Kandované ovoce nejen na Vánoce

Kandované ovoce nejen na Vánoce
ZDROJ: Unsplash
sdílet:
Kandované ovoce je sice typické pro období Vánoc, tahle dobrota si však zaslouží svou pozornost i v jiných ročních obdobích. Jak vlastně probíhá proces proslazování, co všechno lze kandovat a jak využít kandované ovoce v kuchyni?

Jak se kandované ovoce vyrábí?

Kandované ovoce je velmi sladké, je totiž doslova napuštěné cukrem. Při kandování se ovoce nakládá do cukrového roztoku, čímž se postupně ovocné šťávy nahradí cukrem. Během kandování ztrácí ovoce vodu, čímž se prodlužuje jeho trvanlivost. Díky proslazení tak kandované ovoce déle vydrží, zároveň se však kvůli vysokému obsahu cukru stává kaloričtějším a ztrácí některé své živiny.

Co všechno můžeme kandovat?

Nejčastěji se proslazuje kůra citrusů (pomerančová a citronová), brusinky či třešně. Kandovat se ale dají i jiné, možná trochu nečekané, druhy potravin – dýně, cuketa, slupka melounu, zázvor nebo dokonce slanina! V případě slaniny je postup sice trochu jiný (recept najdete v odkazu níže), ale podstata je stejná, dochází k vysušení a napuštění sladkým roztokem.

Kandovaná slanina

Více

Využití kandovaného ovoce v kuchyni

Kandováním dodáte ovoci zajímavou chuť, někdy i neobvyklý vzhled, a také ho zakonzervujete, takže se jen tak nezkazí. Ačkoliv se kandované ovoce používá spíše při pečení biskupského chlebíčku, marokánek nebo Velikonočního beránka, využít se dá i při pečení jakýchkoliv jiných cukrářských výrobků, kterým dodá ojedinělou chuť. Vyzkoušejte například štrůdl s kandovanými třešněmi. S kandovaným zázvorem zase vykouzlíte výborný zázvorový chlebíček. Kandovanou pomerančovou kůrou můžete ozdobit dort. Kromě toho má své využití i ve slané kuchyni – společně s praženými oříšky chuťově obohatí zeleninový salát.

Tip: Kandované ovoce dobře poslouží, když vás honí mlsná. Pár kousků chuť na sladké rychle zažene.

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

Více

Domácí kandování

Příprava

  • pro kandování si vždy vybírejte kvalitní, zralé ovoce, ideálně v bio kvalitě
  • ovoce vždy důkladně omyjte
  • zbavte jej pecek
  • větší ovoce nakrájejte na menší kousky
  • ovoce jako je ananas nebo kiwi vždy zbavte slupky
  • pomerančovou, grapefruitovou nebo citronovou kůru volte bez chemického ošetření a zbavte ji hořkých bílých částí

Univerzální postup

Připravte si: 500 g libovolného ovoce nebo kůry, cukerný nálev (z 250 g cukru, 0,3 litru vody)

  1. Ovoce: z vody a cukru vařením připravte sirup. Nakrájené ovoce dejte do hrnce a zalijte cukrovým sirupem. Nechte odstát do dalšího dne přikryté potravinovou fólií. Druhý den sirup slijte, převařte a nalijte zpět na ovoce. Tento postup opakujte 5 až 10 dní. Platí „čím déle, tím lépe“. Nakonec ovoce sceďte, nechte okapat, obalte v cukru a dejte vyschnout.
  2. Kůra: kůru nakrájejte na kousky a tři dny nechte namáčet v čisté vodě. Tu každý den vyměňte. Poté z kůry odstraňte zbytky dužiny. Následující postup je totožný s postupem kandování ovoce.

Skladování

  • před uskladněním nechte kandované ovoce důkladně vysušit
  • vyschlé kandované ovoce skladujte v uzavíratelné sklenici
  • pokud do sirupu z kandovaného ovoce přidáte citronovou šťávu, můžete ho využít jako šťávu pro přípravu nápoje

Obchod Apetit