Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jasmínová rýže: voňavá delikatesa z Thajska

Asijská miska s rýží
ZDROJ: Alesia Kozik, Pexels
sdílet:

Oblíbená asijská příloha se překvapivě nechlubí ani dlouhou historií, ani květinovou vůní. V Thajsku a v Číně vám misku jasmínové rýže nabídnou ke smaženým i dušeným pokrmům, báječně ladí také s thajským karí. Odkud se vzala oblíbená dlouhozrnná aromatická rýže a jak ji nejlépe připravit?

Svůj název jasmínová rýže nezískala podle své vůně, ale podle jasně bílé barvy, která se podobá barvě květů jasmínu. Jde o druh dlouhozrnné rýže, kterou si zamilujete spolu s celou thajskou kuchyní. Je lehká a nadýchaná s charakteristickou příjemnou vůni, která připomíná popcorn. Má lehce nasládlou, jemně ořechovou chuť.

  • Ačkoliv tvoří oblíbenou přílohu především v Thajsku a v Číně, doplňuje jídla prakticky celého jihovýchodního cípu Asie.
  • Tento druh rýže se pěstuje především v Thajsku, Laosu, Kambodži a Vietnamu, odkud se vyváží do celého světa.
  • Jasmínové rýži se také říká voňavá. V Thajsku, odkud pochází, ji nejčastěji najdete pod názvem Hom Mali, Khao Hom nebo Khao Mali.
  • Přestože tvoří základ místní stravy, v Thajsku ji vyšlechtili v 50. letech 20. století.
  • Jasmínová rýže existuje v několika odrůdách – červené, černé a fialové, a koupíte ji v loupané (bílé) i celozrnné variantě, která obsahuje více vlákniny a výživných látek.
  • Aby jasmínová rýže neztratila své aroma, je nejlepší ji uchovávat na chladnějším místě kolem 15°C.
  • Podává se ke smaženým i dušeným pokrmům a karí.
  • Lze ji připravit také nasladko jako dezert, třeba s kokosovým mlékem a ovocem, nebo ve formě rýžového salátu se zeleninou.

Jak uvařit dokonalou jasmínovou rýži

Jasmínová rýže má být lehce vlhká, ale neslepená a nadýchaná. K tomu ji před vařením potřebujete zbavit přebytečného škrobu. Jak na to?

  • Rýžová zrnka nasypte do cedníku nebo síta a důkladně je proplachujte pod proudem studené vody, dokud voda, která odtéká, neztratí mléčný nádech a nebude opět čistá.
  • Tak poznáte, že jste odstranili všechen nadbytečný škrob, který zůstal na povrchu zrníček a po uvaření způsobuje přespřílišnou lepkavost.
  • Dobře promytá zrna budou po uvaření hezky oddělená.

  1. Pro čtyři osoby při vaření počítejte se dvěma šálky rýže, které zalijte necelými třemi šálky studené vody. Množství vody, které uvádíme, je pouze orientační: doporučujeme řídit se pokyny výrobce na obalu suroviny.
  2. Rýži můžete před vařením i lehce osolit. Hrnec přikryjte pokličkou a vodu přiveďte k varu.
  3. Poté snižte teplotu na minimum a vařte asi 10 minut, dokud se nevstřebá téměř všechna voda. 
  4. Nakonec vypněte plotýnku a nechte rýži pod poklicí dojít.
  5. Odstraňte pokličku, rýži načechrejte vidličkou, aby mohly odejít zbytky páry, a podávejte.

A ještě jeden tip: pokud milujete rýži a vaříte ji i několikrát týdně, zvažte nákup rýžovaru. Je to skvělý pomocník, který vám bezpracně během chvilky připraví dokonalou rýži.

 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč