Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Roláda z jehněčího krku a bramborovým salátem

Velkou šlachu procházející po celé délce krku, která v řezu připomíná přesýpací hodiny nebo trojúhelník, nechte v mase. Maso při rolování drží líp pohromadě a na chuti to nic nezmění, naopak ji to při pečení podpoří. Na talíři si ji pak každý snadno odřízne.

Vydání: 2014/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ Odpočinutí
PT2H30M
Pečení 2:30
Maso Středomořská

Ingredience

    • 80 ml olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 4 sardelové řezy
    • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
    • 70 g dijonské hořčice
    • 120 g bílého italského chleba rozmixovaného nahrubo
    • svazek hladkolisté petrželky, nasekané nahrubo
    • 70 g strouhaného parmazánu
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 2 jehněčí krky (à 500 g), upravené na plát, viz box dole ‚JAK NA TO‘
    • 60 ml olivového oleje
    • 400 ml drůbežího vývaru
    • 300 ml bílého vína

    NA BRAMBOROVÝ SALÁT

    • 800 g drobných brambor s pěknou slupkou
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • šťáva z 1 citronu
    • 5 lžic extra panenského olivového oleje
    • 2 hrsti nasekané petrželky
    • 1 stroužek česneku, drcený
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1 Na nádivku v pánvi na polovině oleje opékejte cibuli a česnek asi 4 minuty dosklovita. Přidejte sardelky, rozmarýn a míchejte ještě minutu, až se sardelky rozpustí. Sejměte ze sporáku, přimíchejte hořčici a nechte vychladnout. Pak vmíchejte rozmixované pečivo, petrželku, parmazán a strouhanou citronovou kůru a osolte i opepřete podle chuti.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Položte plát masa na pracovní plochu a z obou stran ho osolte a pepřete. Podélně na jednu stranu (aby po zabalení maso jakoby znovu obtáčelo krk) rozložte polovinu nádivky a zabalte do rolády. Zajistěte kuchyňským provázkem a zopakujte s druhým plátem masa.

3 V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm rolády jednu po druhé z obou stran dozlatova; trvá to 2–3 minuty po každé straně. Přendejte do pekáče nebo litinového kastrolu vhodného do trouby, podlijte vývarem a vínem, přiklopte a přiveďte na sporáku k varu. Dejte do trouby a za občasného přelévání šťávou pečte 2 až 2,5 hodiny doměkka.

4 Mezitím si připravte přílohu. Brambory uvařte do změknutí (asi 20–25 minut) ve slané vodě. V misce smíchejte hořčici s citronovou šťávou, petrželkou a česnekem a pomalu přimíchávejte olej. Vzniklou emulzi osolte a opepřete. Slijte brambory a vložte je do velké mísy. Zakápněte dresinkem a jemně promíchejte. Nechte 5 minut stát, aby se chutě spojily.

5 Roládu vyndejte z trouby, sejměte provázek a nechte 15 minut odpočinout. Podávejte ji nakrájenou na plátky s bramborovým salátem.

JAK NA TO: jehněčí maso

Jak jehněčí maso nejlépe upravit, aby byl výsledek na talíři na jedničku, nám poradil Oldřich Straka z firmy OCG, která...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jehněčí hřebínek v bylinkovém kabátku

Grilované jehněčí kotletky s pikantním kuskusem

Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší

Jehněčí kolínka s hráškovými těstovinami

20x velikonoční jehněčí

REKLAMA

Přidat komentář