Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí listové těsto

Domácí listové těsto
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí listové těsto

4.5/5 Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Snadné Na 1kg

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2795 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 320 g
Tuky 126 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí listové těsto vyžaduje trochu úsilí a času, ale jinak je příprava hračka. Náš recept je na cca 1 kg těsta, které však můžete uchovat v mrazáku na příště. Během rozvalování vždy odstraňte přebytečnou mouku, aby těsto nebylo tvrdé. Rovněž dodržujte dobu odležení mezi jednotlivými fázemi rozvalování. Domácí listové těsto oceníte při přípravě závinů, kremrolí i slaných šneků.

Suroviny

máslo 125 g
vychlazené, na kostičky
sůl 1 špetka
z 1/2 citronu
máslo 2 kostka
à 250 g (celkem tedy 500 g), podélně nakrájené na 10 plátků

Postup

1

V robotu zpracujte mouku, kostičky másla a špetku soli na drobenku. Přilijte 250 ml ledové vody smíchané s citronovou šťávou a hněťte, jen až se těsto spojí.

2

Pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujte hladké těsto. Roztlačte ho na silnější placku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte přes noc do chladničky.

3

Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na plát 25 x 60 cm tak, aby byl všude stejně silný. Štětečkem odstraňte přebytečnou mouku. Těsto by mělo ležet delší stranou směrem k vám.

4

Střední třetinu těsta pokryjte plátky másla z první kostky. Přes máslo přeložte třetinu těsta zprava. Povrch pokryjte plátky másla ze zbylé kostky a přeložte přes něj zbylou třetinu prázdného těsta zleva. Převraťte těsto (aby strana, která spočívala na pracovní desce, nyní směřovala směrem vzhůru), hřbet mějte nalevo.

5

Těsto rozválejte opět na plát 25 x 60 cm. Znovu těsto složte na třetiny stejně, jako jste to dělali v předchozím kroku. Otočte o devadesát stupňů po směru hodinových ručiček a převraťte jako v předchozím kroku spodní stranou nahoru a celý postup zopakujte potřetí.

překládání těstaskládání listového těsta

 

6

Zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky ztuhnout; trvá to 2–3 hodiny. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč