Vyrobte si domácí chilli pálivou omáčku, která se hodí k pečeným masům. Recept je velmi jednoduchý a tady je ten náš, osvědčený. Při práci s chilli papričkami, zvláště ve větším množství, buďte opatrní. Kapsaicin, zodpovědný za jejich palčivou chuť, totiž dovede tělo potrápit. Není proto od věci vzít si na papričky gumové rukavice a také pořádně větrat v kuchyni, když je opékáte.
Suroviny
Postup
Rozpalte gril v troubě a mřížku umístěte do polohy, která odpovídá přibližně 15 cm pod zdrojem žáru.
Na pečicí plech vyskládejte chilli papričky a opékejte je (podle potřeby obracejte), až začnou slupky puchýřovatět a černat. Mělo by to trvat 2–3 minuty z každé strany. Pak papričky nasypte do mísy, zakryjte plastovou fólií a nechte 10 minut chladnout.
Potom papričky zbavte stopek a slupek – když nějaká slupička zůstane, nic se neděje. Semínka ponechte s dužinou.
Do mixéru dejte nachystané papričky, česnek, bazalku, oregano, celerové semínko a pořádnou špetku soli plus 1/2 lžičky pepře.
Za chodu motoru pomalu vlévejte ocet příslušným otvorem ve víku mixéru a rozmixujte, jak je vám libo (nahrubo, nebo naopak co nejvíc dohladka). Chcete-li mít chilli omáčku dokonale hladkou, propasírujte ji přes husté sítko.
Podle chuti dosolte. Rozdělte do skleniček. V chladničce vydrží nejméně měsíc.
CHILLI MAJONÉZA
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 250 ml ■ VELMI SNADNÉ
Najemno nastrouhejte kůru z 1 limety. V misce vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem do pěny 3 žloutky, 1 lžíci limetové šťávy a 1 lžičku mořské soli. Za chodu přístroje přilévejte nejprve skoro po kapkách, pak tenkým pramínkem 250 ml olivového oleje s méně výraznou chutí nebo rostlinného oleje neutrální chuti. Šlehejte dohusta a dokrémova. Dolaďte chilli omáčkou a limetovou kůrou podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Domácí chilli omáčkou můžete zostřit také hamburgery, barbecue omáčku, koktejl Bloody Mary či rýži v cajunském nebo v asijském stylu.
PRAVIDLA KONZERVÁRNY
Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?
- ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120 °C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
- VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají.
- SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
- ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tacos krok za krokem: Jednoduché mexické jídlo, které má mnoho obměn(21 receptů )
- Pěkně zostra: 33 lahůdek pro milovníky chilli papriček(33 receptů )
- Zpracujte úrodu ze zahrádky, než uhodí první mrazíky. Připravte si kečup, chilli omáčku, kysané zelí i hrušková povidla(23 receptů )
- Meruňkového džemu už máte dost? Vyberte si z 26 originálních receptů na zavařeniny(26 receptů )