Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Tažený jablečný štrúdl

Tažený jablečný štrúdl

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Pro zkušené 2 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3125 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 402 g
Tuky 130 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

K posezení u kávy nebo čaje si upečte pravý tažený jablečný štrúdl.

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 280 g
voda 100 ml
teplá
olej 2 PL
citronová štáva 0.5 ČL
lze nahradit octem
vejce 1 ks
velké
sůl 1 špetka
máslo 100 g
rozpuštěné
Na náplň
jablka 10 ks
přibližně 1 kg po očištění
strouhanka 4 PL
krupicový cukr 3 PL
skořice 1 ČL
mletá
rozinky
vlašské ořechy
sekané

1 Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody, v opačném případě přisypte mouku.

2 Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezičas využijte k přípravě jablek – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.

3 Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhý štrúdl) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélník, poté přeneste na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případné silnější okraje.

4 Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrúdl lehce poprašte cukrem i skořicí, a pokud máte rádi rozinky nebo ořechy, přidejte také je.

5 S pomocí utěrky, která leží pod těstem, začněte závin postupně rolovat, a to od kratší strany. Až dojdete na konec, přeneste ho na utěrce na plech a nechte na něj závin sklouznout tak, aby část se spojem skončila vespod. Pak zahněte okraje dolů a celý závin opět potřete máslem. Pokud je plech menší, můžete štrúdl ohnout nebo ho ještě na utěrce překrojit na dvě poloviny a ty pak samostatně přenést na plech. S druhou polovinou těsta postupujte stejně.

6 Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte moučník aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.

Tip Apetitu:

  • Místo strouhanky zkuste třeba strouhaný kokos. Výtečné!
  • Báječný je také závin z vypeckovaných višní. Úspěšně experimentovat můžete i s jiným ovocem, například se švestkami.
  • Anebo dejte do štrúdlu klasickou tvarohovou náplň, která se používá do buchet nebo do koláčů. Navíc ji můžete osvěžit sušenými meruňkami: Nechte je aspoň čtvrt hodiny nabobtnat v horké vodě, pak je pokrájejte na plátky a naklaďte jako další vrstvu na náplň.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/9

Komentáře

Anonym

Napriek tomu, že pečiem dosť často,(závisí od vďačných stravníkov) pred ťahanou štrúdlou mám dosť veľký rešpekt. Tohtoročná mimoriadna úroda jabĺk sa prejavila aj v našej komore a ja už nejako neviem čo s nimi. Pri listovaní Apetitu mi padol zrak na tento recept a tak som sa podujala na malý experiment.Posledne som podobný pokus podnikla ako 17. ročná, s úmyslom urobiť radosť svojmu starému otcovi.Vtedy to síce po vizuálnej stránke dopadlo dosť biedne -štrúdla však bola jedlá. Tá dnešná predbehla všetky moje očakávania. Tento recept, je jednoduchý. S cestom sa krásne pracovalo. Vytiahnuť ho do požadovanej hrúbky naozaj nebol žiadny problém. Vrelo odporúčam!!! Myslím, že starému otcovi by tá moja dnešná štrúdla chutila ešte viac... :o)

Anonym

Recept se nachází v č.9/05, str.67

Anonym

Tak jsem ho zkusila - výborný, těsto jsem nedávala na utěrku, ale po vyválení vytahovala rukama - vůbec se netrhalo.Mám 8 receptů na štúdl, ale tento je jednička. Zkusila jsem tam dát namísto strouhanky kokos - vynikající. Díky.

Anonym

recept je jednoduchý, a určite nesklame, typický jesenný koláč, výborný, namiesto strúhanky sa môže dať aj sparená hrubá krupica, ale potom nešetrite jablkami, bude Vám to chutiť. A ešte jeden typ, kto chce môže na jablká vyliať obyčajné piškotévé cesto malo by vsak byť trošku hustejšie ako používate na klasické piškotové koláče. Výsledok Vás tiež milo prekvapí. Je to recept od mojej babičky.

Anonym

Závin jsem vyzkoušela a chuťově je skvělý. Měla jsem však dva zásadní problémy: těsto mi nešlo vůbec vytahovat, možná bylo příliš tuhé, tak jsem ho vyválela na co nejtenčí plát a zabalila. Druhý problém byl, že mi těsto při pečení popraskalo. Dále doporučuji při pečení závin hojně potírat rozpuštěným máslem, jinak bude výsledek tvrdý. Chce to asi dál zkoušet a dovést závin k dokonalosti.

Anonym

uz je v troube, testo jednoduchy a vypada dobre... tak dam vedet az se dopece :-)

Anonym

Jsem profi kuchar zijici v UK a strudlu jsem se napekl stovky, vzdycky ale z kupovanyho listovyho testa ( coz me moc neslechti ). No a jelikoz to se tu da sehnat hodne spatne, sahl jsem po internetu, pouzil tenhle recept a poprve v zivote si na strudlaka vyrobil i testo. No a musim rict - super, diky. Prikladam i foto ;0)

Anonym

Zkuste posypat těsto strouhanou mléčkou čokoládou a oříšky a na to uložit oloupané a nakrájené zralé mango...výtečné...

Anonym

Můj první tažeňák a povedl se výborně! Recept na těsto je super, já jako vrchní matla jsem ho zvládla na výbornou :o) díky! Jana

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit