Chystáte se podávat ryby dětem? Nebo si chcete doma připravit tatarák z lososa? Vykostěné filety vám usnadní práci. Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí filet, opravdu výborně to funguje u lososa. Má totiž velké kosti, které jsou dobře vidět a snadno se vyndávají.
Po povrchu masa přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte. Když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami.
Syrová, vykostěná a na plátky nakrájená ryba je základem pro přípravu japonského sushi.
Necháte-li lososapřes noc marinovat, zvýrazníte jeho chuť můžete si vytvořit vynikající havajské poke bowl, které ovládly celý svět svou barevnou škálou ingrediencí i výživovými hodnotami, které tělu dodají všechny potřebné látky.
9 důvodů, proč lososa zařadit na jídelníček
- Je chutným zdrojem bílkovin. Těch bychom měli denně zkonzumovat 20-30 gramů. V běžné porci lososa najdeme 22 až 25 gramů vysoce kvalitních bílkovin.
- Obsahuje velké množství vitaminů skupiny B. Pomáhá tak zajišťovat fungování mozku i centrální nervové soustavy.
- Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
- Najdeme v něm omega-3 mastné kyseliny. Tyto esenciální tuky si naše tělo neumí vyrobit, dodáním tak snížíme krevní tlak, zmírníme záněty a snížíme riziko rakoviny.
- Dodá tělu selen pomáhající udržet zdravé kosti a správný chod štítné žlázy.
- Získáme antioxidant astaxantin, který blahodárně působí na celkové zdraví a dodává lososímu masu typickou naoranžovělou barvu.
- Má protizánětlivé účinky.
- Doplníme zásoby draslíku. Volně žijící losos obsahuje 18 procent doporučené denní dávky draslíku, losos pěstovaný na farmách v sobě má 11 procent.
- Napomáhá při hubnutí, cítíme se dostatečně sytí a zrychluje metabolismus.
Pokud si lososa také filetujete, rozhodně nepotřebné kousky nevyhazujte. Kůže, odřezky i hlava se perfektně hodí na pořádný rybí vývar.