Kokos je oblíbený v polévkách i dezertech

sdílet:
Kokos je dobrota, která vaše pokrmy zahalí pod zasněženou peřinu. Kokos opékejte, kokosem zdobte a voňavým mlékem zjemněte cizokrajné polévky.

Jak do kokosu


Je s podivem, že plodina, které nese název kokosový ořech, je vlastně tropické ovoce, a to dokonce výjimečně zdravé. Průměrný kokos v sobě nosí vápník, vlákninu, proteiny, pár gramů cukru a nenasyceného tuku. Až po sedmi letech růstu kokosové palmy se začínají rodit plody kokosu.

Pro použití v kuchyni je nejjednodušší koupit nastrouhaný kokos v sáčku. Oceníte ho například při vysypávání bábovkové formy. Pokud se ale chcete zakousnout do čerstvé voňavé dužiny, musíte se dostat kokosu pod skořápku. Odložte pilku, po které už jednou rukou saháte. Podívejte se nejdřív na video, ve kterém vám redaktorka Darina poradí, jak jednoduše kokos otevřít. I bez pilky!

Kokosová voda


Víte, proč má kokos dutinu s vodou? Aby mohl plavat po moři i několik měsíců a rozšiřovat se po velikém území. Kokosovou vodu, kterou dostanete z čerstvého kokosu, rozhodně nevylévejte. Je bohatým zdrojem draslíku a vitaminů B a C, mimo to je naprosto sterilní, takže v oblastech se znečištěnými vodními zdroji je tato kokosová voda velmi důležitou složkou obživy. Kokos v místě tenčí blány propíchněte a vodu nechte z kokosu odkapat do skleničky, poté přidejte ananas, papáju a mango, a máte na stole vitaminovou bombu, která pročistí a odkyselí váš organismus.

Recepty s vůní kokosu


Lahodné kokosové mléko vzniká lisováním dužiny ořechu. Využijete ho při vaření polévek s nádechem exotiky, např. thajské hovězí. Samotná kokosová dužina vynikne při opékání kuřecího masa a ohromí v borůvkovo-citronovém koláči nebo v dezertu se zapečenými broskvemi. Klasické kokosky nesmějí v našem výčtu toho nejlepšího z kokosu rozhodně chybět. Jsou krásně vláčné díky kokosovému krému uvnitř. Určitě vás nezklame limetkovo-kokosový cheesecake a vrcholem blaha se pro vás stane piškotová roláda s kuličkami rafaela a jahodami. Klenot mezi kokosovými dezerty.

Připravila Lucie Perlíková

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit