Pálivá chilli omáčka

Pálivá chilli omáčka

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do 30 minut Snadné Na cca 375 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 532 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 69 g
Tuky 22 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při práci s chilli papričkami, zvláště ve větším množství, buďte opatrní. Kapsaicin, zodpovědný za jejich palčivou chuť, totiž dovede tělo potrápit. Není proto od věci vzít si na papričky gumové rukavice a také pořádně větrat v kuchyni, když je opékáte.

Související recepty

Suroviny

chilli paprička 550 g
podlouhlé
česnek 4 stroužky
rozpůlené a oloupané
1 ČL
bazalka a oregano čerstvá nasekaná
celerové semínko 1 ČL
sůl a pepř
250 ml
jablečný, bílý vinný nebo mírně naředěný obyčejný ocet

1 Rozpalte gril v troubě a mřížku umístěte do polohy, která odpovídá přibližně 15cm pod zdrojem žáru. Na pečicí plech vyskládejte chilli papričky a opékejte je (podle potřeby obracejte), až začnou slupky puchýřovatět a černat. Mělo by to trvat 2–3 minuty z každé strany. Pak papričky nasypte do mísy, zakryjte plastovou fólií a nechte 10 minut chladnout.

2 Potom papričky zbavte stopek a slupek – když nějaká slupička zůstane, nic se neděje. Semínka ponechte s dužinou. Do mixéru dejte nachystané papričky, česnek, bazalku, oregano, celerové semínko a pořádnou špetku soli plus 1/2 lžičky pepře. Za chodu motoru pomalu vlévejte ocet příslušným otvorem ve víku mixéru a rozmixujte, jak je vám libo (nahrubo, nebo naopak co nejvíc dohladka). Chcete-li mít omáčku dokonale hladkou, protřete ji přes husté sítko. Podle chuti dosolte. Rozdělte do skleniček. V chladničce vydrží nejméně měsíc. 

 

CHILLI MAJONÉZA

PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ NA CCA 250ml ■ VELMI SNADNÉ

Najemno nastrouhejte kůru z 1 limety. V misce vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem dopěniva 3 žloutky, 1 lžíci limetové šťávy a 1 lžičku mořské soli. Za chodu přístroje přilévejte nejprve skoro po kapkách, pak tenkým pramínkem 250 ml olivového oleje s méně výraznou chutí nebo rostlinného oleje neutrální chuti. Šlehejte dohusta a dokrémova. Dolaďte chilli omáčkou a limetovou kůrou podle chuti.

NĚCO NAVÍC

Omáčkou můžete zostřit také hamburgery, barbecue omáčku, koktejl Bloody Mary či rýži v cajunském nebo v asijském stylu. 

 

PRAVIDLA KONZERVÁRNY

Aby měly zavařené produkty dlouhou trvanlivost, je nutné dbát při konzervování na kvalitu surovin, čistotu a dodržování předepsaných postupů. Na co se soustředit?

  • ČISTÉ SKLO I VÍČKA. Troubu předehřejte na 140/120°C. Sklenice umyjte v horké vodě se saponátem a pak důkladně opláchněte (můžete je také umýt v myčce). Poté je postavte na plech, vložte do trouby, vypněte ji a nechte zcela vychladnout. Víčka vyvařte v horké vodě a pak nechte úplně oschnout.
  • VOLBA SKLENIC. Při výběru sklenic či jiných nádob berte v potaz způsob využití i tekutost či pevnost obsahu. Například kečup můžete dát i do lahví se širším hrdlem, na džemy nebo chilli omáčku, které je vhodné nabírat lžičkou, volte klasické sklenice, nejlépe se šroubovacími víčky, jež se snadno uzavírají. 
  • SPRÁVNÁ TEPLOTA. Postupujte podle rad v receptech nebo v návodech ke skleničkám. Obecně platí, že sklenice určené k zavaření se plní co nejteplejší hmotou, proto je dobré postavit je při plnění na poskládanou mokrou utěrku, která pomáhá vyrovnávat teploty (případně je ohřát). Nádoby určené k uchovávání v chladničce či mrazáku plňte naopak hmotou zchladlou.
  • ŽELÍROVACÍ TEST. U džemů a marmelád je dobré vyzkoušet, zda už želírují, tj. samovolně tuhnou: Do mrazáku nachystejte malé porcelánové talířky. Potom na ně kápněte svařenou hmotu, chvilku počkejte a pak vrstvu projeďte prstem. Když zůstane zvrásněná a prst v ní zanechá trvalou stopu, je hotovo. V opačném případě ještě chvilku vařte či přidejte pektin. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/8

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit