0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
laskonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 20 laskonek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4466 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 490 g
Tuky 242 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po jemném křupnutí výbuch absolutní slasti!

Suroviny

bílek 120 g
krupicový cukr 60 g
kokos 135 g
strouhaný
moučkový cukr 60 g
NA ROZVAR
voda 40 g
krupicový cukr 150 g
Na krém
žloutek 55 g
krupicový cukr 20 g
mléko 250 g
mouka pšeničná hladká 30 g
máslo 100 g
změklé
Na griliáš (ingredience níže nebo 230 g hotového griliáše)
lískové oříšky 80 g
krupicový cukr 150 g

1 Nejdříve upečte korpusy: V robotu vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem dotuha. Na cukrový rozvar nalijte do menšího rendlíku 40 g vody, přidejte cukr, přiveďte k varu a nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí a rozvar nedosáhne teploty 113–115°C. Horký rozvar tenkým pramínkem přilévejte za stálého šlehání k bílkům a šlehejte, dokud směs nezchladne na pokojovou teplotu. Nakonec do sněhu zapracujte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.

2 Troubu předehřejte na 120°C, plech vyložte pečicím papírem. Pomocí šablony na laskonky nebo cukrářského sáčku vytvořte z hmoty na plechu oválky. Dejte je do trouby, pečte 10 minut a poté nechte 40 minut dosušit při 80°C. Hotové skořápky jdou z pečicího papíru lehce sloupnout. Nechte je vychladnout na mřížce.

3 Na cukrářský krém smíchejte žloutky s cukrem, přidejte mléko a mouku a prošlehejte. Směs přeceďte přes sítko do hrnce, přiveďte pod bod varu a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Hotový krém dejte do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a nechte úplně vychladnout.

Připravte griliáš. Lískové oříšky opražte nasucho na pánvi nebo v troubě při 140°C dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte najemno.

5 Dokončete krém. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, po částech do něj zašlehejte žloutkový krém a nakonec k němu nasypte rozemletý griliáš. Krémem naplňte cukrář- ský sáček s hladkou špičkou a spojte jím vždy dvě skořápky k sobě. Před podáváním nechte rozležet v lednici.

VIDEORECEPT:
Jak na pražení a loupání lískových ořechů?

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč