Rozinky u nás vnímáme jako součást sladkého pečení, ale třeba v Portugalsku mají magickou moc. Je zvykem sníst pro štěstí 12 rozinek a zapíjet je šumivým vínem, když odbíjí silvestrovská půlnoc a přichází nový rok – co úder zvonu, to měsíc, který přijde, a také rozinka.
Rozinky jsou nejoblíbenějším tradičně sušeným ovocem. Vyrábějí se z bílých i modrých hroznů, nesmějí být přislazované. Nejkvalitnější k nám putují obvykle z Řecka, Turecka či z Kalifornie.
V označování jednotlivých druhů rozinek však panuje poměrně chaos (naše ani unijní legislativa ho neřeší) a význam některých kdysi zažitých termínů se posunuje. V obchodech se tak často setkáte s jinak označenými rozinkami než v odborných publikacích. Různé typy rozinek se liší barvou, velikostí, odrůdou (sultánky, muškátky) i původem, s nímž souvisí třeba název korintky či před sto lety vyhlášené, ale dnes nezvěstné pikardky.
- Korintky by měly být drobné, červenomodré, skoro černé, bez peciček a s jemnou slupkou.
- Jako sultánky se tradičně označovaly sušené plody maloasijské odrůdy Sultana, zlatožluté až zlatohnědé barvy.
- Elémky se říká sultánkám s pecičkami.
- Cibéby jsou protáhlé a s pecičkami.
- Jako kalifornské se označují rozinky z bezjaderných hroznů sušených na slunci.
Rozinky nebo hrozinky?
Pokud jde o původ názvu, byly v češtině první rozinky a teprve pak se z nich tzv. lidovou etymologií staly hrozinky – jsou přece z hroznů, ne?
- Slovo rozinka přišlo do češtiny z němčiny, ve které se jí říká Rosine, ta je převzala ze starofrancouzského výrazu roisin, tedy hrozen (v moderní francouzštině se rozinky označují raisins sec, aby se navzájem odlišily), souvisejícího například s latinským racemus.
Rozinky se vyrábějí sušením celých hroznů přímo na keřích vinné révy či sklizených hroznů, ale i rozprostřených oddělených bobulí. Může se tak dít na přímém slunci, ve stínu, či dokonce ve tmě. Lze použít též ohřívaný vzduch nebo řízené větrání. V čistém, suchém, temném a přiměřeně teplém prostředí vydrží skoro věky.
Rozinky bývají často ošetřené látkou E220 čili oxidem siřičitým. Ten se používá i jako antioxidant, tedy prostředek zabraňující hnědnutí ovoce, třeba právě u rozinek. Na webu Ferpotravina.cz mu přiřadili skóre škodivosti 5, tedy druhé nejhorší, je totiž jedovatý a alergenní. A vůbec není vhodný pro děti.
- Sířené rozinky se proto doporučuje propláchnout. Nutno dodat, že sířené rozinky představují menší riziko výskytu plísní a jejich toxinů, mohou být šťavnatější a měkčí, aniž by se kazily.
- Světlé rozinky bývají sířené téměř vždy, tmavé méně často. Rozinky se též často ošetřují chuťově neutrálním rostlinným olejem, aby se nelepily.
KORINTKY se jmenují podle řeckého přístavního města Korint a oblíbené jsou už nejméně dvě tisíciletí.
SULTÁNKY jsou velké rozinky bez jader a měly by mít světlejší barvu.
ČERVENÉ ROZINKY jsou z bobulí s červenými slupkami. Některé patří mezi speciality prodávané i se stopkami.
ZLATÉ ROZINKY za svou barvu běžně vděčí E220. Jsou měkké. Ty s označením ,jumbo‘ mohou být i 3cm dlouhé.
ZELENÉ ROZINKY se suší ve stínu. Nebývají tak sladké, chutnají víc po ovoci. Pocházejí často z oblasti Íránu a z Číny.
Zdroje informací: časopis Apetit