Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vše, co potřebujete vědět o limetách

Rozkrojená limetka na dřevěném stole
ZDROJ: Lisa Fotios, Pexels
sdílet:

Prozradíme vám, jak z limetek dostat co nejvíc šťávy i různé způsoby jejich použití v návykově chutných jídlech. Dozvíte se také, jak je to s kafírovou limetou a která část rostliny se nejvíc využívá.

Limetky jsou jasně zelené citrusové plody, tvarem i velikostí podobné malým citronům. Mají výrazně kyselou, lehce pikantní chuť. Nedají se sice jíst jako pomeranč, zato však našly bohaté uplatnění v mnoha světových kuchyních.

  • Miluje je celá Jižní Amerika, bez dochucení limtkami by se neobešla většina mexických jídels limetkami počítá také mnoho asijských kuchařek, masové oblibě se těší například v Thajsku a Vietnamu
  • Většina limet, které putují k zákazníkům po celém světě, se pěstuje v Mexiku. V této zemi se jich údajně také nejvíc spotřebuje.
  • V českých obchodech nejčastěji narazíte na perské limety, známé také pod názvem Bearss po muži, který je vyšlechtil. Mají jasně zelenou kůru, žlutozelenou, velmi šťavnatou dužinu s typickou limetovou vůní a kyselostí. Když se limety nechají zcela dozrát, získá jejich kůra žlutý nádech a jsou mnohem šťavnatější.
  • Další variantou jsou limety mexické někdy označované pravé nebo Key limety. Stejně jako limety perské i tyto vznikly šlechtěním a zkřížením různých druhů citrusů. Mají výrazné aroma i kyselost.
  • Zajímavou odrůdou jsou mauricijské limety, které se hojně používají v asijské, především thajské kuchyni. Říká se jim také kafrové či kafírové limety (kaffir lime). Od ostatních limet je na první pohled rozlišíte snadno: má výrazně tmavší a hrbolatější kůru. Je silně aromatická, asijské recepty z ní využívají především kůru. K dochucení zejména thajských pokrmů slouží kafírové listy ze stromu, na kterém limety rostou.

Jak limetky používat?

Z limetek lze využít jak šťávu tak aromatickou kůru.

  • Ovoce dobře omyjte a osušte.
  • K oškrábání kůry se nejlépe hodí zester nebo malé struhadlo. Dekorativní spirálky vytvoříte také škrabkou na zeleninu, které se skvěle hodí jako doplněk do míchaných nápojů.
  • Pokud kůru používáte do dezertů a jídla, dejte si pozor, ať seškrábnete jen zelenou část. Bílá dřen by pokrmu předala silnou hořkost.

Chcete-li z limetky vymačkat co nejvíc čerstvé šťávy, měla by mít pokojovou teplotu. Pokud ji skladujete v lednici, včas ji vytáhněte.

  • Plod před rozkrojením dlaní krátce poválejte po desce stolu. Čím víc přitlačíte, tím víc šťávy z limetek následně dostanete.

Celé limetky můžete také nakrájet na plátky nebo měsíčky. V této podobě s nimi ozdobíte dezerty i nápoje.

  • Limety nakrájené na klínky můžete podávat přímo s jídlem, aby si je každý dochutil podle své chuti.

Jaká jídla se bez limet neobejdou?

Limetková kůra se běžně přidává do salátových zálivek a marinád na maso. Šťáva z limet se používá do nápojů, polévek a studených omáček, včetně slavného mexického guacamole. Často se používá jen k závěrečnému dochucení jídel.

  • Šťáva i kůra nachází hojné uplatnění také v dezertech, které mají získat svěží aroma a výraznější chuť.
  • Kůra ochutí i ozdobí jak těsto, tak krémy či polevy.
  • Podobně se používá i šťáva všude tam, kde chcete dezertu dodat svěžest a zajímavou nakyslost. Vyzkoušejte třeba limetkový cheesecake, limetkový páj, limetka patří také například do polévky pho, kterou krásně zvýrazní.

  • Čerstvá šťáva má odlišnou chuť než balená, i když se jedná o 100% limetovou šťávu. Použitím čerstvých limetek výrazně změníte chuť jídla a nápojů. Čerstvé plody bez obtíží seženete ve větších prodejnách po celý rok. 

Citron, nebo limeta?

Z hlediska obsahu výživných látek jsou si citrony a limetky velmi podobné, stejně jako jiné citrusové plody. Pokud se tedy během nachlazení chcete zásobit vitaminem C, sáhněte spíš po citronu. Obsahují totiž dvakrát více vitaminu  než limetky.

  • I limeta je ale velmi působivý chřipkobijec. Šéfkuchař Roman Dolejš ve své kuchařce Svět na pánvi popisuje, jak si v Karibiku léčí nachlazení zázvorovým odvarem s rumem, limetovou šťávou a medem. Zázvor společně s alkoholem rozproudí krev v těle.
 

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč