Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Laskonky s griliášovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 73
Do dvou hodin Pro zkušené Na cca 20 laskonek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4466 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 490 g
Tuky 242 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Laskonky – křupavý korpus a griliášový krém tvoří neuvěřitelně lahodnou kombinaci. Recept na laskonky vyžaduje už trochu cviku, ale podle detailního postupu pro vás budou jistě jednoduché a snadné. Připravte si kokosové laskonky jako vánoční cukroví nebo sladkou tečku k odpolední kávě. Po jemném křupnutí výbuch absolutní slasti!

Suroviny

bílek 120 g
kokos 135 g
strouhaný
NA ROZVAR
voda 40 g
Na krém
mléko 250 g
máslo 100 g
změklé
Na griliáš (ingredience níže nebo 230 g hotového griliáše)
lískové oříšky 80 g

Postup

1

Nejdříve upečte korpusy: V robotu vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem dotuha. Na cukrový rozvar nalijte do menšího rendlíku 40 g vody, přidejte cukr, přiveďte k varu a nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí a rozvar nedosáhne teploty 113–115 °C. Horký rozvar tenkým pramínkem přilévejte za stálého šlehání k bílkům a šlehejte, dokud směs nezchladne na pokojovou teplotu. Nakonec do sněhu zapracujte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.

2

Troubu předehřejte na 120 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pomocí šablony na laskonky nebo cukrářského sáčku vytvořte z hmoty na plechu oválky. Dejte je do trouby, pečte 10 minut a poté nechte 40 minut dosušit při 80 °C. Hotové skořápky jdou z pečicího papíru lehce sloupnout. Nechte je vychladnout na mřížce.

3

Na cukrářský krém smíchejte žloutky s cukrem, přidejte mléko a mouku a prošlehejte. Směs přeceďte přes sítko do hrnce, přiveďte pod bod varu a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Hotový krém dejte do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a nechte úplně vychladnout.

4

Připravte griliáš. Lískové oříšky opražte nasucho na pánvi nebo v troubě při 140 °C dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte najemno.

5

Dokončete krém. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, po částech do něj zašlehejte žloutkový krém a nakonec k němu nasypte rozemletý griliáš. Krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a spojte jím vždy dvě skořápky k sobě. Před podáváním nechte rozležet v lednici.

VIDEORECEPT:
Jak na pražení a loupání lískových ořechů?

[[nid:33420]]

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín