Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Film Umění jíst a milovat vás přenese do Francie před více než sto lety: Snímek letos získal cenu za nejlepší režii

Film Umění jíst a milovat
ZDROJ: CinemArt
sdílet:

Pokud vás láká nahlédnout do minulosti a dozvědět se, jak se francouzské speciality připravovaly před více než sto lety (tedy bez kuchyňských robotů a dalších pomocníků moderní doby), určitě se podívejte na film Umění jíst a milovat. Ale varujeme vás, raději se před projekcí pořádně najezte.

Hlavními hrdiny filmu Umění jíst a milovat (2023) odehrávajícího se na konci 19. století jsou kuchařka Eugénie (Juliette Binoche) a její zaměstnavatel, známý gurmán Dodin (Benoît Magimel). Eugénie pracuje pro Dodina už dvacet let, společně si užívají objevování nových chutí a funguje mezi nimi výborná chemie. Eugénie se ale za Dodina nechce vdát.

  • Historické romantické drama paradoxně nenatočil rodilý Francouz, ale režisér a scenárista Anh Hung Tran, původem z Vietnamu, který se do Francie přestěhoval ve svých 12 letech.

  • Snímek letos získal cenu za nejlepší režii na filmovém festivalu v Cannes.

Umění jíst a milovat je filmový dárek pro každého milovníka jídla. Hned v úvodu například uvidíte několik desítek minut trvající scénu, ve které Eugénie a její pomocnice připravuje velkou hostinu pro Dodina a jeho přátele. Veškeré scény vaření jsou nasnímány velice vtahujícím způsobem, takže má divák pocit, že stojí přímo vedle kuchařky a vnímá všechny delikátní vůně a chutě.

Našli jsme pro vás několik receptů na pokrmy, které se ve filmu připravují a labužnicky degustují.

Vol-au-vent

Tento název v překladu doslova znamená „let ve větru”, což odkazuje na křehkost a lehkost celého jídla. Jedná se o pokrm z listového těsta plněný slanou nebo sladkou náplní. Autorem receptu je Marie-Antoine Carême, jeden z nejznámějších kuchařů 19. století.

Nejznámější verze vol-au-vent pracuje s malými kulatými kousky pečiva, ve filmu Umění jíst a milovat hlavní hrdinka peče velký korpus plněný zeleninou a omáčkou s kohoutími hřebínky.

Skryt pre seznam

Telecí karé

Pečený telecí hřbet s kostí doplněný o kapustičky patřil v Umění jíst a milovat mezi další působivě servírované pokrmy. Telecí maso se na našem stole kvůli vyšší pořizovací ceně neobjevuje příliš často, když mu ale dáte šanci, zjistíte, že se jedná o skvělého kandidáta pro slavnostní oběd nebo večeři.

Hovězí po burgundsku

Jedna z největších francouzských gastronomických klasik, která se ve filmu rovněž objevila, není vůbec složitá na přípravu. Kombinaci zadního hovězího s kořenovou zeleninou, slaninou a červeným vínem prostě nejde odolat. Ideální přílohou je bramborová kaše, vystačíte si ale i s pečivem.

Pečená Aljaška

A přišel čas na speciální sladkou tečku. Původ receptu na Aljašku sahá až do počátku 19. století, hlavní hrdinové filmu Umění žít a milovat s ní už tedy mohli oslňovat své hosty. V dezertu se propojují chutě piškotového korpusu, několika druhů zmrzliny a zapečeného sněhu z bílků. Efektně vypadající dort připravíte díky našemu receptu velmi snadno a stanete se hvězdným hostitelem.

Zdroje: iRozhlas, ČSFD, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč