0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahodná chuť, expresní příprava: Naučte se vařit polentu

Letní zelenina se šunkou a polentou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zkuste polentu jako krémovou kaši k dušenému masu či zelenině, pevnou jako chutný předkrm s bylinkami a sýrem, grilovanou v křupavých kouscích nebo jednoduše jako jídlo pro zahřátí. Pokaždé z ní vytvoříte chutné, syté, rychlé a levné jídlo!

Naučte se spolu s námi připravovat polentu podle základního receptu. Máme pro vás také inspiraci na další čtyři chutné úpravy.

Typy polenty

Polenta, známá též jako kukuřičná mouka, je k dostání buď jako instantní, předvařená (v supermarketech, obchodech se specialitami a zdravou výživou i v obyčejných samoobsluhách), nebo obyčejná (ve speciálních obchodech jako Aromi či Sapori Italiani).

  • Jakmile polentu vsypete do vroucí tekutiny, je třeba ji míchat na nízkém plameni, dokud se nezačne oddělovat od stěn nádoby.
  • Doba přípravy závisí na typu polenty – instantní stačí 5 minut; obyčejná potřebuje asi 20 minut. Co se chuti týká, s našimi recepty je mezi nimi rozdíl minimální.
  • Polentě prospěje, když do ní pro zvýraznění chuti přidáte jednu nebo dvě výrazné suroviny.

Tvarování

Když polenta zchladne, ztuhne a projeví se naplno její mnohostrannost. Ztuhlá polenta drží tvar, takže se dá krájet a opékat, smažit i fritovat nebo péct. Polentu můžete nechat ztuhnout dvěma základními způsoby:

  • Abyste docílili pravidelných a snadných řezů, kostiček nebo čtverečků polenty, vlijte ji do lehce vymazaného mělkého pekáčku (nebo do zvětšovací formy postavené na pečicí papír a na podložku) a vyhlaďte povrch.
  • Ti, kdo se s ničím nepářou, nalijí polentu na plech vyložený pečicím papírem a plochým nožem ji nahrubo rozetřou. V obou případech vložte polentu do chladničky na 40 minut, aby ztuhla.

Tekutiny

Polenta je oblíbená nejen v Itálii, ale i v mnoha jiných zemích střední a jižní Evropy a Latinské Ameriky, kde pro ni mají vlastní jména a způsoby přípravy. Podle toho, jaké chuti a konzistence chcete dosáhnout, a podle toho, s čím ji chcete podávat, ji můžete vařit ve vodě, mléku, kuřecím či zeleninovém vývaru nebo ve směsi vody a mléka.

  • Mléko dodává plnost a krémovost.
  • Vývarem prohloubíte chuť pokrmu.
  • Tradičně se polenta vaří s vodou.

Polentu vždy sypte do vroucí tekutiny pomalu a na obranu před hrudkami prošlehávejte metlou.

Chuťové hity

  • Polentová kaše ochucená máslem, mořskou solí a drceným pepřem je svou krémovou konzistencí předurčená k podávání namísto šťouchaných brambor, rýže nebo kuskusu. Polentová kaše skvěle ladí k dušeným masům či zelenině a pečeným (i pomalu) masům, přelitá spoustou šťávy.
  • Ochucenou kaši můžete nechat zchladnout a pak nakrájet na dílky, smažit nebo grilovat a podávat k masu nebo zeleninovým jídlům.
  • Zchladlou polentu můžete také nakrájet na čtverečky nebo kostičky a podávat jako antipasti (předkrm) s plátky cherry rajčátek a bazalkou, tapenádou ze zelených nebo černých oliv, prosciuttem nebo kozím sýrem.
  • Vychladlou polentu můžete zapéct s gorgonzolou a pak ji krájet na kostičky a podávat.
  • Zkuste vmíchat jemně nasekanou chilli papričku, olivy kalamata nakrájené na plátky nebo nasekané čerstvé bylinky jako petrželku, tymián nebo bazalku. Další možnosti: rozdrobený sýr s modrou plísní, strouhaná mozzarella nebo parmazán, případně sušená rajčata nebo zelené olivy.

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč