Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánový chlebíček bez přidaného cukru
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 99
Do hodiny Velmi snadné 6-8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1582 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 219 g
Tuky 56 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Banana bread je důmyslný anglický moučník, do kterého zužitkujete přezrálé banány, i ty s černými flíčky. Abyste nemuseli přidávat další cukr, použijte ty opravdu měkké a jako další sladící prvek jsme použili rozinky. Důmyslnou tajnou přísadu receptu na banana bread, která banánovému chlebíčku dodá sladkost i vláčnost. Nešetřete na jejich množství ani na kvalitě!

Suroviny

mouka celozrnná 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sultánky, propláchnuté horkou vodou a okapané
zralé, oloupané
rozpuštěné
vanilkový extrakt 2 ČL
vejce 1 ks
agávový sirup
k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.

2

V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, skořici a rozinky. V druhé míse rozmačkejte banány a přimíchejte máslo, vanilkovou esenci, vejce a mléko. Banánovou směs vlijte k moučné a promíchejte. Přesuňte těsto do formy a dejte péct na 30–40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

3

Nechte asi 10–15 minut zchladnout, vyjměte z formy, přelijte agávovým sirupem a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Komentáře

28.10.2020 19:56

Dobrý den, pekla jsem již několik "buchet" vč. vašeho chlebíčku, kde je tekuté sladidlo nebo banán a bohužel nikdy špejle nebyla suchá ani při výrazně delším pečení. Špejle byla vždy mazlavá.
Chápu, že ovoce a med dělají těsto vlhčí, ale jak tedy poznám že je upečeno?
Suchou špejli mám jen u bábovek z polohrubé mouky s bílým cukrem.
Podotýkám, že jsem pekla hodinu a půl na 180 st., těsto nebylo řídké, troubu jsem neotevírala, pekla jsem na nízké těsto na plechu, trouba dobře vyhřátá... a špejle nebyla suchá. Tereza

01.11.2020 10:12

Dobrý den, Terezo,
máte pravdu při pečení banánových moučníků špejle nikdy nebude úplně suchá, protože těsto je hodně vláčné a mazlavé. Těsto nesmí být syrové. Na začátku tedy můžete namočit špejli do syrového těsta, abyste věděla, jak špejli obalí a jaké je na dotek. Poté budete mít porovnání s propečeným těstem. Propečené (byť vláčné) těsto nabalené na špejli můžete i ochutnat, nemělo by chutnat po mouce.

Držíme palce při dalším pečení, redakce Apetitu

04.10.2020 21:08

Dobrý den, mě chlebíček vůbec nevyskočil. Je to normální ? Prášku do pečiva jsem dala dle receptu.

05.10.2020 09:17

Dobrý den, Silvie,
jak psala kolegyně Lucka výše, ovocná těsta (a ta banánová zvlášť), jsou hodně hutná, vláčná a těžká. Takže nevyskočí tolik jako ostatní koláče a buchty. Samozřejmě se mohlo stát i něco jiného, to se bohužel „od stolu“ soudí velmi obtížně. V troubě mohla být odlišná teplota (na to se nám osvědčil závěsný teploměr do trouby, díky kterému vždy víme, co se v troubě děje), prášek mohl být vyprchaný, mouka mohla sát méně/více než ta, kterou jsme použili my (to se bohužel stává často)...

Teď jsem vám asi příliš nepomohla, přemýšlím, jak se dobrat k tomu, co se mohlo stát. Přišel vám chlebíček sražený?

S pozdravem, redakce Apetitu

11.03.2020 07:58

Chlebicek je vyborny,jen temer vzdy,kdyz ho pecu,je po stranach super a uprostred jakoby nedopeceny...nejaka rada,co s tim?

12.03.2020 10:44

Dobrý den, Martino, myslíme si, že by mohlo pomoci zvolit formu s větším průměrem, těsto tak bude rozprostřeno v nižší vrstvě a je větší šance, že se upeče dostatečně i ve středu.
Těsta, do kterých se přidává ovoce, jsou vždy vlhčí a hutnější a mají tendenci být ve středu mokrá, někdy až jakoby sražená. Pokud se pečou ve vyšší a hlubší formě, teplo proniká do středu pomaleji a zatímco okraje už jsou hotové, střed může být ještě syrový. Záleží také na materiálu formy, třeba varné sklo vede teplo hůř než například litina, a tak žár trouby víc působí při okrajích a méně ve středu koláče.
My jsme na fotku pekli chlebíček v kruhové dortové formě, protože pak na snímku hezky vypadá, ale klidně ho zkuste udělat jako nižší řezy a uvidíte, zda to pomůže. :-)

Přejeme vám mnoho úspěchů při dalším pečení!

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč