0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kandované ovoce nejen na Vánoce. Připravte si nejlepší proslazenou kůru z pomeranče

Čokoládové muffiny s kandovanou pomerančovou kůrou
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Kandované ovoce je sice typické pro období Vánoc, tahle dobrota si však zaslouží svou pozornost i v jiných ročních obdobích. Jak vlastně probíhá proces proslazování, co všechno lze kandovat a jak využít kandované ovoce v kuchyni?

    Jak se kandované ovoce vyrábí?

    Kandované ovoce je velmi sladké, je totiž doslova napuštěné cukrem. Při kandování se ovoce nakládá do cukrového roztoku, čímž se postupně ovocné šťávy cukrem nahradí

    • Během kandování ztrácí ovoce vodu, čímž se prodlužuje jeho trvanlivost. Cukr má v určité koncentraci konzervační účinky.
    • Díky proslazení kandované ovoce déle vydrží, zároveň se však kvůli vysokému obsahu cukru stává kaloričtějším a ztrácí některé své živiny.

    Co všechno můžeme kandovat?

    Nejčastěji se proslazuje kůra citrusů – pomerančová a citronová (tzv. citronát a oranžát), brusinky či třešně

    • Kandovat se ale dají i jiné, možná trochu nečekané, druhy potravin – dýně, cuketa, slupka melounu, zázvor nebo dokonce slanina!
    • V případě slaniny je postup sice trochu jiný (recept najdete v odkazu níže), ale podstata je stejná, dochází k vysušení a napuštění sladkým roztokem.

    Využití kandovaného ovoce 

    Kandováním dodáte ovoci zajímavou chuť, někdy i neobvyklý vzhled. Kandované ovoce nejvíc využijete při pečení biskupského chlebíčku, marokánek, vánoček či mazance nebo Velikonočního beránka, využít se dá i při pečení bábovek nebo litých buchet.

    • Vyzkoušejte například štrůdl s kandovanými třešněmi.
    • S kandovaným zázvorem zase vykouzlíte výborný zázvorový chlebíček.
    • Kandovanou pomerančovou kůrou můžete ozdobit dort či kandované plátky pomeranče i s kůrou zavěsit na vánoční stromeček.
    • Kromě toho má své využití i ve slané kuchyni – společně s praženými oříšky chuťově obohatí zeleninový salát.
    • Kandované ovoce dobře poslouží, když vás honí mlsná. Pár kousků chuť na sladké rychle zažene.

    Tipy pro domácí kandování

    • pro kandování si vždy vybírejte kvalitní, zralé ovoce, ideálně v bio kvalitě
    • ovoce vždy důkladně omyjte
    • zbavte jej pecek
    • větší ovoce nakrájejte na menší kousky
    • ovoce jako je ananas nebo kiwi vždy zbavte slupky
    • pomerančovou, grapefruitovou nebo citronovou kůru volte bez chemického ošetření a zbavte ji hořkých bílých částí

    Připravte si: 500 g libovolného ovoce nebo kůry, cukerný nálev (z 250 g cukru, 0,3 litru vody)

    1. Ovoce: Z vody a cukru vařením připravte sirup. Nakrájené ovoce dejte do hrnce a zalijte cukrovým sirupem. Nechte odstát do dalšího dne přikryté potravinovou fólií. Druhý den sirup slijte, převařte a nalijte zpět na ovoce. Tento postup opakujte 5 až 10 dní. Platí „čím déle, tím lépe“. Nakonec ovoce sceďte, nechte okapat, obalte v cukru a dejte vyschnout.
    2. Kůra: Kůru nakrájejte na kousky a tři dny nechte namáčet v čisté vodě. Tu každý den vyměňte. Poté z kůry odstraňte zbytky dužiny. Následující postup je totožný s postupem kandování ovoce.

    Skladování

    • před uskladněním nechte kandované ovoce důkladně vysušit
    • vyschlé kandované ovoce skladujte v uzavíratelné sklenici
    • pokud do sirupu z kandovaného ovoce přidáte citronovou šťávu, můžete ho využít jako šťávu pro přípravu nápoje

    Související články

    Autor: Sabina Jarošová

    Apetit magazín

    Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
    • Lidé a jídlo

    Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

    Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
    Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
    • Lidé a jídlo

    Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

    Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
    AD
    Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
    • Nakupujeme

    Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

    Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    549 Kč
    357 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    259 Kč