Tajnou přísadou, která banánovému chlebíčku dodá sladkost i vláčnost, nejsou banány, ale rozinky. Nešetřete na jejich množství ani na kvalitě!
Postup
1
Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
2
V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, skořici a rozinky. V druhé míse rozmačkejte banány a přimíchejte máslo, vanilkovou esenci, vejce a mléko. Banánovou směs vlijte k moučné a promíchejte. Přesuňte těsto do formy a dejte péct na 30–40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
3
Nechte asi 10–15 minut zchladnout, vyjměte z formy, přelijte agávovým sirupem a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Banana Bread neboli banánový chlebíček: 7 ověřených receptů(8 receptů)
- Jídlo bez výčitek: Lehce, svobodně a bez hladu(32 receptů)
- Snadné domácí pečení s dětmi(16 receptů)
Komentáře
11.03.2020 07:58
Chlebicek je vyborny,jen
Chlebicek je vyborny,jen temer vzdy,kdyz ho pecu,je po stranach super a uprostred jakoby nedopeceny...nejaka rada,co s tim?
12.03.2020 10:44
Dobrý den, Martino, myslíme
Dobrý den, Martino, myslíme si, že by mohlo pomoci zvolit formu s větším průměrem, těsto tak bude rozprostřeno v nižší vrstvě a je větší šance, že se upeče dostatečně i ve středu.
Těsta, do kterých se přidává ovoce, jsou vždy vlhčí a hutnější a mají tendenci být ve středu mokrá, někdy až jakoby sražená. Pokud se pečou ve vyšší a hlubší formě, teplo proniká do středu pomaleji a zatímco okraje už jsou hotové, střed může být ještě syrový. Záleží také na materiálu formy, třeba varné sklo vede teplo hůř než například litina, a tak žár trouby víc působí při okrajích a méně ve středu koláče.
My jsme na fotku pekli chlebíček v kruhové dortové formě, protože pak na snímku hezky vypadá, ale klidně ho zkuste udělat jako nižší řezy a uvidíte, zda to pomůže. :-)
Přejeme vám mnoho úspěchů při dalším pečení!
04.10.2020 21:08
Dobrý den, mě chlebíček vůbec
Dobrý den, mě chlebíček vůbec nevyskočil. Je to normální ? Prášku do pečiva jsem dala dle receptu.
05.10.2020 09:17
Dobrý den, Silvie,
Dobrý den, Silvie,
jak psala kolegyně Lucka výše, ovocná těsta (a ta banánová zvlášť), jsou hodně hutná, vláčná a těžká. Takže nevyskočí tolik jako ostatní koláče a buchty. Samozřejmě se mohlo stát i něco jiného, to se bohužel „od stolu“ soudí velmi obtížně. V troubě mohla být odlišná teplota (na to se nám osvědčil závěsný teploměr do trouby, díky kterému vždy víme, co se v troubě děje), prášek mohl být vyprchaný, mouka mohla sát méně/více než ta, kterou jsme použili my (to se bohužel stává často)...
Teď jsem vám asi příliš nepomohla, přemýšlím, jak se dobrat k tomu, co se mohlo stát. Přišel vám chlebíček sražený?
S pozdravem, redakce Apetitu
28.10.2020 19:56
Dobrý den, pekla jsem již
Dobrý den, pekla jsem již několik "buchet" vč. vašeho chlebíčku, kde je tekuté sladidlo nebo banán a bohužel nikdy špejle nebyla suchá ani při výrazně delším pečení. Špejle byla vždy mazlavá.
Chápu, že ovoce a med dělají těsto vlhčí, ale jak tedy poznám že je upečeno?
Suchou špejli mám jen u bábovek z polohrubé mouky s bílým cukrem.
Podotýkám, že jsem pekla hodinu a půl na 180 st., těsto nebylo řídké, troubu jsem neotevírala, pekla jsem na nízké těsto na plechu, trouba dobře vyhřátá... a špejle nebyla suchá. Tereza
01.11.2020 10:12
Dobrý den, Terezo,
Dobrý den, Terezo,
máte pravdu při pečení banánových moučníků špejle nikdy nebude úplně suchá, protože těsto je hodně vláčné a mazlavé. Těsto nesmí být syrové. Na začátku tedy můžete namočit špejli do syrového těsta, abyste věděla, jak špejli obalí a jaké je na dotek. Poté budete mít porovnání s propečeným těstem. Propečené (byť vláčné) těsto nabalené na špejli můžete i ochutnat, nemělo by chutnat po mouce.
Držíme palce při dalším pečení, redakce Apetitu