Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.
Suroviny
Postup
Do mísy prosijte mouku a moučkový cukr, přidejte mleté mandle, nastrouhanou citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte 3 vidličkou prošlehané žloutky a vše promíchejte.
Studené máslo nakrájejte na malé kousky a rychle je rukou zapracujte do sypkých přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto nezačalo lepit a chtít víc mouky. Zformujte těsto do koule, zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 30 minut odpočívat v lednici.
Vychlazené těsto vyjměte, 1/4 oddělte a prozatím odložte stranou. Zbylé 3/4 vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Na válečku přeneste těsto do kulaté koláčové formy o průměru asi 23 cm. Prsty ho zlehka vtiskněte do všech prohlubní a vytvarujte okraje.
Přečnívající těsto odřízněte ostrým nožem. Pokud by se někde těsto potrhalo, použijte k opravě odříznuté kousky. Formu s těstem uložte na 10–15 minut do mrazáku. Předehřejte troubu na 185 °C.
Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny. Potřete ho zavařeninou a uhlaďte.
Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a vytvořte z nich na koláči mřížku – klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete mřížku zbylým prošlehaným žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Po upečení nechte vychladnout, než ho začnete krájet. Poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
- Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před použitím trochu ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin.
- Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené.
- Máte-li čtverhrannou formu, klidně ji použijte. ,Hranáč‘ je možná ještě hezčí než koláč!
Komentáře
Apetit bych vubec nehanila,s testem se sice pracuje spatne,ale pri trose sikovnosti si s tim poradite.delala jsem ho s tvarohem a mascarpone s vyslehanymy bilky a byl bomba, testo bylo opravdu dokonale krehke :) druhy den se da kolac jist z ruky-nesype se..
Dekuji za dalsi paradni recept
ingredience mi nešly spojit, jen žloutky a studené máslo nespojily celé těsto. na mne moc aromatické, doporučuji méně hřebíčku, méně cukru. 1/4 těsta mi nevyšla na mřížky. Těsto se lepilo. Zklamání na apetit. Těsto ale na druhý den tvrdé není, tj pravda..