Kuchař Carême - génius, který díky bizarnímu pokusu o sebevraždu vynalezl hranolky

Génius, který díky pokusu o sebevraždu vynalezl hranolky
ZDROJ: www.thestaffcanteen.com
sdílet:

Tohoto pařížského rodáka možná neznáte, přitom si rozhodně zaslouží být považován za jednoho z nejvýznamnějších francouzských kuchařů devatenáctého století. Životní vášní pro něj byla cukrařina, jeho největším vynálezem je suflé. Omylem ale také vymyslel hranolky!

Marie-Antoine Carême se narodil 5. června 1784 v Paříži do početné rodiny pařížského kameníka. Měl celkem patnáct sourozenců, ale jen jemu jedinému se podařilo stát se skutečně slavným.

Jeho jméno nikdo nezná, ale jeho speciality zná celý svět

  • Do kuchyně ho to táhlo už od dětství, a proto se také vyučil cukrářem.
  • Povolání mu bylo zřejmě souzeno, Marie Antoine Carême je považován za vynálezce dezertu suflé.
  • Francouzský kuchař je taktéž považován za zakladatele smažených bramborových hranolků, kterým se ve Francii neřekne jinak než pommes frites. K jeho vynálezu se ovšem váže jedna velmi zajímavá legenda.

Jak na čokoládové suflé?

Jak na čokoládové suflé?

Více

Chtěl se otrávit, místo toho si usmažil brambory

Traduje se, že se zamiloval do dcery svého zaměstnavatele, jenže ona jeho lásku neopětovala. Proto se rozhodl, že se otráví syrovými bramborami. Jenže syrové mu připadaly tvrdé, a tak si je pokrájel na hranolky, osmažil a osolil.

Pevně věřil, že se po čtvrt kilogramu usmažených brambor už neprobudí. Ráno ke svému překvapení zjistil, že nejenže nezemřel, ale ještě ke všemu vymyslel gastronomickou senzaci!

Hádejte, kdo vymyslel bešamel

Když si založil vlastní podnik, začal si libovat v omáčkách. Dochucoval je čerstvými bylinkami a vyzkoušel tolik receptů, až se mu povedl další kulinářský zázrak neodmyslitelně spjatý s francouzskou, ale také italskou kuchyní – bešamel.

Francouzský quiche: vyzkoušejte různé druhy náplní

Francouzský quiche: vyzkoušejte různé druhy náplní

Více

Jídelní lístek podle Carêmeho

V osmnáctém století ještě v restauracích neexistovaly jídelní lístky tak, jak je známe dnes. Až Carême svůj jídelní lístek zjednodušil a rozdělil ho do jednotlivých chodů. V jednom nabízel polévku, ve druhém maso se zeleninou nebo rybu. Nechyběly saláty a dezerty.

Pro Napoleona sestavil jídelníček na celý rok

Jeho kulinářské umění se stalo natolik slavným, že si ho všiml i francouzský vojevůdce Napoleon Bonaparte. Ten mu dal nelehký úkol – sestavit jídelníček na celý rok bez toho, aby se pokrmy opakovaly. Podle všeho měl také vařit jen ze sezónních surovin.

Carême to ovšem zvládl na jedničku. Když později Napoleon zemřel, přestěhoval se Carême do Petrohradu, kam si ho nechal povolat sám car Alexandr I. Právě pro něj také vymyslel dort malakoff.

S mascarpone, ciderem i po francouzsku – Pětkrát pečená jablka

S mascarpone, ciderem i po francouzsku – Pětkrát pečená jablka

Více

  • Později se zase přestěhoval zpátky do Paříže a stal se osobním kuchařem bankéře J. M. Rothschilda.
  • Jeho už tak rozšířený věhlas ještě umocnil Vídeňský kongres, který se konal v letech 1814 a 1815, na němž vařil pro všechny významné státníky.
  • Marie-Antoine Carême zemřel v Paříži roku 1833, ale jeho gastronomické umění žilo a žije dál, neboť měl dostatek následovníků.
  • Mezi jeho nejvýznamnějšího pokračovatele se řadí například Auguste Escoffier, který je považován za zakladatele moderní francouzské kuchyně.

Související recepty

Související články

 Julia Child: Žena, která naučila Američany vařit
  • Lidé a jídlo

Julia Child: Žena, která naučila Američany vařit

Také vám připadá, že ve francouzské kuchyni zní všechno komplikovaně a uvařit i úplně obyčejné vejce představuje vědu? A víte, že existuje osoba, která v tom udělala pořádek jednou pro vždy a sepsala univerzální příručku pro Nefrancouze o...
Autor: Michaela Dočkalová

Obchod Apetit