Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V Salcburku mají samoobslužnou pivnici. Zdejší klášterní pivovar je naprostý unikát

Klášterní pivovar Augustiner Bräu
ZDROJ: Klášterní pivovar Augustiner Bräuu, se souhlasem průvodce
sdílet:

V Salcburku se pivo vaří už šest set let, i proto se o něm mluví jako o rakouské metropoli piva. Netradiční koncept nabízí jeden z nejstarších pivovarů Augustiner Bräu – pivo a jídlo si nosíte ke stolům sami.

V barokním městě na řece Salzach vznikly první pivovary už ve 14. století. Ten augustiniánských mnichů Augustiner Bräu v klášteře Mülln byl založený v roce 1621. Dodnes se tu vaří pivo podle původní receptury a zdejší koncept pivnice je naprosto unikátní – funguje na principu samoobsluhy.

  • Pro pivo si chodíte do výčepu, sami si umýváte kameninové pivní džbánky.
  • Stejně tak musíte vyrazit nakoupit jídlo, když dostanete chuť něco k pivu zakousnout. Což byste rozhodně měli, byla by velká škoda přijít o zážitek z pivovarské tržnice.

Ano, slyšíte správně. V dlouhé uličce staletých prostor s klenutými stropy je jeden obchůdek s jídlem vedle druhého a skutečně to tady připomíná tržnici.

Kolos, který šlape

Celý koncept pivnice na první pohled může pro neznalé působit podezřele (přece se nebudu v hospodě obsluhovat sám!). Po prvním loku piva a ochutnání zdejších dobrot ale zapomenete na jakékoliv výhrady. Budete tady chtít sedět co nejdéle a budete se sem chtít vracet.

Celé je to neskutečně dobře fungující soukolí, které jede bez zaškobrtnutí. To je nezbytnost, neboť pivnice pojme neuvěřitelné množství návštěvníků.

  • Do pivnice se vejde  2 500 hostů, usadit se můžete v pěti obřích sálech a třech menších místnostech.
  • V létě ale budete chtít posedět na rozlehlé zahradě pro 1 300 hostů. Příjemné klima tady vytvářejí vzrostlé kaštany, slunečního žáru se tedy nemusíte bát.

Jak to v Augustiner Bräu funguje?

Ve vstupních prostorách pivovaru si vezmete půllitrový nebo litrový kameninový džbánek. Ve fontánce s vodou na čidlo si ho opláchnete, u jednoho okénka zaplatíte pivo a s lístkem si jdete nechat pivo tekoucí samospádem načepovat do džbánku.

  • Pivo Augustiner se v klášterních prostorách vaří podle stále stejné receptury jako kdysi na počátku založení v 17. století.
  • Stejně tak tady jako před staletími odpočívá tradičním způsobem v otevřených kvasných kádích, posledních v Rakousku. Tohle všechno můžete vidět při prohlídce pivovaru, které pro návštěvníky pořádají.

My už prohlídku máme za sebou a jdeme si vybrat jídlo do zdejší tržnice. Malým obchůdkům v dlouhé chodbě dominuje masoobří řízky, jemná sekaná z hovězího a vepřového, pečená kolena, klobásy, žebra, grilovaná kuřata, kuřecí křídla. K tomu pečené brambory, hranolky, smažené tenké bramborové spirálky...

  • Samozřejmě je tu také spousta pečiva jako dalamánky, housky, preclíky, ale třeba také skladkosti v podobě obřích kremrolí nebo štrúdlu.
  • Nechybějí sýry, salámy, klobásy, olivy, kyselé nakládané ryby.

Nás ale úplně nejvíc zaujala bílá ředkev ve spirálkách. Zelenina se jednoduše nasadí na strojek, ten ji nakrájí na průsvitně tenké spirálky a je hotovo. Když si ji později na zahrádce dáváme k pivu, zdatně konkuruje všemu ostatnímu a mizí jako jedna z prvních. Není divu, že stánek s ředkvemi má v pivovaru svoji tradici, rodina Atanassoff ho tady provozuje už téměř půl století.

Pivovar jako centrum radosti 

Jsou tři hodiny odpoledne, salcburské pivovarské prostory Augustiner Bräu se právě otevírají, a my nevěřícně sledujeme, jak se obrovská zahradní restaurace rychle plní lidmi. Před chvílí tady nikdo nebyl, během pár minut tu sedí party lidí nejrůznějšího věku, rodiny s dětmi, postarší manželské páry.

Muži vyrážejí pro pivo, mladší ročníky rovnou s tupláky, aby nemuseli pořád běhat k výčepu. Další nesou s úsměvem na tváři plné tácky s jídlem. Se zdejším ležákem si připíjíme na zdraví. Je lehký a neskutečně osvěžující.

V dalších dnech v Salcburku ochutnáme mnoho dalších druhů piv, lahodný Augustiner v chuti i se zážitky kolem něj spolehlivě vede.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: eva.ticha

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč