Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžové snídaně pro šampiony: Rýžovou kaši si můžete připravit do sklenic a ušetřit tak spoustu peněz za kupovanou

Rýžová kaše s granátovým jablkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Omrzela vás vaše obvyklá snídaně a nevíte, jakým pokrmem si zpestřit rána? Vyzkoušejte rýži na sladko! Rýžová kaše je skvělým zdrojem rychlé energie, která se po ránu hodí. Pojďme se podívat, jaké další sladké pokrmy lze z této obilniny připravit.

Víte, že k přípravě většiny chutých rýžových snídaní či dezertů stačí jen 3 suroviny? Jsou to rýže, mléko a cukr. Rýže je plná škrobu, který povařením v tekutině bobtná, čímž můžeme docílit a využít lepivé kašovité kozistence.

Rýžový pudink, snídaně šampionů

Na přípravu pudinku a dalších sladkých jídel se nejvíce hodí kratší rýže s baculatěšjími zrníčky. Jedná se o stejný tip rýže, který se používá na italské rizoto.

Vedle kravského mléka můžete k vaření použít i jeho alternativy, jako je kokosový, sójový nebo mandlový nápoj.

  • Rýži a mléko odměřte v poměru 1:5, následně oslaďte a můžete přidat i vanilkový lusk. Rýži s mlékem vařte přibližně 20 minut. 
  • Když je rýže hotová, můžete hned servírovat nebo uložit do chladničky na později. Rýžový pudink krásně doplní sezónní ovoce, kompot či džem.

Rýžová kaše a vzpomínky na dětství

Pamatujete si z dětství na horký talíř plný krupicové kaše posypané kakaem a polité máslem? Co takhle připravit si podobně rýžovou kaši?

Základními surovinami je opět rýže, mléko a cukr. Malý rozdíl je v základním postupu přípravy.

  • Rýži vařte opět v mléce. Když je hotová, přilijte další trochu mléka. Takto postupujte, až dokud nedosáhnete požadované hustoty.
  • Kaši můžete zdobit kakaem, skořicí, ořechy, rozinkami, moučkovým cukrem, strouhaným kokosem nebo kompotovaným ovocem.
  • Pokud kaše zbyde, stačí ji dát do lednice a máte o svačinu postaráno. Kaše je totiž skvělá teplá i studená. 

Rýžový nákyp, slaďák z trouby

Patříte mezi milovníky sladkých obědů? Pak máte určitě slabost pro rýžový nákyp stejně jako my.

Mnoho lidí si spojuje rýžový nákyp se suchou rýží ze školní jídelny, který se dal polykat jen díky sklenici mléka. Připravte si rýžový nákyp doma a uvidíte, že vás příjemně překvapí! U nákypů je důležitá jemnost, nadýchanost a vláčnost. Jak toho dosáhnout?

  • Na jemný krémový nákyp je třeba hrstka trpělivosti, žloutky a cukr. Žloutky s cukrem šlehejte tak dlouho, až z nich vznikne světlá pěna, která postupně nabírá na objemu. 
  • Za nadýchaným nákypem stojí bílky a cukr. Stejně jako v receptech na křehké bábovky a jiné buchty, i v tomto případě, je nutné vyšlehat bílky s cukrem ve velmi tuhý sníh.
  • Ideální je péct nákyp ve vodní lázni nebo v páře. Díky tomu se vejce nesrazí a nákyp si zachová svou vláčnost.

Rýže má mnoho využití jak na slano tak na sladko. Rýžový pudink, kaše nebo nákyp jsou jen malou ochutnávkou toho, co se dá ze sladké rýže připravit. Tyto pokrmy se hodí k snídani, svačině jako dezert nebo sladký oběd.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín