Znáte trik školních kuchařek – dětskou krupičku nahradit krupicí a část mléka vodou? Někdo sice na jejich verzi vzpomíná ochotně až láskyplně, my jsme pro vás ale vařili podle klasiky.
Kolik krupičky? Není lžíce jako lžíce, v receptu je proto použita lžíce odměrná, která pojme 15 ml. Na středně hustou kaši stačí 8 lžic krupičky, pokud však máte rádi opravdu hustou, budete jich potřebovat 12.
Kaše třikrát jinak
Namísto obligátní krupičky zkuste příště použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut; navíc je ani nemusíte předem namáčet.
V prodejnách zdravé výživy najdete další poklady na přípravu kaše: jáhly nebo pohanku.
Kaše třikrát jinak
Namísto obligátní krupičky zkuste příště použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut; navíc je ani nemusíte předem namáčet.
V prodejnách zdravé výživy najdete další poklady na přípravu kaše: jáhly nebo pohanku.
Suroviny
mléko
1
l
8
PL
dětská krupice
sůl
ČL
máslo
1
PL
Na přelití a ozdobení
máslo
4
PL
rozpuštené
moučkový cukr
4
PL
kakao
4
PL
nebo strouhaná čokoláda
Postup
1
Krupičku promíchejte s mlékem a se solí a nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici. Pak znovu promíchejte a v kastrůlku pozvolna přiveďte k varu. Za stálého a pozorného míchání mírně vařte pět minut.
2
Odstavte, vmíchejte máslo a rozdělte na talíře. Posypte cukrem a kakaem (nebo čokoládou) a přelijte rozpuštěným máslem. Místo kakaa můžete také použít skořicový cukr; někdo dokonce nedá dopustit na marmeládu.
Komentáře
21.10.2007 16:09
Krupicová kaše
01.05.2009 10:07
Krupice vs. krupička