Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kde vězí původ jablečného štrúdlu? Vydat se musíme dál než do Rakouska!

štrůdl
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Česká kuchyně se bez něj neobejde, nárokují si jej ale také Rakušané. K jeho výrobě se používá listové těsto, ačkoli mnoho kuchařů nedá dopustit na těsto kynuté. Tradiční náplň tvoří jablka, avšak ochutnat ho můžeme i s tvarohem, mákem nebo špenátem. Řeč je o štrúdlu, na který nedáme dopustit ani ve 21. století. 

Štrúdl, apfelstrudel nebo jablečný závin. Ať už této pochoutce říkáte jakkoliv, pravděpodobně se shodneme na tom, že se jedná o klasiku české kuchyně. Češi ale nejsou jediným národem nárokujícím si štrúdl.

Naši jižní sousedé tvrdí, že jablečný závin vznikl právě v Rakousku, lépe řečeno v Rakousku-Uhersku, a dokazují to prvním receptem na štrúdl z roku 1697. Dnes spočívá ve vídeňské Wienbibliothek im Rathaus. Jak už to ale u slavných receptů bývá, skutečnost je složitější.

  • Štrúdl je totiž "putovní" recept, který se pravděpodobně vyvinul z dezertu baklava, sladké pýchy Osmanské říše.
  • Vypadá to tedy, že první podobu vtiskli štrúdlu Turci, následně Maďaři, a teprve poté Rakušané. Pravdou zůstává, že teprve v Rakousku získal jablečný závin vzhled, pod kterým ho známe dodnes. 

Kynuté vs. listové těsto

Jsou hospodyňky, které jablečný závin připravují zásadně z kynutého těsta, a pak jsou také kuchaři a kuchařky, jejichž štrúdl obsahuje výhradně těsto listové. Nutno podotknout, že ani jeden tábor nedělá chybu.

Ačkoliv tradiční recepty hovoří především o listovém těstu, mnoho rakouských rodin používá právě to kynuté. Pokud sami tápete nad výběrem, rozhodně se vyplatí, pokud zvolíte těsto, se kterým se vám dobře pracuje a jehož vlastnosti znáte.

  • Nejjednodušší cestou ke štúdlu je předpřipravené těsto zakoupené v supermarketu. Když vyvinete dostatečné úsilí, narazíte i na listové těsto máslové, které neobsahuje žádný margarín či rostlinný tuk.
  • I když tento krok rozhodně ušetří váš čas, za domácí listové těsto na sebe budete náležitě hrdí a příběh vašeho štrúdlu ocení deseti body všichni, kdo ho ochutnají. 

Bez náplně není štrúdlu

Kklasický božský štrúdl musí bezpodmínečně obsahovat jablečnou náplň. Jak ji připravíte?

  1. Na pánvi rozpusťte máslo, nasypte do něj strouhanku, a za stálého míchání ji nechte pražit dokud nezezlátne, což povětšinou trvá tři minuty.
  2. Následně oloupejte a rozkrájejte jablka, která v misce smíchejte se skořicovým cukrem, rozinkami a ořechy.
  3. Pak už stačí na rozválené těsto rozprostřít usmaženou strouhanku a pokrýt ji jablečnou směsí. Voilà! Jablečný štrúdl jako z vídeňské kavárny je na světě!

Zdroje informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč