Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit dokonalou masovou roládu? Pokud si netroufáte na provázek, zkuste jednodušší variantu

Vepřová roláda s prosciuttem, pestem a krémovou polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chcete se při svátečním obědě blýsknout před svými nejbližšími? Pokud nedáte dopustit na šťavnatou chuť masa, vyzkoušejte masovou roládu, kterou můžete naplnit nejrůznějšími dobrotami. Máte ji hotovou během chvilky a všem u rodinného stolu ukážete, kdo je doma opravdovým kulinářským mistrem.

S trochou tréninku masovou roládu zvládne každý. Pojďme se společně podívat, jak takovou roládu připravit a na co si dát během přípravy pozor.

Z čeho masovou roládu připravit?

Jemnou a vláčnou masovou roládu se zlatavou kůrčičkou vyrobíte z nejrůznějších druhů masa. Běžně se rolády připravují z kuřecího, vepřového a hovězího.

Kuřecí i krůtí maso natáhne chuť nádivky a při správné přípravě zůstane šťavnaté. Použít můžete prsa nebo stehenní řízky. Chutnou roládu připravíte také z vepřové kýty nebo méně tučného vepřového boku. Hovězí maso vyžaduje náročnější přípravu, ale výsledný chuťový zážitek za to určitě stojí. Roláda z hovězího (zadní, svíčková) je ideální v kombinaci s červeným vínem.

  • Rolády můžete plnit houbami, brokolicí, mozzarellou, fetou nebo jiným sýrem. Pokud vám učarovala italská kuchyně, zkuste třeba náplň ze sušených rajčat
  • Do náplně můžete dát i ovoce. Zkuste ji ozvláštnit kousky jablek, hrušek, švestkami nebo brusinkami. Příznivci sladko-kyselých chutí nedají na tyhle kombinace dopustit.
  • Do hovězí rolády můžete použít vařená vejce, párečky, okurky, stejně jako byste plnili španělské ptáčky.

Delikátní roládu připravíte z králičího masa. Jemná a dokonale šťavnatá roláda se hodí jako nedělní oběd. Zkuste roládu na talíři doplnit třeba originálním krupetem nebo bramborovou kaší s parmazánem a rukolou.

  • Roládu můžete naplnit játrovou nádivkou nebo masovou fáší. 

Na co si dát pozor?

1. Vyberte správný nůž

Aby se vám maso krájelo na pláty pohodlněji, sáhněte po delším noži s dobře nabroušeným ostřím. Nevhodné jsou krátké nožíky nebo nože s pilkovým ostřím. Menší kousky kuřecího můžete zpracovat i ostrým sekáčkem.

Podívejte se, jak připravuje roládu Pavel Berky

Skryt pre seznam

2. Provázek nebo alobal?

K zajištění rolády vám nejlépe poslouží obyčejný potravinový provázek, kterým maso obtočíte jak napříč, tak podélně, aby v troubě dobře držel. Pokud ale zkoušíte roládu poprvé nebo vás tlačí čas, vsaďte na alobal.

Alobal dejte pod maso a roládu s ním zaviňte a vložte maso do trouby. Asi 20 minut před dopečením roládu z alobalu vyjměte, aby získala zlatavou barvu a křupavou krustičku.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: petr.suth

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč