Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velmi pomalu pečené vepřové koleno
Velmi pomalu pečené vepřové koleno
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velmi pomalu pečené vepřové koleno

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3346 kcal
Bílkoviny 121 g
Sacharidy 372 g
Tuky 158 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Za tohle vepřové koleno z grilu vás budou všichni milovníci masa uctívat jako největšího mistra. Je totiž opravdu pomalu pečené, coz znamená, že je neuvěřitelně šťavnaté a měkké. Domácí barbecue omáčka z něj dělá opravdový majstrštyk. Jako příloha se k němu skvěle hodí zelný salát!

Suroviny

pálivá omáčka nebo rostlinný olej na potření
třtinový cukr ¼ hrnku
pepř 2 PL
hrubě mletý
sůl 2 PL
hrubě mletá
česnek sušený 1 PL
kajenský pepř 1 ČL
hořčice mletá 1 ČL
koriandrová semínka ½ ČL
římský kmín ½ ČL
Na potírání
jablečný ocet ¼ hrnku
jablečný džus ¼ hrnku
Na salát
kukuřice 2 hrnky
mražená a spařená nebo nakládaná
ředkvičky 1 svazek
nakrájené na tenké plátky
nakrájená na tenké plátky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nakrájená nahrubo
koriandr čerstvý 1 hrst
nakrájený nahrubo
zelí bílé ¼ hlávky
nakrájené na nudličky
limetová šťáva
ze 2 limetek
olivový olej
zelené nebo červené papričky, nakrájené nadrobno
sůl
Na barbecue omáčku
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené na plátky
nakrájená nadrobno
třtinový cukr hrnku
jablečný ocet 2 PL
worchestrová omáčka 2 PL

Postup

1

Kolena zbavte vrchní silné kůže, nebo ji hustě nařezejte. Potřete je pálivou omáčkou nebo rostlinným olejem. Koření smíchejte v misce a poté jím štědře posypte maso ze všech stran a vmasírujte ho do zářezů. 

2

Kolena dejte na gril vyhřátý na 120°C na nepřímý žár, přiklopte a pečte 2 hodiny. Postříkejte je směsí octa a džusu a pokračujte v pečení. Po 2 hodinách je opět zkontrolujte a postříkejte. Celková doba pečení bude dle velikosti masa mezi 6 a 8 hodinami. Hotové maso zabalte do alobalu a nechte odpočinout.

3

Na omáčku v hrnci na oleji opékejte cibuli, česnek a chilli asi 3 minuty dosklovita. Přidejte zbylé přísady a nechte na nízkém plameni bublat asi půl hodiny do zhoustnutí. Rozmixujte, případně dosolte a nechte vychladnout.

4

Všechny ingredience na salát smíchejte, podávejte k masu.

NĚCO NAVÍC
Jestli chcete salát více jako coleslaw, vmíchejte 1–2 lžíce majonézy a zjemněte 1–2 lžícemi zakysané smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč