Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem

Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 449 kcal
Bílkoviny 15 g
Cukr 87 g
Tuky 3 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vydržet a vrhnout se na žebírka až po focení vyžadovalo opravdu neskutečné sebezapření. Kombinace vypečeného masa s jablečným křenem je prostě dokonalá.

Suroviny

1.5 kg
masitá vepřová žebírka z bůčku nebo šněrovačky
česnek 1
stroužky nadrcené
kmín 1 ČL
sůl a pepř
Na jablečný křen
křen 150 g
čerstvý, oloupaný
jablka 2 ks
oloupané a zbavené jádřince
vývar hovězí 50 ml
teplý
moučkový cukr 1 ČL
citronová štáva 2 ČL
ocet 1 ČL

Žebírka rozsekejte na asi 10cm kousky. Vložte je do pekáčku, osolte, opepřete, okmínujte a potřete je drceným česnekem. Podlijte 100ml vody a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 1,5 hodiny. Během pečení podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou. 

2 Mezitím nastrouhejte křen i jablka najemno. V misce křen pokapejte citronovou šťávou, zalijte vývarem a minutku nechte vsáknout. Vmíchejte ostatní přísady, osolte a nechte v chladničce rozležet. Když je maso měkké a upečené dokřupava, podávejte na prkénku s chlebem a domácím jablečným křenem.

NĚCO NAVÍC
Každému hostu dejte k ruce misku s horkou vodou a plátky citronu, aby si mohl oplachovat mastné prsty.

RADA ŠÉFKUCHAŘE
Na takto upravených žebírkách by měl být dostatek masa, poraďte se proto se svým řezníkem, jaká část vepřových žeber bude nejvhodnější. Třeba vám na přání nechá více masa i na žebrech z oblasti pečeně. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit