do BBQ omáčky vysloveně nepatřila. Základní recept tedy lze různě dolaďovat, třeba přidat bourbon (whiskey) a/nebo chilli.

Suroviny

cibule 2 ks
velká, nahrubo
rostlinný olej 3 PL
neutrální chuti
rajčatová passata - pyré 400 ml
(rajčatové pyré)
konzervovaná rajčata krájená 1200 g
3 konzervy krájených rajčat
vinný ocet bílý 200 ml
bílý
třtinový cukr muscovado tmavý 4 PL
sůl mořská 2 ČL
lze nahradit jinou nejodidovanou solí
pepř mletý
15 otočení mlýnkem
paprika mletá uzená 1 PL
chilli sušené 2 PL
jemné
hřebíček 6 ks
umleté
melasa 1 PL
pomerančová šťáva 200 ml
hořčice dijonská 4 PL

1 Ve větším rendlíku na středním ohni opékejte cibuli na oleji 10–15 minut doměkka a dozlatova, občas promíchejte. Přidejte ostatní suroviny, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, jak nejvíc to jde, a zvolna vařte bez pokličky 2 hodiny. Občas zkontrolujte či zamíchejte ode dna.

2 Pak hmotu opatrně rozmixujte tyčovým mixérem. Rozdělte do sterilizovaných lahviček se širším hrdlem a uzavřete. V chladničce vydrží zhruba 3 týdny.

NĚCO NAVÍC
Používejte jako omáčku ke grilovanému masu či jeho bezmasým alternativám a zelenině anebo do hotdogů a burgerů. Skvělé také je potřít omáčkou kuře nebo žebírka na posledních 5 minut pečení či grilovaní.

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit