Ať už vám zbyde knedlík z nedělního oběda nebo ho musíte koupit, knedlíky s vajíčkem jsou levnou a bleskovou variantou večeře pro celou rodinu. Kostičky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné a nedílnou součástí bývá často kyselá okurka. Připravit je ale můžete klidně i s nádechem exotiky!
Někdo si je neumí představit bez kečupu, jiný bez jarní cibulky. Když jsme se před dvěma lety rozhodli, že knedlíky s vajíčkem zařadíme mezi naše recepty, chvilku jsme váhali nad tím, zdali není recept příliš obyčejný.
Když pak ale přišel den vaření a focení a nevěřili byste, jak šly na dračku. Málem jsme se o ně poprali. Občas totiž na tato jednoduchá jídla lidé zapomínají a ta potom po delší době chutnají jako božská mana. Knedlíky s vajíčkem jsou už tradičním českým pokrmem a rozhodně se za ně nemusíme stydět.
Jak na nejlepší knedlíky s vajíčkem
V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo (nebo ghí, které se nepřepaluje jako máslo) a opečte na něm nakrájený knedlík do zlatova. Pak vlijte vejce, rychle promíchejte, odstavte a dále míchejte, až vejce ztuhnou podle vašich představ, potom ihned přesuňte na talíř, osolte a opepřete. Podávejte posypané jarní cibulkou a/nebo pažitkou a petrželkou.
- Sůl a pepř jsou nezbytné suroviny, přidat také můžete sladkou papriku.
- Vejce buď můžete prošlehat nebo je ke knedlíkům nalít celá. V druhém případě zkuste nejprve rozmíchat bílek a až potom promíchat žloutek. Jídlo bude mít zářivější barvu.
Skvělé obměny
- Nejčastější volbou knedlíku bývá houskový, vyzkoušet ale můžete i bramborový, karlovarský nebo jakýkoliv, který máte rádi.
- Vyměňte máslo za levnější sádlo nebo knedlíky osmažte na slanině.
- Přidat můžete třeba i kousek uzeného masa nebo šunku. Obojí opečte ještě před tím, než přidáte knedlíky.
- Do rozšlehané směsi vajíček můžete nalít trochu smetany, aby měla směs krémovitější strukturu.
- Vyzkoušejte nakládané okurky nakrájet na kostičky a přimíchat na závěr přímo do knedlíků.
- Knedlíky také můžete posypat strouhaným sýrem, který se po promíchání krásně rozteče.
Knedlíky s vejcem na cestě do Asie
Knedlíky si také můžete připravit ala různé cizokrajné kuchyně. Po italsku budou s bazalkou a sušenými rajčaty a kapary, po vietnamsku s kořením pěti vůní a jarní cibulkou. Že se k sobě vůně Vietnamu a česká klasika nehodí? Omyl! Vietnamci milují třeba kynuté knedlíky bánh bao nebo vaječné omelety, tak proč si trochu nezafúzovat?
Zdroj: Apetit