Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zvenku křupavý, uvnitř krémový: Přesně taková je italská ikona mezi dezerty La torta della nonna, kterou zvládne i začátečník

torta de la nona
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Italský koláč s názvem ‚La torta della nonna‘, což v překladu znamená ‚babiččin koláč‘, je jeden z nejklasičtějších italských dezertů, který se často objevuje na menu tradičních toskánských tratorií. Propojení křehkého těsta, pudinkového krému a piniových oříšků představuje souhru, které málokdo odolá. Vypadá i chutná luxusně a přesto jeho přípravu zvládnou i začátečníci.

‚La torta della nonna‘ se skládá z dvou jednoduchých základů – tím prvním je křehké máslové těsto a druhým pudinkový krém. To vše je na vrchu bohatě ozdobené piniovými oříšky a moučkovým cukrem. Právě spojení těchto dvou struktur – zvenku křupavá a uvnitř krémová, dělá koláč neodolatelným.

Mohlo by se zdát, že pro tak ikonický koláč existuje pouze jeden jediný a zaručeně pravý recept, ovšem není tomu tak. Ten původní si údajně jeho autor, toskánský cukrář, bedlivě střežil a tak vzniklo několik variant, jak ‚La torta della nonna‘ připravit.

  • Ta první, nejklasičtější, se skládá ze dvou vrstev křehkého těsta, které mezi sebou ukrývají pudinkový krém. To vše je navrchu bohatě posypané pinovými oříšky.
  • Druhá varianta, tzv. otevřená, obsahuje pouze těstový základ, následně pudink a poté hned piniové oříšky (bez druhé vrstvy těsta).
  • Třetí připomíná klasický zdobený koláč, přičemž vrchní část křehkého těsta tvoří propletené proužky, podobně jako třeba u známého mřížkového koláče.

Babiččin koláč i pro začátečníky

Za úspěchem tohoto fenomenálního dezertu jistě stojí také jeho poměrně snadná příprava. Křehké máslové těsto není nijak složité a vytvořit kompaktní hmotu z mouky, másla, cukru, citronové kůry a prášku do pečiva snadno zvládnou i naprostí začátečníci.

  • Pokud jste někdy vařili klasický pudink, hračkou pro vás bude i samotná příprava krému.
  • Pak už jen stačí vše zkompletovat, posypat piniemi a dát péct.
  • Koláč nechte po upečení ve formě vychladnout a teprve pak ho z vyndejte a naporcujte.
  • Před servírováním ho bohatě posypte moučkovým cukrem.

Další varianty koláče

Jednou z dalších obměn tohoto dezertu je ‚Torta del nonno‘, tedy ‚dědečkův dort‘. Rozdíl je v tom, že do těsta i krému se přidává kakao a místo piniových oříšků je posypaný plátky mandlí. Je tedy jasné, že při přípravě tradičního moučníku se Italové nedrží při zemi a nebojí se experimentovat.

  • Důkazem toho je pomerančový koláč, kdy se nastrouhaná kůra z citrusu přidává do těsta a společně se šťávou i do krému.
  • Na podobné bázi můžete připravit i pistáciový koláč, kávový nebo karamelový s jablky.

Jak a kde ‚La torta della nonna‘ vznikl?

Jak už to u mnohých známých receptů bývá, dopátrat se jeho skutečného původu bývá složité a ani tento koláč není výjimkou. Avšak většina se přiklání k tvrzení, že koláč vzešel z dílny florentského šéfkuchaře jménem Guido Samorini.

Jeho zákazníky prý už nudila malá nabídka dezertů v jeho restauraci a tak ho pobídli, aby vytvořil něco nového. Měl jim na příští týden nachystat překvapení, které jim udělá radost z hlediska chuti i neotřelosti. A pokud tomu tak skutečně bylo, svůj úkol jistě splnil na jedničku,

Zdroje článku: Lucake.it, Cookist.it, blog.giallozafferano.it

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč