Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlé rodinné recepty z kapustiček: 50 pokrmů, které si zamilujete

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta
Apetit

Růžičková kapusta je výjimečná zimní zelenina, kterou jedni milují a druzí nenávidí. A my jsme se rozhodli přesvědčit ten druhý tábor, aby ji dal ještě jednu šanci. Hoďte předsudky i vzpomínky na školní jídelnu za hlavu a objevte, jak chutná růžičková kapusta, když je připravena správně. Stačí jen zvolit vhodný recept a rázem vykouzlíte jídlo, které překvapí i ty největší skeptiky.

Růžičková kapusta je drobná zelenina s pevnými, kulatými růžičkami, které připomínají miniaturní zelí. Má jasně zelenou barvu, která se při správné úpravě zachovává. Pro kapustičky je typická jemně pikantní, občas až nahořklá chuť a křupavá struktura. Výhodou této kapusty je, že odolává nízkým teplotám, a proto ji i v zimních měsících můžete sklízet ze své zahrádky

Jak nejlépe připravit růžičkovou kapustu?

Růžičkové kapustě sluší krátká tepelná úprava, která zachová její svěží chuť i křupavost. Vnější nepěkné lístky otrhejte a pokud chcete dobu vaření zkrátit, kapustičky zespodu u košťálu nakrojte do kříže. 

  • Vaření v páře: Ideální způsob, jak udržet jasně zelenou barvu a zajistit, že kapustičky zůstanou pevné. Použijte parní hrnec nebo kovový napařováček v klasickém hrnci a vařte je v páře 10–15 minut.

  • Blanšírování: Po krátkém vaření ve vodě kapustu ihned zchlaďte v ledové vodě. Takto si zachová svou barvu a strukturu tzv. na skus.

  • Opékání a zapékání: Můžete ji také restovat na pánvi nebo zapékat v troubě. Tyto metody ji dodají zlatavý povrch a zvýrazní jejich chuť.

  • Za syrova: Kapustičky můžete použít i čerstvé, například jako náhradu zelí v salátu coleslaw.

Proč zařadit růžičkovou kapustu do jídelníčku?

Růžičková kapusta je všestrannou, snadno dostupnou zeleninou, která by neměla chybět ve vašem zimním jídelníčku. Hodí se do mnoha jídel a připravíte fantastická jídla, která jistě ocení celá rodina. Od jednoduché růžičkové kapusty na slanině až po složitější ossobuco se šalvějí a česnekem.

  • Skvěle ladí s ingrediencemi, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny, ale také sýry, slanina či jiné uzeniny.

  • Je ideální zeleninovou přílohou k masovým pokrmům.

  • Díky své křupavé textuře a výrazné chuti ozvláštní saláty i teplé pokrmy.

  • Navíc její příprava je doslova expresní a skvěle se hodí jako surovina do rychlých a jednoduchých jídel.

Jak správně skladovat růžičkovou kapustu?

Aby si růžičková kapusta zachovala svou svěží barvu, chuť a pevnou strukturu, je klíčové ji správně skladovat:

  • Krátkodobé skladování: Uchovávejte kapustičky v chladném a suchém prostředí, ideálně při teplotě mezi 0 a 4 °C. Lednice není příliš vhodná, protože při delším skladování v ní kapustičky měknou, ztrácí barvu a chuť. Proto je nejlepší neotálet a růžičkovou kapustu co nejdříve zpracovat.

  • Zmrazení: Pokud potřebujete růžičkovou kapustu uchovat na delší dobu, mrazák je skvělým řešením. Kapustičky před zmrazením blanšírujte – krátce je povařte a následně zchlaďte v ledové vodě. Tak si i po rozmrazení zachovají chuť a strukturu.

Na co je růžičková kapusta dobrá a v čem vyniká?

Růžičková kapusta je nejen chutná, ale i výživově hodnotná:

  • Obsahuje vitamín C, který podporuje imunitu a regeneraci buněk, ale také vitamíny skupiny B a kyselinu listovou, která se podílí na krvetvorbě.

  • Je bohatá na vlákninu, což prospívá trávení.

  • Obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály.

  • Přispívá ke zdraví cév díky vysokému obsahu vitamínu K.

Zdroj: BBC GoodFood, Apetit, Národní zdravotnický informační portál

Recepty

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta
Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta
< 25 min
Růžičková kapusta zapečená se sýrem
Růžičková kapusta zapečená se sýrem
< 45 min
Těstoviny s růžičkovou kapustou
Těstoviny s růžičkovou kapustou
< 45 min
Fondue s růžičkovou kapustou
Fondue s růžičkovou kapustou
< 60 min
Kapustičky opékané na pánvi
Kapustičky opékané na pánvi
< 45 min
Salát z růžičkové kapusty po italsku
Salát z růžičkové kapusty po italsku
< 30 min
Kuře na kapustičkách
> 60 min
Galetka s růžičkovou kapustou
Galetka s růžičkovou kapustou a slaninou
< 60 min
Pečená krůtí stehna s dvojí kapustou
Pečená krůtí stehna s dvojí kapustou
> 60 min
Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů
Špagety s kapustičkami a lupínky z topinamburů
< 60 min
Hovězí kližka s vánočním kořením
Hovězí kližka s vánočním kořením
> 60 min
Glazovaná uzená kotleta nebo rolka
Glazovaná uzená kotleta nebo rolka
> 60 min
pecene kure
Pomalu pečené kuře, nádivka a nastavovaná kaše
< 60 min
Salát z kapustiček & jablek a celerová kaše
Salát z kapustiček & jablek a celerová kaše
< 60 min
Křupavý salát s brusinkami
< 30 min
Košíčky s hrozny, ořechy a modrým sýrem
< 60 min
Pošírovaná hovězí špička se zeleninou a knedlíčky
Pošírovaná hovězí špička se zeleninou a knedlíčky
> 60 min
Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou
Losos s granátovým jablkem a růžičkovou kapustou
< 60 min
Gnocchi s růžičkovou kapustou, slaninou a oříšky
< 60 min
Obalované kapustičky
Obalované kapustičky
< 10 min
Masové koule se schovanými kapustičkami
< 60 min
Kotleta se šťouchanými bramborami a kapustičkami
Kotleta se šťouchanými bramborami a kapustičkami
< 60 min
Polévka ze sladké cibule a kapustiček
Polévka ze sladké cibule a kapustiček
> 60 min
Oříškové kapustičky
Oříškové kapustičky
< 20 min
Letní kuře z jednoho hrnce
Letní kuře z jednoho hrnce
< 60 min
Chlebíček kapustičky, cizrna & sýr akawi
Chlebíček kapustičky, cizrna & sýr akawi
< 30 min
Kapustičky s jalovcovou polevou
Kapustičky s jalovcovou polevou
< 20 min
Husí stehna se zelím, kapustičkami, bramborovými plackami a škvarkovými knedlíčky
Husí stehna se zelím, kapustičkami, bramborovými plackami a škvarkovými knedlíčky
> 120 min
Gnocchi s růžičkovou kapustou a žampiony
Gnocchi s růžičkovou kapustou a žampiony
< 45 min
Hodobóžová krůta s kaštanovou nádivkou
Hodobóžová krůta s kaštanovou nádivkou
> 120 min
Jehněčí kotletky s bramborovo-květákovou kaší a zeleninou
Jehněčí kotletky s bramborovo-květákovou kaší a zeleninou
< 60 min
Salát s řepou, citrusy a kozím sýrem
Salát s řepou, citrusy a kozím sýrem
< 60 min
Sádlem vylepšené pečené kuře s bramborami & teplý červenozelný salát
Sádlem vylepšené pečené kuře s bramborami & teplý červenozelný salát
> 60 min
Karamelizované šalotky s kapustičkami
Karamelizované šalotky s kapustičkami
< 60 min
Dýňová polévka s misem
Dýňová polévka s misem
< 60 min
Kuře s houbovou pohankou
Kuře s houbovou pohankou
< 60 min
Kotlety s přílohou z 1 plechu
Kotlety s přílohou z 1 plechu
< 60 min
Kapustičky s vajíčky
Kapustičky s vajíčky
< 30 min
Kapustičková polévka
Kapustičková polévka
< 45 min
Kadeřávkový salát s kuřetem
Kadeřávkový salát s kuřetem
> 60 min
Krčková polévka babičky Marušky
Krčková polévka babičky Marušky
> 120 min
Krémové těstoviny s klobáskou
< 60 min
Kroupový salát s černou ředkví, kapustičkami a kumkvaty
< 60 min
Pečené zimní rizoto s pórkem
< 60 min
Kapustičky s klikvou, ořechy a modrým sýrem
< 30 min
Salát z pečené kořenové zeleniny
Salát z pečené kořenové zeleniny
< 60 min
Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami
Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami
< 20 min
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
Těstoviny se slaninou a kapustičkami
< 20 min
Bavorská kapustičková polévka
Bavorská kapustičková polévka
< 45 min
Kapustové karbanátky se ztraceným vejcem
Kapustové karbanátky se ztraceným vejcem
Krémové kapustičky
< 30 min
Posilující polévka se zázvorem
Posilující polévka se zázvorem
< 30 min
Pikantní kapustičky
Pikantní zasmahnuté kapustičky
< 30 min

Sdílet kolekci receptů

Zelenina Zimní zelenina Rychlé recepty Jak na to Česká kuchyně Veganská kuchyně

Podobné kolekce receptů