0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co potřebujete vědět o limetách

Rozkrojená limetka na dřevěném stole
ZDROJ: Lisa Fotios, Pexels
sdílet:

Prozradíme vám, jak z limetek dostat co nejvíc šťávy i různé způsoby jejich použití v návykově chutných jídlech. Dozvíte se také, jak je to s kafírovou limetou a která část rostliny se nejvíc využívá.

Limetky jsou jasně zelené citrusové plody, tvarem i velikostí podobné malým citronům. Mají výrazně kyselou, lehce pikantní chuť. Nedají se sice jíst jako pomeranč, zato však našly bohaté uplatnění v mnoha světových kuchyních.

  • Miluje je celá Jižní Amerika, bez dochucení limtkami by se neobešla většina mexických jídels limetkami počítá také mnoho asijských kuchařek, masové oblibě se těší například v Thajsku a Vietnamu
  • Většina limet, které putují k zákazníkům po celém světě, se pěstuje v Mexiku. V této zemi se jich údajně také nejvíc spotřebuje.
  • V českých obchodech nejčastěji narazíte na perské limety, známé také pod názvem Bearss po muži, který je vyšlechtil. Mají jasně zelenou kůru, žlutozelenou, velmi šťavnatou dužinu s typickou limetovou vůní a kyselostí. Když se limety nechají zcela dozrát, získá jejich kůra žlutý nádech a jsou mnohem šťavnatější.
  • Další variantou jsou limety mexické někdy označované pravé nebo Key limety. Stejně jako limety perské i tyto vznikly šlechtěním a zkřížením různých druhů citrusů. Mají výrazné aroma i kyselost.
  • Zajímavou odrůdou jsou mauricijské limety, které se hojně používají v asijské, především thajské kuchyni. Říká se jim také kafrové či kafírové limety (kaffir lime). Od ostatních limet je na první pohled rozlišíte snadno: má výrazně tmavší a hrbolatější kůru. Je silně aromatická, asijské recepty z ní využívají především kůru. K dochucení zejména thajských pokrmů slouží kafírové listy ze stromu, na kterém limety rostou.

Jak limetky používat?

Z limetek lze využít jak šťávu tak aromatickou kůru.

  • Ovoce dobře omyjte a osušte.
  • K oškrábání kůry se nejlépe hodí zester nebo malé struhadlo. Dekorativní spirálky vytvoříte také škrabkou na zeleninu, které se skvěle hodí jako doplněk do míchaných nápojů.
  • Pokud kůru používáte do dezertů a jídla, dejte si pozor, ať seškrábnete jen zelenou část. Bílá dřen by pokrmu předala silnou hořkost.

Chcete-li z limetky vymačkat co nejvíc čerstvé šťávy, měla by mít pokojovou teplotu. Pokud ji skladujete v lednici, včas ji vytáhněte.

  • Plod před rozkrojením dlaní krátce poválejte po desce stolu. Čím víc přitlačíte, tím víc šťávy z limetek následně dostanete.

Celé limetky můžete také nakrájet na plátky nebo měsíčky. V této podobě s nimi ozdobíte dezerty i nápoje.

  • Limety nakrájené na klínky můžete podávat přímo s jídlem, aby si je každý dochutil podle své chuti.

Jaká jídla se bez limet neobejdou?

Limetková kůra se běžně přidává do salátových zálivek a marinád na maso. Šťáva z limet se používá do nápojů, polévek a studených omáček, včetně slavného mexického guacamole. Často se používá jen k závěrečnému dochucení jídel.

  • Šťáva i kůra nachází hojné uplatnění také v dezertech, které mají získat svěží aroma a výraznější chuť.
  • Kůra ochutí i ozdobí jak těsto, tak krémy či polevy.
  • Podobně se používá i šťáva všude tam, kde chcete dezertu dodat svěžest a zajímavou nakyslost. Vyzkoušejte třeba limetkový cheesecake, limetkový páj, limetka patří také například do polévky pho, kterou krásně zvýrazní.

  • Čerstvá šťáva má odlišnou chuť než balená, i když se jedná o 100% limetovou šťávu. Použitím čerstvých limetek výrazně změníte chuť jídla a nápojů. Čerstvé plody bez obtíží seženete ve větších prodejnách po celý rok. 

Citron, nebo limeta?

Z hlediska obsahu výživných látek jsou si citrony a limetky velmi podobné, stejně jako jiné citrusové plody. Pokud se tedy během nachlazení chcete zásobit vitaminem C, sáhněte spíš po citronu. Obsahují totiž dvakrát více vitaminu  než limetky.

  • I limeta je ale velmi působivý chřipkobijec. Šéfkuchař Roman Dolejš ve své kuchařce Svět na pánvi popisuje, jak si v Karibiku léčí nachlazení zázvorovým odvarem s rumem, limetovou šťávou a medem. Zázvor společně s alkoholem rozproudí krev v těle.
 

Související články

Základ thajské kuchyně
  • Tipy a triky

Základ thajské kuchyně

Milujete thajskou kuchyni a chcete si thajské pokrmy doma připravit tak, aby chutnaly autenticky? Pak by vám určité suroviny neměly v nákupním seznamu chybět. Některé ingredence budete mít možná tendenci nahradit dostupnějšími altrenativami...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit