Za tohle vepřové koleno z grilu vás budou všichni milovníci masa uctívat jako největšího mistra. Je totiž opravdu pomalu pečené, coz znamená, že je neuvěřitelně šťavnaté a měkké. Domácí barbecue omáčka z něj dělá opravdový majstrštyk. Jako příloha se k němu skvěle hodí zelný salát!
Suroviny
Postup
Kolena zbavte vrchní silné kůže, nebo ji hustě nařezejte. Potřete je pálivou omáčkou nebo rostlinným olejem. Koření smíchejte v misce a poté jím štědře posypte maso ze všech stran a vmasírujte ho do zářezů.
Kolena dejte na gril vyhřátý na 120 °C na nepřímý žár, přiklopte a pečte 2 hodiny. Postříkejte je směsí octa a džusu a pokračujte v pečení. Po 2 hodinách je opět zkontrolujte a postříkejte. Celková doba pečení bude dle velikosti masa mezi 6 a 8 hodinami. Hotové maso zabalte do alobalu a nechte odpočinout.
Na omáčku v hrnci na oleji opékejte cibuli, česnek a chilli asi 3 minuty dosklovita. Přidejte zbylé přísady a nechte na nízkém plameni bublat asi půl hodiny do zhoustnutí. Rozmixujte, případně dosolte a nechte vychladnout.
Všechny ingredience na salát smíchejte, podávejte k masu.
NĚCO NAVÍC
Jestli chcete salát více jako coleslaw, vmíchejte 1–2 lžíce majonézy a zjemněte 1–2 lžícemi zakysané smetany.