Oblíbená asijská příloha se překvapivě nechlubí ani dlouhou historií, ani květinovou vůní. V Thajsku a v Číně vám misku jasmínové rýže nabídnou ke smaženým i dušeným pokrmům, báječně ladí také s thajským karí. Odkud se vzala oblíbená dlouhozrnná aromatická rýže a jak ji nejlépe připravit?
Svůj název jasmínová rýže nezískala podle své vůně, ale podle jasně bílé barvy, která se podobá barvě květů jasmínu. Jde o druh dlouhozrnné rýže, kterou si zamilujete spolu s celou thajskou kuchyní. Je lehká a nadýchaná s charakteristickou příjemnou vůni, která připomíná popcorn. Má lehce nasládlou, jemně ořechovou chuť.
- Ačkoliv tvoří oblíbenou přílohu především v Thajsku a v Číně, doplňuje jídla prakticky celého jihovýchodního cípu Asie.
- Tento druh rýže se pěstuje především v Thajsku, Laosu, Kambodži a Vietnamu, odkud se vyváží do celého světa.
- Jasmínové rýži se také říká voňavá. V Thajsku, odkud pochází, ji nejčastěji najdete pod názvem Hom Mali, Khao Hom nebo Khao Mali.
- Přestože tvoří základ místní stravy, v Thajsku ji vyšlechtili v 50. letech 20. století.
- Jasmínová rýže existuje v několika odrůdách – červené, černé a fialové, a koupíte ji v loupané (bílé) i celozrnné variantě, která obsahuje více vlákniny a výživných látek.
- Aby jasmínová rýže neztratila své aroma, je nejlepší ji uchovávat na chladnějším místě kolem 15°C.
- Podává se ke smaženým i dušeným pokrmům a karí.
- Lze ji připravit také nasladko jako dezert, třeba s kokosovým mlékem a ovocem, nebo ve formě rýžového salátu se zeleninou.
Jak uvařit dokonalou jasmínovou rýži
Jasmínová rýže má být lehce vlhká, ale neslepená a nadýchaná. K tomu ji před vařením potřebujete zbavit přebytečného škrobu. Jak na to?
- Rýžová zrnka nasypte do cedníku nebo síta a důkladně je proplachujte pod proudem studené vody, dokud voda, která odtéká, neztratí mléčný nádech a nebude opět čistá.
- Tak poznáte, že jste odstranili všechen nadbytečný škrob, který zůstal na povrchu zrníček a po uvaření způsobuje přespřílišnou lepkavost.
- Dobře promytá zrna budou po uvaření hezky oddělená.
- Pro čtyři osoby při vaření počítejte se dvěma šálky rýže, které zalijte necelými třemi šálky studené vody. Množství vody, které uvádíme, je pouze orientační: doporučujeme řídit se pokyny výrobce na obalu suroviny.
- Rýži můžete před vařením i lehce osolit. Hrnec přikryjte pokličkou a vodu přiveďte k varu.
- Poté snižte teplotu na minimum a vařte asi 10 minut, dokud se nevstřebá téměř všechna voda.
- Nakonec vypněte plotýnku a nechte rýži pod poklicí dojít.
- Odstraňte pokličku, rýži načechrejte vidličkou, aby mohly odejít zbytky páry, a podávejte.
A ještě jeden tip: pokud milujete rýži a vaříte ji i několikrát týdně, zvažte nákup rýžovaru. Je to skvělý pomocník, který vám bezpracně během chvilky připraví dokonalou rýži.