Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapustičky: 27 receptů, které si zamilujete

Kapustičky: 27 receptů, které si zamilujete
ZDROJ: Apetit

Geniální zimní zelenina, které sluší krátká tepelná úprava a minimum surovin k dochucení. Růžičková kapusta je lehce pikantní, křupavá a oplývá zvláštním druhem lahodnosti. Sluší téměř každému zeleninovému jídlu, do kterého se je rozhodnete přidat.

Kapustičky skladujte v chladu a suchu, ne však příliš dlouho. Lednice jim nesvědčí, při delším pobytu ztrácí barvu i chuť a začnou měknout. V mrazáku se neztratí ani mražené kapustičky, které si i po rozmražení zachovají své vlastnosti.

Ideální úprava růžičkové kapusty

Krátce, rychle, jednoduše, tak bychom mohli charakterizovat ideální postup při jakékoliv úpravě růžičkové kapusty. 

  • Před vařením se doporučuje kapustičky zespodu u košťálu nakrojit do kříže. Provaří se rychleji i ve středu a jejich úprava se tak výrazně zkrátí.
  • Vařte je nejlépe v páře, buď ve speciálně upraveném hrnci nebo improvizujte s klasickým hrncem. Do hrnce s vodou vložte podložku na napařování knedlíků nebo na jeho okraj zavěste kovové sítko. Důležité je, aby se nedotýkalo vody. Poslouží také speciální bambusový nástavec, který se běžně používá na japonské knedlíčky.
  • Kapustičky můžete také opékat, zapékat nebo dusit.
  • Kapustičky vařte jen chvilku, maximálně 10-15 minut. Pro udržení jasně zelené barvy je potřeba je blanšírovat. Tzn. po krátkém vaření je zchladit v misce s vodou a ledem.

Kam s kapustičkami

Univerzální kapustičky jako dokonalá zimní příloha ladí k masovým pečením, do salátů, skvělé jsou třeba v masových koulích. Když je doplníte sýrem, slaninou nebo jinými sytými přísadami, vydají za samostatný chod.

  • Tradičním receptem jsou kapustičky opékané spolu se slaninou. Tuto kombinaci si zamilovali především v anglosaských zemích a najdete ji jako přílohu k pomalu pečenému masu. Kromě slaniny jim sluší také zakysaná smetana.
  • Nezaměnitelná chuť kapustiček vynikne i jen s máslem nebo olivovým olejem a pár vločkami kvalitní mořské soli.
  • Jíst je můžete i za syrova. Vyzkoušejte je přidat například do coleslawu místo zelí.
  • Kapustičky jsou opravdu univerzální. Osvědčí se v jídlech s rýží, bramborami i těstovinami. Vyzkoušejte některý z našich ověřených receptů!

Víte že... Kapustičky údajně posilují imunitní systém, krvetvorbu i regeneraci buněk. Jsou skvělé jako prevence chřipky a nachlazení. Zvyšují pevnost tkání a podporují vylučování vody z těla.

Tip: Připravte si z pečené zimní zeleniny také skvělé rychlé saláty. Na VařímeRychle.cz najdete tipy na zimní saláty do 30 minut. 

Skryt pre seznam