Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahodná chuť, expresní příprava: Naučte se vařit polentu

Letní zelenina se šunkou a polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zkuste polentu jako krémovou kaši k dušenému masu či zelenině, pevnou jako chutný předkrm s bylinkami a sýrem, grilovanou v křupavých kouscích nebo jednoduše jako jídlo pro zahřátí. Pokaždé z ní vytvoříte chutné, syté, rychlé a levné jídlo!

Naučte se spolu s námi připravovat polentu podle základního receptu. Máme pro vás také inspiraci na další čtyři chutné úpravy.

Typy polenty

Polenta, známá též jako kukuřičná mouka, je k dostání buď jako instantní, předvařená (v supermarketech, obchodech se specialitami a zdravou výživou i v obyčejných samoobsluhách), nebo obyčejná (ve speciálních obchodech jako Aromi či Sapori Italiani).

  • Jakmile polentu vsypete do vroucí tekutiny, je třeba ji míchat na nízkém plameni, dokud se nezačne oddělovat od stěn nádoby.
  • Doba přípravy závisí na typu polenty – instantní stačí 5 minut; obyčejná potřebuje asi 20 minut. Co se chuti týká, s našimi recepty je mezi nimi rozdíl minimální.
  • Polentě prospěje, když do ní pro zvýraznění chuti přidáte jednu nebo dvě výrazné suroviny.

Tvarování

Když polenta zchladne, ztuhne a projeví se naplno její mnohostrannost. Ztuhlá polenta drží tvar, takže se dá krájet a opékat, smažit i fritovat nebo péct. Polentu můžete nechat ztuhnout dvěma základními způsoby:

  • Abyste docílili pravidelných a snadných řezů, kostiček nebo čtverečků polenty, vlijte ji do lehce vymazaného mělkého pekáčku (nebo do zvětšovací formy postavené na pečicí papír a na podložku) a vyhlaďte povrch.
  • Ti, kdo se s ničím nepářou, nalijí polentu na plech vyložený pečicím papírem a plochým nožem ji nahrubo rozetřou. V obou případech vložte polentu do chladničky na 40 minut, aby ztuhla.

Tekutiny

Polenta je oblíbená nejen v Itálii, ale i v mnoha jiných zemích střední a jižní Evropy a Latinské Ameriky, kde pro ni mají vlastní jména a způsoby přípravy. Podle toho, jaké chuti a konzistence chcete dosáhnout, a podle toho, s čím ji chcete podávat, ji můžete vařit ve vodě, mléku, kuřecím či zeleninovém vývaru nebo ve směsi vody a mléka.

  • Mléko dodává plnost a krémovost.
  • Vývarem prohloubíte chuť pokrmu.
  • Tradičně se polenta vaří s vodou.

Polentu vždy sypte do vroucí tekutiny pomalu a na obranu před hrudkami prošlehávejte metlou.

Chuťové hity

  • Polentová kaše ochucená máslem, mořskou solí a drceným pepřem je svou krémovou konzistencí předurčená k podávání namísto šťouchaných brambor, rýže nebo kuskusu. Polentová kaše skvěle ladí k dušeným masům či zelenině a pečeným (i pomalu) masům, přelitá spoustou šťávy.
  • Ochucenou kaši můžete nechat zchladnout a pak nakrájet na dílky, smažit nebo grilovat a podávat k masu nebo zeleninovým jídlům.
  • Zchladlou polentu můžete také nakrájet na čtverečky nebo kostičky a podávat jako antipasti (předkrm) s plátky cherry rajčátek a bazalkou, tapenádou ze zelených nebo černých oliv, prosciuttem nebo kozím sýrem.
  • Vychladlou polentu můžete zapéct s gorgonzolou a pak ji krájet na kostičky a podávat.
  • Zkuste vmíchat jemně nasekanou chilli papričku, olivy kalamata nakrájené na plátky nebo nasekané čerstvé bylinky jako petrželku, tymián nebo bazalku. Další možnosti: rozdrobený sýr s modrou plísní, strouhaná mozzarella nebo parmazán, případně sušená rajčata nebo zelené olivy.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín