0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem

Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená vepřová žebírka s jablečným křenem

Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5413 kcal
Bílkoviny 239 g
Sacharidy 83 g
Tuky 467 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydržet a vrhnout se na žebírka až po focení vyžadovalo opravdu neskutečné sebezapření. Kombinace vypečeného masa s jablečným křenem je prostě dokonalá.

Suroviny

žebra 1.5 kg
masitá vepřová žebírka z bůčku nebo tzv. šněrovačky
česnek 1 ks
celá palička – stroužky nadrcené
kmín 0.5 ČL
sůl
pepř
Na jablečný křen
křen 150 g
čerstvý, oloupaný
jablko 2 ks
oloupaná a zbavená jádřince
vývar hovězí 50 ml
teplý
moučkový cukr 0.5 ČL
citronová štáva 2 ČL
ocet 1 ČL

1Žebírka rozsekejte na asi 10cm kousky. Vložte je do pekáčku, osolte, opepřete, okmínujte a potřete je drceným česnekem. Podlijte 100ml vody a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 1,5 hodiny. Během pečení podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou. 

2 Mezitím nastrouhejte křen i jablka najemno. V misce křen pokapejte citronovou šťávou, zalijte vývarem a minutku nechte vsáknout. Vmíchejte ostatní přísady, osolte a nechte v chladničce rozležet. Když je maso měkké a upečené dokřupava, podávejte na prkénku s chlebem a domácím jablečným křenem.

NĚCO NAVÍC
Každému hostu dejte k ruce misku s horkou vodou a plátky citronu, aby si mohl oplachovat mastné prsty.

RADA ŠÉFKUCHAŘE
Na takto upravených žebírkách by měl být dostatek masa, poraďte se proto se svým řezníkem, jaká část vepřových žeber bude nejvhodnější. Třeba vám na přání nechá více masa i na žebrech z oblasti pečeně. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit