Laskonky s griliášovým krémem

laskonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Laskonky s griliášovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (22)
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 20 laskonek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4466 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 490 g
Tuky 242 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Po jemném křupnutí výbuch absolutní slasti!

Suroviny

bílek 120 g
krupicový cukr 60 g
kokos 135 g
strouhaný
moučkový cukr 60 g
NA ROZVAR
voda 40 g
krupicový cukr 150 g
Na krém
žloutek 55 g
krupicový cukr 20 g
mléko 250 g
mouka pšeničná hladká 30 g
máslo 100 g
změklé
Na griliáš (ingredience níže nebo 230 g hotového griliáše)
lískové oříšky 80 g
krupicový cukr 150 g

1 Nejdříve upečte korpusy: V robotu vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem dotuha. Na cukrový rozvar nalijte do menšího rendlíku 40 g vody, přidejte cukr, přiveďte k varu a nechte probublávat, dokud se cukr nerozpustí a rozvar nedosáhne teploty 113–115°C. Horký rozvar tenkým pramínkem přilévejte za stálého šlehání k bílkům a šlehejte, dokud směs nezchladne na pokojovou teplotu. Nakonec do sněhu zapracujte kokos smíchaný s moučkovým cukrem.

2 Troubu předehřejte na 120°C, plech vyložte pečicím papírem. Pomocí šablony na laskonky nebo cukrářského sáčku vytvořte z hmoty na plechu oválky. Dejte je do trouby, pečte 10 minut a poté nechte 40 minut dosušit při 80°C. Hotové skořápky jdou z pečicího papíru lehce sloupnout. Nechte je vychladnout na mřížce.

3 Na cukrářský krém smíchejte žloutky s cukrem, přidejte mléko a mouku a prošlehejte. Směs přeceďte přes sítko do hrnce, přiveďte pod bod varu a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Hotový krém dejte do misky, přitiskněte na něj potravinářskou fólii a nechte úplně vychladnout.

Připravte griliáš. Lískové oříšky opražte nasucho na pánvi nebo v troubě při 140°C dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v robotu rozmixujte najemno.

5 Dokončete krém. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, po částech do něj zašlehejte žloutkový krém a nakonec k němu nasypte rozemletý griliáš. Krémem naplňte cukrář- ský sáček s hladkou špičkou a spojte jím vždy dvě skořápky k sobě. Před podáváním nechte rozležet v lednici.

VIDEORECEPT:
Jak na pražení a loupání lískových ořechů?

Jak na pražené lískové oříšky? (+ domácí nutela)

Jak na pražené lískové oříšky? (+ domácí nutela)

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/6

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit