Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalý mrkvový dort: Jak a čím ho ozdobit a co přidat do těsta

Mrkvový třímlékový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvový dort si rychle našel cestu z anglosaských zemí na české talíře. Nejen proto, že do něj potřebujete tak prostou surovinu, jakou je mrkev, ale hlavně proto, že jeho příprava je sázka na jistotu. Vždycky bude chutnat. Pohrát si však můžete s jeho dekorací, doplnit ho pokaždé jinou polevou, přidat ořechy nebo ananas a nechat mrkev rozehrát v různých chuťových akordech.

Na mrkvovém dortu je neocenitelné, že ho můžete podávat jen tak: třeba jen poprášený moučkovým cukrem. Zároveň ale z jeho korpusu můžete s trochou dalšího přičinění vytvořit dort k narozeninám i na svatbu. Je totiž tak skvělý, že unese nahotu i nálož dekorace a dalších surovin. Co můžete použít?

Světlé polevy

  • Královská či bílková poleva je mezi cukráři známá také jako Royal Icing a platí za nejklasičtější polevu. Připravuje se z cukru a bílků, dochucuje se citronem.
  • Krémovou polevu, která se na mrkvový dort používá nejčastěji, můžete bohatě navrstvit. Připravíte ji ze změklého másla, krémového sýra (Philadelphia), cukru a vanilky. Použít můžete také krémový sýr mascarpone

S čokoládou nešlápnete vedle

Na promazání mrkvového korpusu i na jeho polití můžete použít snadnou čokoládovou ganache. Také nastrouhaná čokoláda nebo čokoládové hobliny přidají sladkou chuť a dekorativní vzhled.

  • Na čokoládovou ganache i na přípravu hoblin můžete použít nejen tmavou, ale i bílou čokoládu.
Skryt pre seznam

Vlašské ořechy i kokos

Přidáním ořechů jako jsou vlašské, pekanové nebo mandle do těsta získá dort extra chuť. Ořechy, zejména ty vlašské, můžete použít také a ozdobu a posypat jimi polevu.

Podobné je to s kokosem. Parádu udělá v těstě i na povrchu. Pokud kokosem zdobíte – ať jde o strouhaný kokos nebo plátky – předem ho opražte na sucho na pánvi. Získá tak intenzivnější chuť. 

Kandované, kompotované i sušené ovoce

Jak kandované ovoce, tak kompotované (například ananas, papája či mandarinky) se báječné hodí do těsta. Rozinky nebo sušené brusinky přidané do těsta zajistí jeho vláčnost i radost nad každým objevením malého sladkého kousku. 

Sirup nebo glazura

Jednoduchý cukrový sirup nebo glazura z citronové šťávy a cukru dodají dortu lesk a pikantní sladkou chuť.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč