Krupicová kaše je nostalgickou vzpomínkou z dětství. Ovšem na trik ze školních jídelen, kdy kuchařky nahrazovaly dětskou krupičku krupicí a část mléka vodou zapomeňte. Připravte si krupicovou kaši podle tradičního receptu, a to v poměru 8-12 lžic krupičky na 1litr mléka. Hotovou kaši ozdobte kakaem, cukrem, máslem nebo třeba čokoládou či ovocem. Krupicová kaše je rychlé sladké jídlo, ale také senzační dezert.
Suroviny
Postup
Krupičku promíchejte s mlékem a se solí a nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici. Pak znovu promíchejte a v kastrůlku pozvolna přiveďte k varu. Za stálého a pozorného míchání mírně vařte pět minut.
Odstavte, vmíchejte máslo a rozdělte na talíře. Posypte cukrem a kakaem (nebo čokoládou) a přelijte rozpuštěným máslem. Místo kakaa můžete také použít skořicový cukr; někdo dokonce nedá dopustit na ovocnou zavařeninu.
NĚCO NAVÍC:
- Kolik krupičky? Není lžíce jako lžíce, v receptu je proto použita lžíce odměrná, která pojme 15 ml. Na středně hustou kaši stačí 8 lžic krupičky, pokud však máte rádi opravdu hustou, budete jich potřebovat 12.
- Kaše třikrát jinak: Namísto obligátní krupičky zkuste příště použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut; navíc je ani nemusíte předem namáčet.
- V prodejnách zdravé výživy najdete další poklady na přípravu kaše: jáhly nebo pohanku.
Komentáře