Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 39. díl: Rychlé zeleninové pokrmy i jídla na cestu

Týdenní úsporná kuchařka 39. díl: Rychlé zeleninové pokrmy i jídla na cestu
ZDROJ: Apetit

Přinášíme vám další várku levných receptů, podle kterých můžete vařit, nebo se jimi alespoň inspirovat. Objevíte v nich sezónní zeleninu, jako cuketu, okurky, rajčata, ale také bylinky. Určitě oceníte návod na studenou okurkovou polévku, luxusní lečo nebo třeba slané tuňákové muffiny.

Náš tip: Připravte si například cuketovou nádivku dědu Jirky podle našeho videoreceptu

 
Skryt pre seznam

1. Cuketový koláč se sýrem

Variací na slané koláče je nespočet a my si neodpustíme přidat další – cuketový. Základ tvoří listové těsto, které si můžete vytvořit vlastní, nebo použít už hotové. Na něj přijde ochucená smetanová směs z crème fraîche (lze nahradit hustou zakysanou smetanou) a sýru gruyère (případně ementál nebo jiný chuťově výraznější sýr). Poslední vrstvu tvoří slabé plátky mladé cukety, zakapané olivovým olejem.

  • Hotový koláč servírujte teplý, ale výborný je i za studena.

2. Studená okurková polévka s bazalkou a chilli

Studená polévka z okurky a podmáslím vás jistojistě osvěží a navíc dodá i tolik potřebné vitamíny, minerály, vlákninu a tekutiny. Připravit si ji můžete už ráno a sníst kdykoli během dne. Ideálně s čerstvým pečivem nebo rozpečeným toastem.

3. Bramborové ,řízky‘

Výrazně se podobají bramborovým kroketám, proto je také můžete použít jako křupavou přílohu. Ovšem stejně dobře poslouží i jako samostatné hlavní jídlo.

  • Zkuste je doplnit oblíbeným dipem, nebo jednoduchou studenou omáčkou z hustého jogurtu, česneku a pažitky.
  • Obměnit ho lze přisypáním kari kořením.
  • Podávejte se svěžím letním salátem.

4. Lečo s volským okem

Pro ty, kteří mají zeleninu z vlastní zahrádky, je lečo naprosto dokonalý způsob, jak se pořádně najíst a přesto ušetřit. Sytící složkou jsou v našem případě vajíčka, ale rozhodně nic nezkazíte tím, když do zeleninového základu přidáte kvalitní klobásu. Podávejte s vařenými bramborami nebo krajícem čerstvého chleba.

5. Tuňákové muffiny

Slané muffiny mají co do sebe – příprava je často velmi jednoduchá a jsou nenáročné na suroviny. Často se dají vyrobit i z nejrůznějších zbytků v lednici a spíži.

  • Základ běžně tvoří těstíčko z vajec, mouky, prášku do pečiva a také sýr.
  • Ostatní ingredience upravte podle chuti a možností.

My zvolili kombinaci tuňáka, kukuřice a cukety. Slané bábovičky rozhodně oceníte, pokud se chystáte na cesty nebo hledáte rychlý oběd s sebou do práce.

6. Pečená polenta se zeleninou

Polenta je kaše z kukuřičné krupice a ne nadarmo se tradičně připravuje především v Itálii a jihovýchodní Evropě. Konzumace kukuřice údajně ochlazuje organismus, a proto je vhodné ji jíst právě v teplých oblastech a horkých dnech.

  • Pokud je pro vás polenta velká neznámá, přečtěte si, jak ji připravit a použít. A pak už vám nic nebrání pustit se do receptu.
  • V popisku také uvádíme nejrůznější obměny, které této kaši sluší a stojí za to je vyzkoušet.

7. Vajíčkový sendvič klasik

Vajíčkovou pomazánku si nemusíte vychutnávat jen o Velikonoce. Můžete jí naplnit toustový chleba nebo rozkrojenou bagetu kdykoli během roku. Určitě přidejte zeleninu, jako třeba listy salátu, okurku, rajčata případně jarní cibulku. Během chvilky tak vykouzlíte chutný sendvič, který určitě ocení i ti nejmenší.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč