Domácí listové těsto vyžaduje trochu úsilí a času, ale jinak je příprava hračka. Náš recept je na cca 1 kg těsta, které však můžete uchovat v mrazáku na příště. Během rozvalování vždy odstraňte přebytečnou mouku, aby těsto nebylo tvrdé. Rovněž dodržujte dobu odležení mezi jednotlivými fázemi rozvalování. Domácí listové těsto oceníte při přípravě závinů, kremrolí i slaných šneků.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
500
g
máslo
125
g
vychlazené, na kostičky
sůl
1
špetka
z 1/2 citronu
máslo
2
kostka
à 250 g (celkem tedy 500 g), podélně nakrájené na 10 plátků
Postup
1
V robotu zpracujte mouku, kostičky másla a špetku soli na drobenku. Přilijte 250 ml ledové vody smíchané s citronovou šťávou a hněťte, jen až se těsto spojí.
2
Pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujte hladké těsto. Roztlačte ho na silnější placku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte přes noc do chladničky.
3
Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na plát 25 x 60 cm tak, aby byl všude stejně silný. Štětečkem odstraňte přebytečnou mouku. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k vám.
4
Střední třetinu těsta pokryjte plátky másla z první kostky. Přes máslo přeložte třetinu těsta zprava. Povrch pokryjte plátky másla ze zbylé kostky a přeložte přes něj zbylou třetinu prázdného těsta zleva. Převraťte těsto (aby strana, která spočívala na pracovní desce, nyní směřovala směrem vzhůru), hřbet mějte nalevo.
5
Těsto rozválejte opět na plát 25 x 60 cm. Znovu těsto složte na třetiny stejně, jako jste to dělali v předchozím kroku. Otočte o devadesát stupňů po směru hodinových ručiček a převraťte jako v předchozím kroku spodní stranou nahoru a celý postup zopakujte potřetí.
6
Zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky ztuhnout; trvá to 2–3 hodiny.