Itálii v kuchyni milují i redaktorky Apetitu. A my se s vámi podělíme o jejich důvody. A přidáme i další argumenty, proč si italskou kuchyni oblíbit. Vše samozřejmě doložíme recepty.
Zbožňujeme italská jídla…
…protože jsou jednoduchá
„Italská kuchyně si vystačí s málem a dovede vytěžit maximum z kvalitních surovin,“ říká redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová ml.
A pod to se může podepsat celá redakce. Z několika běžně dostupných ingrediencí dokážou Italové vyčarovat jídlo, které zažene hlad, uspokojí chuťové pohárky a navodí všeobecnou pohodu. A to všechno během pár minut! Důkazem jsou populární těstoviny. Když připravujete špagety aglio e olio je nejdelším okamžikem čas, než se začne vařit voda, pak už jde všechno šup na šup. A totéž platí i o římském receptu na špagety cacio e pepe (doslova sýr a pepř) – jednodušší už to být nemůže, a přitom díky kombinaci aromatického sýra a čerstvě nastrouhaného pepře vznikne doslova chuťová bomba.
…protože si z nich vybere každý
Redaktorka Darina Sieglová podotýká: „Kuchyně v Itálii je tak různorodá! Na severu jsou Alpy plné knedlíků a sýra, na jihu zase Sicílie, kde dostanete spoustu úžasných, čerstvých ryb. A to všechno spojuje skvělé víno a fantastický olivový olej!“
Přestože si pod pojmem italská kuchyně často představíme hlavně pizzu a těstoviny, Itálie nabízí mnohem víc! Je to rozlehlá země s bohatou a rozmanitou kulinární historií, a jelikož se rozprostírá od alpských vrchů až horkému, sopečnému jihu a navíc oplývá pobřežím lemovaným mořem a náleží k ní i překrásný ostrov Sardinie, kde se se také skvěle vaří, své zamilované jídlo tu může objevit jak vegetarián, tak fanoušek ryb a plodů moře i příznivec opulentních masných hodů. O milovnících sýrů, zmrzliny, vína a kávy ani nemluvě. Všichni si přijdou na své.
…protože je vždycky co objevovat
„Já se asi narodila pro italskou dolce vitu. Miluju jejich sýry, těstoviny, pizzu, rajčatovou omáčku i všechny dezerty. Jestli bych s některou kuchyní vystačila do konce života, tak je to právě ta italská, která se mi nikdy nepřejí,“ říká šéfredaktorka webu Apetitonline Martina Zajícová. A my vřele souhlasíme.
Když budete ve své kuchyni postupovat ze severu na jih:
- můžete si dopřát vydatná horalská jídla, jako je hustá kapustová polévka z údolí Aosty
- v oblasti Lombardie či Benátska, kde se už ve středověku pěstovala rýže, se naučit vařit rizoto
- v okolí Říma v Laziu si dát těstoviny s omáčkou all’amatriciana
- na pobřeží Ligurie si vychutnat rybí polévku, ve které stojí lžíce
- spolu s obyvateli Neapole si upéct pizzu Margherita
- a se Siciliány si pochutnat na smažených plněných rýžových koulích arancine
Zkrátka italská kuchyně nás nikdy nezklame, protože jak připomíná Darina: „Kvalita surovin a tradice je na prvním místě!“
Něco navíc
Pokud se o italské kuchyni chcete dozvědět více, zalistujte srpnovým Apetitem. Najdete v něm nejen recepty inspirované italskou kuchyní, ale i návod, jak si připravit doma čerstvé těstoviny, jak se vyznat v olejích a kdy použít v kuchyni panenský olivový olej a kdy naopak rafinovaný, výběr italských sýrů i s recepty nebo přehled hořkých likérů, které jsou základem populárních spritzů. Prozradíme vám, jaká mozzarella na trhu získala dobré hodnocení časopisu dTest, a vezmeme vás na reportáž do pizzerie, kterou sice najdete v pražských Nuslích, ale pizzu tam umějí jako v Neapoli.
Dáte si raději ryby či plody moře vytažené přímo ze šumících vln nebo máte chuť na neodolatelně lahodné dezerty? V srpnovém Apetitu najdete obojí. V prodeji je od 15. 7. a objednat přímo do schránky s doručením zdarma ho můžete na stránkách pro předplatné.
Přidat komentář