Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem

Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3856 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 436 g
Tuky 178 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Knedlíky jako z cukrárny! Griliáš je osladí a dodá karamelovou chuť, nemusíte proto ani sladit šlehačku!

Suroviny

mléko 500 ml
máslo 100 g
navíc na prolití knedlíků
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hrubá 350 g
vejce 4 ks
3–4 vejce, podle potřeby
meruňky 600 g
smetana ke šlehání
ušlehaná, k podávání
Na griliáš
lískové oříšky 60 g
krupicový cukr 100 g

1 Na griliáš opražte oříšky nasucho v pánvi. Pak je promněte v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky, promíchejte a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout, nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte nahrubo.

2 Mléko s máslem a solí přiveďte k varu, vsypte mouku a míchejte, aby vzniklo těsto, které se odlepuje od stěn hrnce.

3 Nechte vychladnout a pak postupně přidávejte a zapracovávejte vejce. Z hotového těsta odkrajujte kousky a balte do nich meruňky. Knedlíky vařte ve vroucí vodě 8–10 minut. Hotové knedlíky prolijte máslem, obalujte v griliáši a podávejte se šlehačkou a dalším griliášem.

NĚCO NAVÍC
Namísto pecky můžete do meruněk vložit kostku cukru nebo kousek griliáše či marcipánu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit