Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Všestranný kokos: Jak naložit s kokosovým olejem, kokosovým mlékem či strouhaným kokosem

Kokos
ZDROJ: Tijana Drndarski/Unsplash
sdílet:

Kokos se stal v posledních letech velmi oblíbenou surovinou při vaření i pečení. Jak využít strouhaný kokos, kokosové mléko, vodu či olej?  Inspirujte se našimi tipy!

 

 

 

Strouhaný kokos

Strouhaný kokos v české kuchyni především zdobí tradiční dezerty jako je třeba piškotová roláda nebo kokosové řezy, pečou se z něj nadýchané kokosky či vyrábí domácí rafaello, z kokosu vykouzlíte také báječnou drobenku na koláč a v neposlední řadě se hodí i na vysypání bábovkové formy.

  • Strouhaný kokos se vyrábí z dužiny kokosu, která se nastrouhá a následně usuší.
  • Pro delší trvanlivost strouhaný kokos skladujte na suchém a chladném místě.
  • Budete-li kokos přidávat do dezertu, je dobré ho lehce nasucho opražit na pánvi pro zdůraznění chuti a vůně.

Kokosové chipsy

Kokosové chipsy se získávají z dužiny a jsou větší než drobné vločky strouhaného kokosu.

Kokosová voda

Pod skořápkou kokosu, která je uvnitř vystlaná dužinou, se skrývá kokosová voda.

  • Kokosová voda je bohatým zdrojem draslíku a vitaminů B a C a má detoxikační účinky.
  • Je sterilní, takže v oblastech se znečištěnými vodními zdroji je důležitou složkou obživy.
  • Kokosová voda příjemně osvěží a hydratuje. Nejlepší kokosová voda k pití je ta z mladých nezralých kokosů.
  • Mladé kokosy se sklízejí v 6. až 8. měsíci zrání a mají zelenou slupku.
  • S dozráváním ořechu zelená slupka začne hnědnout a tvrdnout, až se promění v hnědou skořápku. Uvnitř ořechu se vytvoří tučná bílá dužina, voda se postupně vytrácí.

Kokosové mléko

Kokosové mléko vzniká lisováním kokosové dužiny. Kokosy, ze kterých se mléko vyrábí, se sklízejí po dozrání, aby mělo mléko co nejintenzivnější vůni i chuť.

  • Kokosové mléko je běžnou surovinou v thajské, indické, srílanské nebo filipínské kuchyni.
  • Používá se k přípravě karí, kormy a dalších typů omáček. 
  • Uvaříte z něj skvělou tradiční thajskou polévku tom kha kai, ale využít ho můžete i do brokolicové, dýňové nebo mrkvové.
  • Hodit se vám bude i při přípravě kokosového chia pudinku

Kokosový olej

Kokosový olej se získává vylisováním tzv. kopry - jader zralých kokosových ořechů. Obsahuje vitamíny A, C, E, vápník, fosfor a kyselinu laurovou, díky čemuž pomáhá spalovat tuky a pozitivně působí na srdce a funkce mozku. Má vysoký podíl nasycených mastných kyselin, což je důvod, proč je při běžné pokojové teplotě tuhý. Je proto také ideální na smažení za vyšších teplot. 

Jak můžete kokosový olej využít?

  • Ve studené i teplé kuchyni. Kokosový olej je tepelně stabilní až do 200°C, takže se nepřepaluje a neprská. Můžete ho tak směle využít pro vaření pokrmů orientální kuchyně, ale hodí se i na přípravu míchaných vajíček, pečení palačinek, lívanců, do cukroví, obilné kaše nebo za studena do salátu.
  • Kosmetika. Kokosový olej můžete využít místo tělového krému. Krásně se vstřebává, hydratuje pokožku a nezanechává mastný film. Je vhodný i na pokožku trpící ekzémy.
  • Péče o vlasy. Máte roztřepené konečky, vlasy se vám lámou a vypadávají? Vyzkoušejte zábal z kokosového oleje, který vám s těmito neduhy pomůže. Kromě toho také hydratuje pokožku hlavy, dodá vlasům lesk a usnadní rozčesávání.
  • Bělení zubů. Zatímco bělící pasty obsahují spoustu chemických látek, které mohou poškodit sklovinu, kokosový olej je přírodní a tedy šetrnější. Po několika týdnech by vaše zuby měly být o poznání bělejší.

Co už možná víte...

Kokos je plodem palmy zvané kokosovník ořechoplodý, podle níž také nese svůj celý název - kokosový ořech. Navzdory názvu stromu i jeho plodu kokos není ořech, ale ovoce, konkrétně peckovice. Stal se elmi oblíbenou plodinou a surovinou na vaření ve všech zeměpisných šířkách.

  • Je lahodný a dobře zasytí, protože je tučný. Lze ho totiž využít v různých formách - dužinu upotřebíte do smoothie, dezertů, salátů, kokosová voda skvěle zažene žízeň,  při smažení se kokosový olej nepřepaluje tolik jako jiné rostlinné oleje. Kokosové mléko je esenciální surovina v mnoha kuchyních světa.
  • Kokos obsahuje vápník, vlákninu, proteiny, je významným zdrojem minerálů jako je železo, draslík, selen, měď či zinek, a vitamínů skupiny B.
  • Jak kokos otevřít? Poradíme!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...