0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Laskonky s griliášovým krémem

laskonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Laskonky s griliášovým krémem

3.7 / 5. Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 20 laskonek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4466 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 490 g
Tuky 242 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po jemném křupnutí výbuch absolutní slasti!

Suroviny

bílek 120 g
krupicový cukr 60 g
kokos 135 g
strouhaný
moučkový cukr 60 g
NA ROZVAR
voda 40 g
krupicový cukr 150 g
Na krém
žloutek 55 g
krupicový cukr 20 g
mléko 250 g
mouka pšeničná hladká 30 g
máslo 100 g
změklé
Na griliáš (ingredience níže nebo 230 g hotového griliáše)
lískové oříšky 80 g
krupicový cukr 150 g

1 Nejdříve upečte korpusy: V robotu vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem dotuha. Na cukrový rozvar nalijte do menšího rendlíku 40 g vody, přidejte cukr, přiveďte k varu a nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí a rozvar nedosáhne teploty 113–115°C. Horký rozvar tenkým pramínkem přilévejte za stálého šlehání k bílkům a šlehejte, dokud směs nezchladne na pokojovou teplotu. Nakonec do sněhu zapracujte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.

2 Troubu předehřejte na 120°C, plech vyložte pečicím papírem. Pomocí šablony na laskonky nebo cukrářského sáčku vytvořte z hmoty na plechu oválky. Dejte je do trouby, pečte 10 minut a poté nechte 40 minut dosušit při 80°C. Hotové skořápky jdou z pečicího papíru lehce sloupnout. Nechte je vychladnout na mřížce.

3 Na cukrářský krém smíchejte žloutky s cukrem, přidejte mléko a mouku a prošlehejte. Směs přeceďte přes sítko do hrnce, přiveďte pod bod varu a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Hotový krém dejte do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a nechte úplně vychladnout.

Připravte griliáš. Lískové oříšky opražte nasucho na pánvi nebo v troubě při 140°C dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte najemno.

5 Dokončete krém. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, po částech do něj zašlehejte žloutkový krém a nakonec k němu nasypte rozemletý griliáš. Krémem naplňte cukrář- ský sáček s hladkou špičkou a spojte jím vždy dvě skořápky k sobě. Před podáváním nechte rozležet v lednici.

VIDEORECEPT:
Jak na pražení a loupání lískových ořechů?

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit