Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krupicová kaše
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 28
Do 15 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1887 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 206 g
Tuky 90 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krupicová kaše je nostalgickou vzpomínkou z dětství. Ovšem na trik ze školních jídelen, kdy kuchařky nahrazovaly dětskou krupičku krupicí a část mléka vodou zapomeňte. Připravte si krupicovou kaši podle tradičního receptu, a to v poměru 8-12 lžic krupičky na 1litr mléka. Hotovou kaši ozdobte kakaem, cukrem, máslem nebo třeba čokoládou či ovocem. Krupicová kaše je rychlé sladké jídlo, ale také senzační dezert.

Skryt pre seznam

Související recepty

Suroviny

krupička dětská 8 PL
až 12 PL
sůl ¼ ČL
Na přelití a ozdobení
rozpuštěné
kakao 4 PL
nebo strouhaná čokoláda

Postup

1

Krupičku promíchejte s mlékem a se solí a nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici. Pak znovu promíchejte a v kastrůlku pozvolna přiveďte k varu. Za stálého a pozorného míchání mírně vařte pět minut.

2

Odstavte, vmíchejte máslo a rozdělte na talíře. Posypte cukrem a kakaem (nebo čokoládou) a přelijte rozpuštěným máslem. Místo kakaa můžete také použít skořicový cukr; někdo dokonce nedá dopustit na ovocnou zavařeninu.

NĚCO NAVÍC:

  • Kolik krupičky? Není lžíce jako lžíce, v receptu je proto použita lžíce odměrná, která pojme 15 ml. Na středně hustou kaši stačí 8 lžic krupičky, pokud však máte rádi opravdu hustou, budete jich potřebovat 12.
  • Kaše třikrát jinak: Namísto obligátní krupičky zkuste příště použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut; navíc je ani nemusíte předem namáčet.
  • V prodejnách zdravé výživy najdete další poklady na přípravu kaše: jáhly nebo pohanku.

Související články

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

01.05.2009 10:07
Musím se přiznat, že jsem celý život zvyklá na používání čistě hrubé krupice a mléka. Rozhodla jsem se zkusit, zda je dětská krupička vážně o tolik lepší, jak se říká, a následovalo zklamání... Kaše byla jakoby bez chuti, taková divná, nevýrazné, nepříjemné konzistence... Vracím se pokorně k hrubé krupici a tu dětskou přenechám jiným :-)
21.10.2007 16:09
Já dělám výbornou krupičnou kašičku z pohankové nebo špaldové krupice. Jinak postup je stejný, jako u klasické krupičné kaše. Také jde uvařit výbornou kaši z rýžových vloček, ty se ale musí předem namočit do mléka a teprve pak uvařit. Výhodou těchto kaší je, že obsahují vlákninu, narozdíl od kaše krupicové.

Apetit magazín