Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hnědé banány nevyhazujte! Máme pro vás 5 tipů, jak je snadno a chutně zpracovat

Zralé banány
ZDROJ: Elena Koycheva/Unsplash
sdílet:

Začínají banány flekatět a hnědnout tak, že už na ně nemáte chuť? Přichází jejich příležitost blýsknout se ve sladkých receptech! Pokud na vás doma pár takových kousků hledí, dejte jim příležitost zazářit!

Přezrálé banány obsahují celou řadu cenných látek pro naše zdraví. Díky vysokému obsahu draslíku patří přezrálé banány k potravinám, které podporují krevní oběh. Jsou sladší, protože obsahují více cukru než běžné banány, zhruba 13 %, i více antioxidačních látek. 

Banánová bábovka se zakysanou smetanou

Tato bábovka vás nadchne nejen svou chutí, ale i bleskurychlou přípravou. Do 20 minut je dokonale vláčná bábovka v troubě a váš domov zaplaví vůně banánů a skořice.

  • Banánová bábovka navíc rozhodně není suchá a díky své skvělé chuti velmi rychle mizí. Je lehká a příjemně vláčná.
  • Přidat do ní můžete třeba oříšky nebo rozinky.

Rychlé ranní smoothie s náloží energie

Díky přezrálým banánům nemusíte ranní smoothie vůbec doslazovat. Ranní drink navíc připravíte z jakékoli své oblíbené kombinace ovoce. K banánům tak přidejte třeba čerstvé nebo mražené lesní ovoce.

  • Banánové smoothie je ideální snídaně, pokud zrovna nemáte času nazbyt. Hotové je raz dva a dodá vám energii na několik hodin.

Banana Bread: Sladký chlebíček na snídani, svačinu i ke kávě

Přezrálé banány, které k jídlu už příliš nelákají, inspirovaly ve 30. letech americké hospodyňky k přípravě sladkého banánového těsta. Z něj se pak postupem času vytvořil recept na banánový chlebíček, jak jej známe dnes.

  • Peče se po celém světě a jeho chuti sluší i přidání vlašských ořechů a rozinek. My pro vás máme recept na banánový chlebíček s podmáslím.

Zmrzlina s opravdovou chutí banánů

Zapomeňte na umělou banánovou chuť. Citronová šťáva zabrání rychlému hnědnutí banánové dužiny a zmrzlině dodá výbornou svěží chuť. Smíchejte ingredience uvedené v receptu a směs nalijte třeba do efektních nanukových tvořítek.

Šup s banány do mrazničky!

Bábovku nebo chlebíček už jste upekli a stále doma zbývá pár přezrálých banánů? Zkuste je zamrazit a použijte je někdy příště, až vám budou doma zrovna chybět. Jak na to?

  • Banány oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Nakrájené banány vložte do sáčku a vložte do mrazáku.
  • Takto zamrazené banány můžete použít do smoothie nebo k přípravě zmrzliny. Když je necháte v pokojové teplotě rozmrazit, budou se vám opět hodit k přípravě chlebíčku, bábovky nebo muffinů. 
  • Nakrájené banány můžete také nejdřív obalit v hořké čokoládě a až potom zamrazit. Získáte dokonalou chuťovku, dezert i zmrlinovou jednohubku v jednom. Navíc ji můžete vytáhnout z mrazničky kdykoli a rovnou jíst, v jakémkoli množství.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč