Prozradíme vám, jak z limetek dostat co nejvíc šťávy i různé způsoby jejich použití v návykově chutných jídlech. Dozvíte se také, jak je to s kafírovou limetou a která část rostliny se nejvíc využívá.
Limetky jsou jasně zelené citrusové plody, tvarem i velikostí podobné malým citronům. Mají výrazně kyselou, lehce pikantní chuť. Nedají se sice jíst jako pomeranč, zato však našly bohaté uplatnění v mnoha světových kuchyních.
- Miluje je celá Jižní Amerika, bez dochucení limtkami by se neobešla většina mexických jídel, s limetkami počítá také mnoho asijských kuchařek, masové oblibě se těší například v Thajsku a Vietnamu.
- Většina limet, které putují k zákazníkům po celém světě, se pěstuje v Mexiku. V této zemi se jich údajně také nejvíc spotřebuje.
- V českých obchodech nejčastěji narazíte na perské limety, známé také pod názvem Bearss po muži, který je vyšlechtil. Mají jasně zelenou kůru, žlutozelenou, velmi šťavnatou dužinu s typickou limetovou vůní a kyselostí. Když se limety nechají zcela dozrát, získá jejich kůra žlutý nádech a jsou mnohem šťavnatější.
- Další variantou jsou limety mexické někdy označované pravé nebo Key limety. Stejně jako limety perské i tyto vznikly šlechtěním a zkřížením různých druhů citrusů. Mají výrazné aroma i kyselost.
- Zajímavou odrůdou jsou mauricijské limety, které se hojně používají v asijské, především thajské kuchyni. Říká se jim také kafrové či kafírové limety (kaffir lime). Od ostatních limet je na první pohled rozlišíte snadno: má výrazně tmavší a hrbolatější kůru. Je silně aromatická, asijské recepty z ní využívají především kůru. K dochucení zejména thajských pokrmů slouží kafírové listy ze stromu, na kterém limety rostou.
Jak limetky používat?
Z limetek lze využít jak šťávu tak aromatickou kůru.
- Ovoce dobře omyjte a osušte.
- K oškrábání kůry se nejlépe hodí zester nebo malé struhadlo. Dekorativní spirálky vytvoříte také škrabkou na zeleninu, které se skvěle hodí jako doplněk do míchaných nápojů.
- Pokud kůru používáte do dezertů a jídla, dejte si pozor, ať seškrábnete jen zelenou část. Bílá dřen by pokrmu předala silnou hořkost.
Chcete-li z limetky vymačkat co nejvíc čerstvé šťávy, měla by mít pokojovou teplotu. Pokud ji skladujete v lednici, včas ji vytáhněte.
- Plod před rozkrojením dlaní krátce poválejte po desce stolu. Čím víc přitlačíte, tím víc šťávy z limetek následně dostanete.
Celé limetky můžete také nakrájet na plátky nebo měsíčky. V této podobě s nimi ozdobíte dezerty i nápoje.
- Limety nakrájené na klínky můžete podávat přímo s jídlem, aby si je každý dochutil podle své chuti.
Jaká jídla se bez limet neobejdou?
Limetková kůra se běžně přidává do salátových zálivek a marinád na maso. Šťáva z limet se používá do nápojů, polévek a studených omáček, včetně slavného mexického guacamole. Často se používá jen k závěrečnému dochucení jídel.
- Šťáva i kůra nachází hojné uplatnění také v dezertech, které mají získat svěží aroma a výraznější chuť.
- Kůra ochutí i ozdobí jak těsto, tak krémy či polevy.
- Podobně se používá i šťáva všude tam, kde chcete dezertu dodat svěžest a zajímavou nakyslost. Vyzkoušejte třeba limetkový cheesecake, limetkový páj, limetka patří také například do polévky pho, kterou krásně zvýrazní.
- Čerstvá šťáva má odlišnou chuť než balená, i když se jedná o 100% limetovou šťávu. Použitím čerstvých limetek výrazně změníte chuť jídla a nápojů. Čerstvé plody bez obtíží seženete ve větších prodejnách po celý rok.
Citron, nebo limeta?
Z hlediska obsahu výživných látek jsou si citrony a limetky velmi podobné, stejně jako jiné citrusové plody. Pokud se tedy během nachlazení chcete zásobit vitaminem C, sáhněte spíš po citronu. Obsahují totiž dvakrát více vitaminu než limetky.
- I limeta je ale velmi působivý chřipkobijec. Šéfkuchař Roman Dolejš ve své kuchařce Svět na pánvi popisuje, jak si v Karibiku léčí nachlazení zázvorovým odvarem s rumem, limetovou šťávou a medem. Zázvor společně s alkoholem rozproudí krev v těle.