Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Baklava

Kdo by neznal lepkavé kosočtverce plné oříšků! Baklava je zkrátka synonymem pro arabské dezerty – koncentrovaná sladkost, které stačí malý kousek.

Vydání: 2011/7
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Do 30 minut
PT25M
Pečení 0:25

Ingredience

    • 450 g hladké mouky
    • 2 vejce
    • 2 lžíce oleje
    • 1/2 lžičky soli
    • 150 g vlašských ořechů, nasekaných
    • 100 g másla
    • špetka kypřicího prášku
    • 250 ml citronového sirupu (viz Chytré rady navíc)

Příprava jídla

1 Osolenou mouku s kypřicím práškem, vejce, olej a 100 ml vlažné vody smíchejte a udělejte hladké těsto. Rozdělte je na 10 dílů a z každého vytvořte kouli. Jednu po druhé rozválejte na pomoučněné ploše na placku o průměru 25 cm. Potřete placky po obou stranách máslem a naskládejte je do dortové formy. Na každou třetí placku nasypte nasekané ořechy. Na poslední placku naznačte ostrým nožem řezy (kosočtverce), na které budete po upečení baklavu krájet.

Pečte ve velmi horké troubě dozlatova. Ještě zahorka polijte baklavu citronovým sirupem. Po vychladnutí nakrájejte na kosočtverečky.

CHYTRÉ RADY NAVÍC

  • Na citronový sirup zahřejte 100 ml vody, rozpusťte v ní 200 g cukru, vlijte 100 ml citronové šťávy a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut a pak nechte vychladnout.
  • Vlašské ořechy mají intenzivní chuť, ale pokud chcete, můžete je nahradit nesolenými pistáciemi – baklava pak bude nádherná.

 

Recept je převzatý z knihy Arabská kuchařka. Autorka: Renáta Janů

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tabuleh

Šavarma z telecího masa

REKLAMA

Přidat komentář