Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozinky: Jaké existují druhy, v čem se liší a proč je lepší je před použitím omývat

Dušené hovězí po řecku s rozinkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rozinky u nás vnímáme jako součást sladkého pečení, ale třeba v Portugalsku mají magickou moc. Je zvykem sníst pro štěstí 12 rozinek a zapíjet je šumivým vínem, když odbíjí silvestrovská půlnoc a přichází nový rok – co úder zvonu, to měsíc, který přijde, a také rozinka.

Rozinky jsou nejoblíbenějším tradičně sušeným ovocem. Vyrábějí se z bílých i modrých hroznů, nesmějí být přislazované. Nejkvalitnější k nám putují obvykle z Řecka, Turecka či z Kalifornie.

V označování jednotlivých druhů rozinek však panuje poměrně chaos (naše ani unijní legislativa ho neřeší) a význam některých kdysi zažitých termínů se posunuje. V obchodech se tak často setkáte s jinak označenými rozinkami než v odborných publikacích. Různé typy rozinek se liší barvou, velikostí, odrůdou (sultánky, muškátky) i původem, s nímž souvisí třeba název korintky či před sto lety vyhlášené, ale dnes nezvěstné pikardky.

  • Korintky by měly být drobné, červenomodré, skoro černé, bez peciček a s jemnou slupkou.
  • Jako sultánky se tradičně označovaly sušené plody maloasijské odrůdy Sultana, zlatožluté až zlatohnědé barvy.
  • Elémky se říká sultánkám s pecičkami.
  • Cibéby jsou protáhlé a s pecičkami.
  • Jako kalifornské se označují rozinky z bezjaderných hroznů sušených na slunci.

Rozinky nebo hrozinky?

Pokud jde o původ názvu, byly v češtině první rozinky a teprve pak se z nich tzv. lidovou etymologií staly hrozinky – jsou přece z hroznů, ne?

  • Slovo rozinka přišlo do češtiny z němčiny, ve které se jí říká Rosine, ta je převzala ze starofrancouzského výrazu roisin, tedy hrozen (v moderní francouzštině se rozinky označují raisins sec, aby se navzájem odlišily), souvisejícího například s latinským racemus.

Rozinky se vyrábějí sušením celých hroznů přímo na keřích vinné révy či sklizených hroznů, ale i rozprostřených oddělených bobulí. Může se tak dít na přímém slunci, ve stínu, či dokonce ve tmě. Lze použít též ohřívaný vzduch nebo řízené větrání. V čistém, suchém, temném a přiměřeně teplém prostředí vydrží skoro věky.

Rozinky bývají často ošetřené látkou E220 čili oxidem siřičitým. Ten se používá i jako antioxidant, tedy prostředek zabraňující hnědnutí ovoce, třeba právě u rozinek. Na webu Ferpotravina.cz mu přiřadili skóre škodivosti 5, tedy druhé nejhorší, je totiž jedovatý a alergenní. A vůbec není vhodný pro děti.

  • Sířené rozinky se proto doporučuje propláchnout. Nutno dodat, že sířené rozinky představují menší riziko výskytu plísní a jejich toxinů, mohou být šťavnatější a měkčí, aniž by se kazily.
  • Světlé rozinky bývají sířené téměř vždy, tmavé méně často. Rozinky se též často ošetřují chuťově neutrálním rostlinným olejem, aby se nelepily.

KORINTKY se jmenují podle řeckého přístavního města Korint a oblíbené jsou už nejméně dvě tisíciletí.
SULTÁNKY jsou velké rozinky bez jader a měly by mít světlejší barvu.
ČERVENÉ ROZINKY jsou z bobulí s červenými slupkami. Některé patří mezi speciality prodávané i se stopkami.
ZLATÉ ROZINKY za svou barvu běžně vděčí E220. Jsou měkké. Ty s označením ,jumbo‘ mohou být i 3cm dlouhé.
ZELENÉ ROZINKY se suší ve stínu. Nebývají tak sladké, chutnají víc po ovoci. Pocházejí často z oblasti Íránu a z Číny.

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč