Máte rádi, když vám hoří pusa? Užíváte si voňavé pokrmy plné chutí? Pak jste určitě objevili poklady thajské kuchyně, které patří mezi světové evergreeny. K tomu všemu jsou rychlé a lehké – k jejich přípravě se používají čerstvé suroviny, které není potřeba dlouze vařit. Thajským jídlům dodávají lahodnou chuť zejména citronová tráva, rybí omáčka, kari pasta či kokosové mléko. Pusťte se do našeho kvízu a zjistěte, kolik toho víte o proslulé asijské kuchyni!
Vaření thajského kari se neobejde bez několika málo ingrediencí, mezi něž patří například kari pasta. Ta je u nás běžně k dostání nejen v asijských večerkách ale i v běžných supermarketech. Vybrat si můžete zelenou, žlutou, červenou nebo massaman kari pastu podle toho, do přípravy jakého kari se chcete pustit. Liší se hlavně barvou, což je ovlivněno použitím konkrétní barvy v chilli papriček.
S thajskou kuchyní jsou neodmyslitelně spjaté také aromatické bylinky, koření, dochucovadla a suroviny, které dodávají všem thajským pokrmům omamnou vůni. Dost možná jste o nich slyšeli nebo je dokonce používáte při vaření.
- Patří sem citronová tráva, kafírová limeta, galangal, kokosové mléko nebo třeba kurkuma, palmový cukr, chilli papričky nebo rybí omáčka.
Thajci milují rýži, proto je nedílnou součástí jejich pokrmů. Jasmínovou používají zejména jako přílohu, severothajskou lepivou rýži (sticky rice) rádi jedí i na sladko. Nechybí ani jídla s rýžovými nudlemi, polévky s čerstvou zeleninou či vývary s nudlemi nebo smažená rýže na mnoho způsobů.
Pokud jsou vám nejsou neznámé pojmy jako tom yum nebo pad thai, pak jste se s thajskou kuchyní už setkali. Vaše šance na to uspět v našem snadném kvízu jsou tím vyšší!