Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejkřehčí linecký koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 147
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5038 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 424 g
Tuky 307 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.

Suroviny

máslo 150 g
studené
mandle 100 g
mleté
z toho 1 na potření těsta
mletá
mletý
sůl 1 špetka
ovocný džem 250 g
podívejte se na náš Tip

Postup

1

Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. 

2

Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je rukou zapracujte do sypkých přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto nezačalo lepit a chtít víc mouky. Vytvořte kouli, tu zabalte do fólie a nechte nejméně půl hodiny odpočívat v lednici.

3

Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5 – 7 mm. Na válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.

4

Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).

5

Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny. Potřete ho zavařeninou a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.

6

Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete mřížku žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35 – 40 minut. Po upečení nechte vychladnout, než ho začnete krájet.

NEJLEPŠÍ KOLÁČ JE TEN VÁŠ…

  • Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před použitím trochu ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin.
  • Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené. 
  • Máte-li čtverhrannou formu, použijte ji. ,Hranáč‘ je hezčí než koláč!

TIP APETITU

Jaká náplň, takový koláč – čili dejte tam to nejlepší, co máte. V případě, že jste si loni nezavařili domácí džem z višní, rybízu nebo malin, vsaďte na dobrý kupovaný s co nejvyšším podílem ovoce a nakyslou chutí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

12.06.2020 12:40

Apetit bych vubec nehanila,s testem se sice pracuje spatne,ale pri trose sikovnosti si s tim poradite.delala jsem ho s tvarohem a mascarpone s vyslehanymy bilky a byl bomba, testo bylo opravdu dokonale krehke :) druhy den se da kolac jist z ruky-nesype se..
Dekuji za dalsi paradni recept

23.08.2017 10:58

ingredience mi nešly spojit, jen žloutky a studené máslo nespojily celé těsto. na mne moc aromatické, doporučuji méně hřebíčku, méně cukru. 1/4 těsta mi nevyšla na mřížky. Těsto se lepilo. Zklamání na apetit. Těsto ale na druhý den tvrdé není, tj pravda..

26.08.2008 17:12
marmeládu - nej je rybízová, nebo jakákoli trochu navinulá - míchám dohladka a přidávám špetku skořice..můžu jen doporučit!
12.02.2008 11:59
Recept se nachází v č.4/04, str. 52
05.02.2008 13:10
Vím, že u lineckého těsta je základem poměr mezi moukou, tukem a cukrem, který má být 3:2:1, ale tady v tom receptu to tak není. Chápu to teda správně, že linecký koláč se nedělá z lineckého těsta?
29.01.2008 10:39
Koláč je moc dobrý, těsto velice aromatické..doporučila bych však ubrat cukr do těsta, zdálo se moc přeslazené..a místo zavařeniny jsem použila jablka, to je taky moc dobré
29.11.2007 09:52
Koláč je výborný, dávám na něj rozmixovaný kompot a ten potom zakapu citronem, aby nebylo vše tak sladké...
12.11.2007 17:04
koláčik je veľmi dobrý. Doporučujem nechať už spracované cesto v ladničke čo najdlhšie. Najmenej ale jednu hodinu.Do cesta určite pridajte maslo čo najlepšie vychladené. Veľmi pomôže ked si marmeládu alebo plnku trošku zohrejete, nebude tak prskať v rúre pri pečení. Ak nemáte mandle môžete pridat aj mleté vlašské orechy to už však nebude pravé linecké cesto...
16.10.2007 17:19
Tento koláč je skvělý, na těsto dávám švestková povidla a na ně klasickou tvarohovou náplň. Jinak také doporučuji nechat těsto přes noc odpočinout v lednici, je potom tvárnější. A pokud jde o přeslazenost, je lepší (jako u všeho) nedodržovat přesné dávkování, ale řídit se svou chutí.
09.10.2007 13:49
Moje babička místo marmelády potírá tvarohem a na to nastrouhaná jablka.Ještě posypat troškou skořice a je to dokonalé.

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč