Linecký koláč, který jsme zdědili po cukrářích starého mocnářství, žil donedávna dva životy. Jeden v Rakousku, druhý v Čechách. Zatímco u nás mřížkový koláč ztvrdl stejně jako kolečka, u sousedů zůstal křehký a nesmírně aromatický. Než si to ale ověříte ve Vídni, ochutnejte ten náš.
Suroviny
Postup
Mouku prosijte s cukrem, přidejte mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Pak přilijte vidličkou prošlehané žloutky a vše zpracujte. Těsto teď už jen čeká na poslední přísadu, vychlazené máslo, aby se stalo pravým lineckým.
Chladné máslo nakrájejte na kousky a rychle je zpracujte s ostatními přísadami. Rychlost je důležitá, aby máslo příliš nezměklo a těsto se tzv. nespařilo. Vytvořte kouli a zabalenou do fólie ji nechte nejméně půl hodiny odpočívat.
Prochladlé těsto vyjměte, dejte stranou asi 1/4 množství a zbytek vyválejte na tloušťku přibližně 5–7 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do kulaté formy o průměru 23 cm. Prsty je zlehka vmačkejte do formy a vytvarujte jeho okraje.
Přečnívající okraje odřízněte. Pokud by se někde těsto potrhalo, opravte to pomocí odříznutých kousků. Formu s těstem můžete dát ještě na chvíli do chladu. Předehřejte troubu na 185 °C (elektrickou) nebo 175 °C (horkovzdušnou).
Před pečením propíchejte spodek těsta vidličkou. Tak se při pečení nezvlní a nenadělají se na něm bubliny, které by zlobily i náplň. Potřete ho vybraným zavařeným ovocem a uhlaďte, aby bylo možné mřížku na koláč hezky položit.
Ze zbylého těsta vyválejte placku. Rádýlkem krájejte proužky a klaďte je šikmo přes sebe a přes náplň. Potřete žloutkem. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut. Před krájením ho nechte zcela vychladnout.
NEJLEPŠÍ KOLÁČ JE TEN VÁŠ…
- Aby náplň při pečení neprskala a nevybublala, je dobré ji před natřením na korpus ohřát, rozetřít dohladka nebo propasírovat jemným sítem. Tím odstraníte případná semínka z bobulovin, což vám mixování v robotu neumožní.
- Mezi mistry cukráři se o správnou recepturu lineckého koláče tradičně vedou spory. O titul základní přísady do těsta totiž soupeří mandle a lískové oříšky. Ale ani příznivci mandlí se neshodnou: jedni požadují neloupané (těsto má skvělou barvu a chuť), druzí loupané a opražené (jsou také tmavé a křupavé, a navíc zase trochu jiné). Ti třetí preferují jemnou chuť mandlí loupaných. Prosím, vyberte si fanklub. My fandíme neloupaným.
- Máte-li čtverhrannou formu, použijte ji. ,Hranáč‘ je hezčí než koláč!
TIP APETITU
Jaká náplň, takový koláč – čili vrazte tam to nejlepší, co máte. V případě, že jste si loni nezavařili pravou domácí marmeládu z višní, rybízu nebo malin, vsaďte na kvalitní kupovaný džem s co nejvyšším podílem ovoce a nakyslou chutí.
Komentáře
Anonym
10.05.2006 15:13
nedoporučuji
Anonym
26.06.2006 13:26
Já doporučuji...
Anonym
24.08.2006 11:01
Z praxe...
Anonym
02.12.2006 15:23
mene marmelady
Anonym
25.09.2007 15:30
Koláč
Anonym
09.10.2007 13:49
jablka a tvaroh
Anonym
16.10.2007 17:19
Výborný
Anonym
12.11.2007 17:04
veľmi dobré
Anonym
29.11.2007 09:52
Moooc dobré
Anonym
29.01.2008 10:39
velice dobré, ale