Zbyla vám bramborová kaše a chystáte se jí vyhodit? Nemusíte, dokážete z ní vytvořit ještě minimálně jedno hlavní jídlo, přílohu nebo svačinu. V nabídce máme krokety, pastýřský koláč, bramborové placičky nebo bramborový nákyp.
Krokety
Kroketa je váleček, kulička nebo malá placka nejčasteji z bramborového těsta, mletého masa nebo ryb. Obaluje se ve vajíčku, strouhánce a dozlatova se smaží. Zlatavá křupavá krusta může ukrývat i mleté mořské plody, strouhané sýry nebo nadrobno nakrájené houby a některé druhy zeleniny.
- Samotné slovo „kroketa“ pochází z francouzského „croquer“, což znamená „křupat“ a přesně tím Francouzi vystihli zvuk, který uslyšíte, když se do kuličky nebo válečku zakousnete.
Jak na domácí krokety
Krokety se často připravují ze zmraženého polotovaru, přitom jejich příprava od základu není složitá. Věřte nám, že pokud si připravíte domácí bramborové kuličky, válečky nebo placičky, na ty kupované už ani nepomyslíte.
- Základní recept na bramborové krokety tvoří vařené brambory, vejce, mouku, sůl a trošku škrobu.
- Místo vařených brambor můžete použít zbytek kaše od oběda.
- Vše smíchejte, vytvořte požadované tvary, obalte v trojobalu a smažte dozlatova.
- Smažte ve vysoké vrstvě tuku, aby krokety plavaly a propekly se ze všech stran.
- Nejlepší je použít fritézu nebo hrnec.
Krokety v troubě
Bramborové kuličky nemusí být jen smažené, dají se přichystat i v trochu odlehčené verzi - v troubě.
- Jednotlivé kousky rozprostřete na plech s pečícím papírem, postříkejte olejem ve spreji a pečte.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Jakmile jejich povrch zezlátne, jsou hotové. Trvá to přibližně 10-20 minut.
Zajímavost: O prvních „bramborových kuličkách“ se svět dovídá až na přelomu 18. a 19. století z kuchařské knihy „The Virginia Housewife“ od americké autorky Mary Randolphové.
Pastýřský koláč
- Jde o masovou směs zarovnanou v zapékací misce, navrch pokrytou bramborovou kaší a společně zapečené v troubě.
- Určitě tento recept vyzkoušejte, zpracujete zbytky, a navíc je to jídlo takzvaně „z jednoho hrnce“, které nezabere příliš času a nakrmí celou rodinu.
Bramborové placičky
Jestliže kaše není příliš naředěná mlékem, můžete z ní vytvořit bramborové placičky.
- Stejně jako do kroket přidejte mouku, škrob, vejce a vytvarujte placičky.
- Do slané varianty přidejte česnek, majoránku, sůl, slaninu, sýr, bylinky nebo jiné koření.
- Placičky nasladko nesolte a po usmažení posypejte skořicovým cukrem nebo namažte švestkovými povidly.
Bramborový nákyp
Nákyp je jednoduché zpracování zbylé bramborové kaše.
- Přidejte do ní koření, žloutek, kousky slaniny, osmažené cibulky, a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
- Směs naplňte do malých zapékacích mističek nebo jedné větší, zasypejte sýrem a zapečte.
- Vznikne vám skvělá večeře, svačina nebo rychlý oběd, který stačí doplnit zeleninovým salátem.
Zdroj: Apetit