Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4600 kcal
Bílkoviny 113 g
Cukr 312 g
Tuky 307 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.

Suroviny

máslo 150 g
studené
mouka pšeničná hladká 175 g
moučkový cukr 150 g
mandle 100 g
mleté, neloupané
žloutek 3 ks
citronová kůra
z jednoho omytého BIO citronu
skořice 1 ČL
mletá
hřebíček 0.5 ČL
mletý
ovocný kompot 250 g
žloutek 1 ks
na potření těsta
sůl špetka
moučkový cukr
na ozdobu

Postup

1

Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Těsto teď už jen čeká na poslední přísadu, vychlazené máslo, aby se stalo pravým lineckým.

2

Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je zpracujte s ostatními přísadami. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se tzv. nespařilo. Vytvořte kouli a zabalenou do fólie ji nechte nejméně půl hodiny odpočívat.

3

Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.

4

Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).

5

Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny, které by zlobily i náplň. Potřete ho vybraným zavařeným ovocem a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.

6

Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Před krájením ho nechte zcela vychladnout.


NEJLEPŠÍ KOLÁČ JE TEN VÁŠ…
Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před natřením na korpus ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin, což vám mixování v robotu neumožní.

Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené (jsou také tmavé a křupavé, a navíc zase trochu jiné). Ti třetí preferují jemnou chuť mandlí loupaných. Prosím, vyberte si fanklub. My fandíme neloupaným.

Máte-li čtverhrannou formu, použijte ji. ,Hranáč‘ je hezčí než koláč!


Tip Apetitu:
Jaká náplň, takový koláč – čili vrazte tam to nejlepší, co máte. Pro případ, že jste si loni nezavařili pravou domácí marmeládu z višní, rybízu nebo malin, jsme v obchodech hledali srovnatelného zástupce. A našli jsme na pečení skvělé višňové pyré Andros (500 g za 50 Kč) a malinový džem Schwartau (340 g za 56 Kč). Hamé linecká marmeláda stojí sice lákavých 15 Kč, ale k Linci by měl váš koláč daleko.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit