Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nejkřehčí linecký koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 156
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5015 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 412 g
Tuky 307 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.

Suroviny

máslo 150 g
studené
mandle 100 g
mleté
z toho 1 na potření těsta
najemno nastrouhaná z 1 citronu
mletá
mletý
sůl 1 špetka
rybízový džem 250 g
nebo višňový, malinový, či směs kyselejších druhů ovoce
na poprášení

Postup

1

Do mísy prosijte mouku a moučkový cukr, přidejte mleté mandle, nastrouhanou citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte 3 vidličkou prošlehané žloutky a vše promíchejte.

2

Studené máslo nakrájejte na malé kousky a rychle je rukou zapracujte do sypkých přísad. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto nezačalo lepit a chtít víc mouky. Zformujte těsto do koule, zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 30 minut odpočívat v lednici.

3

Vychlazené těsto vyjměte, 1/4 oddělte a prozatím odložte stranou. Zbylé 3/4 vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Na válečku přeneste těsto do kulaté koláčové formy o průměru asi 23 cm. Prsty ho zlehka vtiskněte do všech prohlubní a vytvarujte okraje.

4

Přečnívající těsto odřízněte ostrým nožem. Pokud by se někde těsto potrhalo, použijte k opravě odříznuté kousky. Formu s těstem uložte na 10–15 minut do mrazáku. Předehřejte troubu na 185 °C.

5

Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny. Potřete ho zavařeninou a uhlaďte.

6

Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a vytvořte z nich na koláči mřížku – klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete mřížku zbylým prošlehaným žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Po upečení nechte vychladnout, než ho začnete krájet. Poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

  • Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před použitím trochu ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin.
  • Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené. 
  • Máte-li čtverhrannou formu, klidně ji použijte. ,Hranáč‘ je možná ještě hezčí než koláč!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

12.06.2020 12:40

Apetit bych vubec nehanila,s testem se sice pracuje spatne,ale pri trose sikovnosti si s tim poradite.delala jsem ho s tvarohem a mascarpone s vyslehanymy bilky a byl bomba, testo bylo opravdu dokonale krehke :) druhy den se da kolac jist z ruky-nesype se..
Dekuji za dalsi paradni recept

23.08.2017 10:58

ingredience mi nešly spojit, jen žloutky a studené máslo nespojily celé těsto. na mne moc aromatické, doporučuji méně hřebíčku, méně cukru. 1/4 těsta mi nevyšla na mřížky. Těsto se lepilo. Zklamání na apetit. Těsto ale na druhý den tvrdé není, tj pravda..

26.08.2008 17:12
marmeládu - nej je rybízová, nebo jakákoli trochu navinulá - míchám dohladka a přidávám špetku skořice..můžu jen doporučit!
12.02.2008 11:59
Recept se nachází v č.4/04, str. 52
05.02.2008 13:10
Vím, že u lineckého těsta je základem poměr mezi moukou, tukem a cukrem, který má být 3:2:1, ale tady v tom receptu to tak není. Chápu to teda správně, že linecký koláč se nedělá z lineckého těsta?
29.01.2008 10:39
Koláč je moc dobrý, těsto velice aromatické..doporučila bych však ubrat cukr do těsta, zdálo se moc přeslazené..a místo zavařeniny jsem použila jablka, to je taky moc dobré
29.11.2007 09:52
Koláč je výborný, dávám na něj rozmixovaný kompot a ten potom zakapu citronem, aby nebylo vše tak sladké...
12.11.2007 17:04
koláčik je veľmi dobrý. Doporučujem nechať už spracované cesto v ladničke čo najdlhšie. Najmenej ale jednu hodinu.Do cesta určite pridajte maslo čo najlepšie vychladené. Veľmi pomôže ked si marmeládu alebo plnku trošku zohrejete, nebude tak prskať v rúre pri pečení. Ak nemáte mandle môžete pridat aj mleté vlašské orechy to už však nebude pravé linecké cesto...
16.10.2007 17:19
Tento koláč je skvělý, na těsto dávám švestková povidla a na ně klasickou tvarohovou náplň. Jinak také doporučuji nechat těsto přes noc odpočinout v lednici, je potom tvárnější. A pokud jde o přeslazenost, je lepší (jako u všeho) nedodržovat přesné dávkování, ale řídit se svou chutí.
09.10.2007 13:49
Moje babička místo marmelády potírá tvarohem a na to nastrouhaná jablka.Ještě posypat troškou skořice a je to dokonalé.

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...