0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co stojí za vysokou cenou piniových oříšků? Sběrači kvůli nim riskují život!

Chléb s piniovým medovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zhoupne se s vámi zem pokaždé, když vidíte, kolik stojí piniové oříšky? Známe je většinou pouze jako malá bílá jadérka, která tvarem a velikostí připomínají slunečnicová semínka. Světlé oříšky ale předtím někdo musel ve správný čas vyklepat ze šišek, ty v nebezpečí otrhat z vysokých borovic a semínka vyloupat z tvrdých slupek. Až si přečtete článek, budete bazalkové pesto připravovat s větší něhou.

Do ceny piniových oříšků se propisuje jejich obtížná dostupnost, nebezpečí a zátěž, kterou musejí sběrači podstupovat, i omezená doba, po kterou se mohou oříšky sklízet. Roli hraje taky výnosnost a kvalita sklizně. 

  • Na světě existuje asi třicet druhů borovic pinií s jedlými piniovými oříšky, jen pár z nich se však využívá komerčně. Patří mezi ně například korejské borovice (pinie východoasijská), které rostou na severovýchodě Číny. Nadpoloviční část světové produkce pochází právě z tohoto stromu.
  • Největšími producenty piniový ořechů jsou Čína, Severní Korea, Rusko, Pákistán a Afghánistán. Ve Středomoří se pěstují v Itálii, Turecku, Španělsku a Portugalsku.
  • Drtivá většina piniových oříšků pochází ze stromů, které rostou přirozeně v lese. Borovice se za účelem produkce semínek prakticky vůbec nevysazují. Komerční plantáže existují jen velmi zřídka. Stojí za tím hlavně fakt, že je to běh na velmi dlouhou trať. Stromům trvá zrhuba deset až čtyřicet let (v závislosti na odrůdě), než začnou plodit.

Do lesa na šišky

Když nastane čas sklizně, sběrači podnikají cesty hluboko do lesů a šplhají do korun stromů. Dělníci v severovýchodní Číně jsou schopni zdolat dvacet až třicet stromů denně.

  • Ke sběru šišek používají dlouhou tyč s ostrým hrotem, kterou šišky shazují dolů.
  • Každý strom plodí jen jednou za dva roky.
  • Za nebezpečnou a náročnou práci jsou sběrači náležitě odměňování. Buď dostávají fixní denní mzdu, nebo se jejich výdělek odvíjí od výkonu. Mohou si však přijít i na 700 amerických dolarů denně (tj. cca 16 tisíc korun).
  • Náklady na produkci piniových oříšků zvyšuje také vysoké pojištění sběračů, které zaměstnavatel hradí.

Když přijde správný čas

Dalším významným faktorem, který ovlivňuje cenu oříšků, je doba, po kterou trvá sezóna.

  • Sklizeň obvykle startuje prvního září a může trvat dva měsíce, ale také pouhých dvacet dní.
  • Každý sběrač v průměru nasbírá šest plných pytlů šišek denně.

Pytle se šiškami se pak dále zpracovávají. Jaký je další postup, se liší podle toho, jestli jsou zralé nebo ne. Příliš zelené a nezralé šišky se uloží na hromadu pod igelitovou plachtu a nechají dva týdny dozrát. Pak je možné s nimi dál pracovat a hlavně – dostat z nich cenná semínky. Zralé sklizené šišky se mohou rovnou vyklepávat.

  • Šišky se strojově rozdrtí, čím se uvolní semínka uvnitř, která z nich vypadnou.
  • Správné načasování vylouskávání šišek je klíčové pro kvalitu semínek – jejich velikost a chuť. Čím kvalitnější, tím lepší výkupní cena.
  • Na jednu piniovou šišku, která váží zrhuba 500 gramů, připadá v průměru 100 gramů piniových oříšků.
  • Cenu ovlivňuje také fakt, že se úroda rok od roku liší. Protože pinie nerostou v kontrolovaných podmínkách, ale přirozeně v lesích, jejich roční výnosnost značně kolísá. To může někdy způsobit převis poptávky, což zase zvyšuje cenu oříšků.

Piniové oříšky se většinou prodávají už loupané, za cenu kolem 1000–1300 Kč za kilogram, záleží ovšem na velikosti balení. Čím menší balení, tím vyšší cena za kilogram.

Související články

Ústřice: Jak se z jídla chudých stala luxusní pochoutka
  • Zajímavosti

Ústřice: Jak se z jídla chudých stala luxusní pochoutka

Ústřice jsou dnes symbolem luxusu. Ne vždy tomu tak však bylo, ještě před 200 lety se tito mořští mlži rozdávali zdarma v nejobyčejných bistrech po celé Anglii. Jak je tedy možné, že dnes za ně zaplatíte několik set, někdy i tisíce korun? ...
Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit