Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je milánská kotleta předchůdkyní řízku? Do debaty vnesl světlo Josef Václav Radecký z Radče

Pravý vídeňský řízek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Historie milánské kotlety se možná píše dobrých 900 let a podobné pokrmy si připravovali už staří Římané. Vídeňský řízek, tedy přinejmenším coby název, vznikl až v 19. století. Je tedy kotleta předchůdkyní řízku?

Oblíbená legenda o tom, jak maršál Radecký představil řízek císaři Františku Josefovi I. (1830–1916), je relativně nového data a bez důkazů. Doloženo však je, že jinak vcelku asketický panovník si na vídeňském řízku rád pochutnával.

Josef Václav Radecký z Radče (1766–1858), jeden z nejlepších evropských vojevůdců své doby, zemřel právě v Miláně necelých deset let poté, co pro Rakousko opětovně vybojoval moc nad severní Itálií. Milánskou kotletu ochutnal a jeho popis naznačuje, že se od řízků, které znal z Vídně, lišila použitím strouhanky.

Kotleta a řízek jsou příbuzní

Vídeňská kuchyně ale už tou dobou přes sto let znala pokrm zvaný Backhendl, tedy vykostěné či rozporcované kuře v trojobalu, smažené či pečené. Kotleta a řízek spolu možná souvisejí, ale nepocházejí jedno z druhého.

  • Původní cotoletta alla milanese či v místním dialektu costoleta a la milanesa je ze silnější telecí kotlety s kostí, nejlépe z mléčného telete.
  • Za kost se maso držívalo při konzumaci a je žádoucí, aby u ní bylo ještě růžové.
  • Do obalu nepatří mouka, ale občas se strouhanka míchá s trochou parmazánu.
  • Opéká se v másle a dříve se jím při podávání přelévala.
  • Nyní se často doplňuje citronem a existuje i tenká varianta, přezdívaná ,sloní ucho‘, nebo variace vepřová či kuřecí.
  • Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel) se od milánské kotlety liší trojobalem včetně mouky a důsledným použitím telecího masa, bez něhož se jedná o pouhý řízek ,na vídeňský způsob‘ (Wienert Art).

Zdroje: Vyšlo v časopise Apetit, iPrima

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč