Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Na 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4039 kcal
Bílkoviny 62 g
Cukr 567 g
Tuky 159 g
Vláknina 193 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

U téhle americké omáčky dvojnásob platí, že nejlepší je ta, která vám chutná. Říká se dokonce, že neexistuje přísada, která by do BBQ omáčky vysloveně nepatřila. Základní recept tedy lze různě dolaďovat, třeba přidat bourbon (whiskey) a/nebo chilli.

Suroviny

cibule 2 ks
velká, nahrubo
rostlinný olej 3 PL
neutrální chuti
rajčatová passata 400 ml
(rajčatové pyré)
konzervovaná rajčata krájená 1200 g
3 konzervy krájených rajčat
vinný ocet bílý 200 ml
bílý
třtinový cukr muscovado tmavý 4 PL
sůl mořská 2 ČL
lze nahradit jinou nejodidovanou solí
pepř mletý
15 otočení mlýnkem
paprika uzená 1 PL
chilli sušené 2 PL
jemné
hřebíček 6 ks
umleté
melasa 1 PL
pomerančová šťáva 200 ml
hořčice dijonská 4 PL

1 Ve větším rendlíku na středním ohni opékejte cibuli na oleji 10–15 minut doměkka a dozlatova, občas promíchejte. Přidejte ostatní suroviny, přiveďte k varu, pak zmírněte oheň, jak nejvíc to jde, a zvolna vařte bez pokličky 2 hodiny. Občas zkontrolujte či zamíchejte ode dna.

2 Pak hmotu opatrně rozmixujte tyčovým mixérem. Rozdělte do sterilizovaných lahviček se širším hrdlem a uzavřete. V chladničce vydrží zhruba 3 týdny.

NĚCO NAVÍC
Používejte jako omáčku ke grilovanému masu či jeho bezmasým alternativám a zelenině anebo do hotdogů a burgerů. Skvělé také je potřít omáčkou kuře nebo žebírka na posledních 5 minut pečení či grilovaní.

Foto: Kris Kirkham
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit