Knedlíky jako z cukrárny! Griliáš je osladí a dodá karamelovou chuť, nemusíte proto ani sladit šlehačku!
Suroviny
Postup
Na griliáš opražte oříšky nasucho v pánvi. Pak je promněte v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky, promíchejte a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout, nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte nahrubo.
Mléko s máslem a solí přiveďte k varu, vsypte mouku a míchejte, aby vzniklo těsto, které se odlepuje od stěn hrnce.
Nechte vychladnout a pak postupně přidávejte a zapracovávejte vejce. Z hotového těsta odkrajujte kousky a balte do nich meruňky. Knedlíky vařte ve vroucí vodě 8–10 minut. Hotové knedlíky prolijte máslem, obalujte v griliáši a podávejte se šlehačkou a dalším griliášem.
NĚCO NAVÍC
Namísto pecky můžete do meruněk vložit kostku cukru nebo kousek griliáše či marcipánu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Meruňky se v kuchyni rozhodně neztratí – připravte z nich koláč, ovocné knedlíky nebo je zavařte. V zimě jako když najdete(45 receptů )
- Ovocné knedlíky: 15 ověřených receptů(15 receptů )
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Odpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících(30 receptů )