0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 24
Do 10 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1454 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 115 g
Tuky 89 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znáte trik školních kuchařek – dětskou krupičku nahradit krupicí a část mléka vodou? Někdo sice na jejich verzi vzpomíná ochotně až láskyplně, my jsme pro vás ale vařili podle klasiky.

Kolik krupičky? Není lžíce jako lžíce, v receptu je proto použita lžíce odměrná, která pojme 15 ml. Na středně hustou kaši stačí 8 lžic krupičky, pokud však máte rádi opravdu hustou, budete jich potřebovat 12.

Kaše třikrát jinak
Namísto obligátní krupičky zkuste příště použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut; navíc je ani nemusíte předem namáčet.

V prodejnách zdravé výživy najdete další poklady na přípravu kaše: jáhly nebo pohanku.

Suroviny

mléko 1 l
8 PL
dětská krupice
sůl ČL
máslo 1 PL
Na přelití a ozdobení
máslo 4 PL
rozpuštené
moučkový cukr 4 PL
kakao 4 PL
nebo strouhaná čokoláda

Postup

1

Krupičku promíchejte s mlékem a se solí a nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici. Pak znovu promíchejte a v kastrůlku pozvolna přiveďte k varu. Za stálého a pozorného míchání mírně vařte pět minut.

2

Odstavte, vmíchejte máslo a rozdělte na talíře. Posypte cukrem a kakaem (nebo čokoládou) a přelijte rozpuštěným máslem. Místo kakaa můžete také použít skořicový cukr; někdo dokonce nedá dopustit na marmeládu.

Související články

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Komentáře

Anonym

Já dělám výbornou krupičnou kašičku z pohankové nebo špaldové krupice. Jinak postup je stejný, jako u klasické krupičné kaše. Také jde uvařit výbornou kaši z rýžových vloček, ty se ale musí předem namočit do mléka a teprve pak uvařit. Výhodou těchto kaší je, že obsahují vlákninu, narozdíl od kaše krupicové.

Anonym

Musím se přiznat, že jsem celý život zvyklá na používání čistě hrubé krupice a mléka. Rozhodla jsem se zkusit, zda je dětská krupička vážně o tolik lepší, jak se říká, a následovalo zklamání... Kaše byla jakoby bez chuti, taková divná, nevýrazné, nepříjemné konzistence... Vracím se pokorně k hrubé krupici a tu dětskou přenechám jiným :-)

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč