Nejkřehčí linecký koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné 5

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5038 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 424 g
Tuky 307 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.

Suroviny

máslo 150 g
studené
mouka pšeničná hladká 175 g
moučkový cukr 150 g
mandle 100 g
neloupané, mleté
žloutek 3 ks
citronová kůra
nastrouhaná z jednoho omytého (BIO) citronu
skořice 1 ČL
mletá
hřebíček 0.5 ČL
mletý
sůl 1 špetka
ovocný džem 250 g
podívejte se na náš Tip
žloutek 1 ks
na potření těsta
moučkový cukr
na ozdobu

Postup

1

Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Těsto teď už jen čeká na poslední přísadu, vychlazené máslo, aby se stalo pravým lineckým.

2

Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je zpracujte s ostatními přísadami. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se tzv. nespařilo. Vytvořte kouli a zabalenou do fólie ji nechte nejméně půl hodiny odpočívat.

3

Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.

4

Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).

5

Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny, které by zlobily i náplň. Potřete ho vybraným zavařeným ovocem a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.

6

Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Před krájením ho nechte zcela vychladnout.

NEJLEPŠÍ KOLÁČ JE TEN VÁŠ…

  • Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před natřením na korpus ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin, což vám mixování v robotu neumožní.

 

  • Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené (jsou také tmavé a křupavé, a navíc zase trochu jiné). Ti třetí preferují jemnou chuť mandlí loupaných. Prosím, vyberte si fanklub. My fandíme neloupaným.

 

  • Máte-li čtverhrannou formu, použijte ji. ,Hranáč‘ je hezčí než koláč!

TIP APETITU
Jaká náplň, takový koláč – čili vrazte tam to nejlepší, co máte. V případě, že jste si loni nezavařili pravou domácí marmeládu z višní, rybízu nebo malin, vsaďte na kvalitní kupovaný džem s co nejvyšším podílem ovoce a nakyslou chutí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Koláč se vůbec nepovedl, a to peču docela často, koláč nešel z formy vyndat, ba ani vydlabat:o) jinak byl tradičně tak sladký (také díky marmeládě) že se skoro nedal jíst...Těsto moc křehke...až se rozpadalo na drobky....

Anonym

Já koláč z formy nevyklápím. Krájím ho přímo ve formě. A celá naše rodina ho miluje! Je vhodné použít marmeládu z červneného rybízu, která je spíš kyselejší. Také je třeba dát pozor, kolik toho na těsto mažeme. Záleží na chuti každého, stačí slabá vrstva. Já tento koláč miluji, je báječný! PS: Akorát mě někdy zlobí těsto, protože se trhá. V tom případě to nějak splácám. A na chuť to nemá vliv...

Anonym

Naša rodina necháva linecké cesto v chladničke aj celú noc. Jednotlivé prísady sa spolu aspoň pekne spoja. Neviem, cesto sa mi ešte netrhalo. Možno, ste ho nechali mimo chladničky priliš dlho. Ak Vám treba na pripravu viac času, rozdelte ho na dve časti, z ktorých jednu necháte dlhšie v chlade. Dostať koláč z formy tiež nie je až taký problém. Osobne odporúčam skvelé silikónové formy od Tescomy, alebo dať na plech, kvalitný papier na pečenie.Prajem veľa zdaru! :o)

Anonym

Těsto se mi nepodarilo prenest do formy,strasne se trha a marmelady staci 1/2 az 2/3 uvedeneho mnozstvi. Osvedcilo se mi pridat trochu rybizove marmelady. JInak je kolac vyborny.

Anonym

Koláč se mi vůbec nepovedl a trhal se. Vrátímseraději k maminčině receptu. Apetit poprvé zklamal..

Anonym

Moje babička místo marmelády potírá tvarohem a na to nastrouhaná jablka.Ještě posypat troškou skořice a je to dokonalé.

Anonym

Tento koláč je skvělý, na těsto dávám švestková povidla a na ně klasickou tvarohovou náplň. Jinak také doporučuji nechat těsto přes noc odpočinout v lednici, je potom tvárnější. A pokud jde o přeslazenost, je lepší (jako u všeho) nedodržovat přesné dávkování, ale řídit se svou chutí.

Anonym

koláčik je veľmi dobrý. Doporučujem nechať už spracované cesto v ladničke čo najdlhšie. Najmenej ale jednu hodinu.Do cesta určite pridajte maslo čo najlepšie vychladené. Veľmi pomôže ked si marmeládu alebo plnku trošku zohrejete, nebude tak prskať v rúre pri pečení. Ak nemáte mandle môžete pridat aj mleté vlašské orechy to už však nebude pravé linecké cesto...

Anonym

Koláč je výborný, dávám na něj rozmixovaný kompot a ten potom zakapu citronem, aby nebylo vše tak sladké...

Anonym

Koláč je moc dobrý, těsto velice aromatické..doporučila bych však ubrat cukr do těsta, zdálo se moc přeslazené..a místo zavařeniny jsem použila jablka, to je taky moc dobré

Apetit magazín

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit