0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Knedlíky s vajíčkem: Jaký je trik pro jejich dokonalou křupavost a čím je ozvláštnit?

Knelíky s vajíčkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ať už vám zbyde knedlík z nedělního oběda nebo ho musíte koupit, knedlíky s vajíčkem jsou levnou a bleskovou variantou večeře pro celou rodinu. Kostičky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné a nedílnou součástí bývá často kyselá okurka. Připravit je ale můžete klidně i s nádechem exotiky!

Někdo si je neumí představit bez kečupu, jiný bez jarní cibulky. Když jsme se před dvěma lety rozhodli, že knedlíky s vajíčkem zařadíme mezi naše recepty, chvilku jsme váhali nad tím, zdali není recept příliš obyčejný. 

Když pak ale přišel den vaření a focení a nevěřili byste, jak šly na dračku. Málem jsme se o ně poprali. Občas totiž na tato jednoduchá jídla lidé zapomínají a ta potom po delší době chutnají jako božská mana. Knedlíky s vajíčkem jsou už tradičním českým pokrmem a rozhodně se za ně nemusíme stydět. 

Jak na nejlepší knedlíky s vajíčkem

V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo (nebo ghí, které se nepřepaluje jako máslo) a opečte na něm nakrájený knedlík do zlatova. Pak vlijte vejce, rychle promíchejte, odstavte a dále míchejte, až vejce ztuhnou podle vašich představ, potom ihned přesuňte na talíř, osolte a opepřete. Podávejte posypané jarní cibulkou a/nebo pažitkou a petrželkou.  

  • Sůl a pepř jsou nezbytné suroviny, přidat také můžete sladkou papriku.  
  • Vejce buď můžete prošlehat nebo je ke knedlíkům nalít celá. V druhém případě zkuste nejprve rozmíchat bílek a až potom promíchat žloutek. Jídlo bude mít zářivější barvu.

Skvělé obměny 

  • Nejčastější volbou knedlíku bývá houskový, vyzkoušet ale můžete i bramborový, karlovarský nebo jakýkoliv, který máte rádi. 
  • Vyměňte máslo za levnější sádlo nebo knedlíky osmažte na slanině
  • Přidat můžete třeba i kousek uzeného masa nebo šunku. Obojí opečte ještě před tím, než přidáte knedlíky. 
  • Do rozšlehané směsi vajíček můžete nalít trochu smetany, aby měla směs krémovitější strukturu.  
  • Vyzkoušejte nakládané okurky nakrájet na kostičky a přimíchat na závěr přímo do knedlíků.  
  • Knedlíky také můžete posypat strouhaným sýrem, který se po promíchání krásně rozteče.

Knedlíky s vejcem na cestě do Asie

Knedlíky si také můžete připravit ala různé cizokrajné kuchyně. Po italsku budou s bazalkou a sušenými rajčaty a kapary, po vietnamsku s kořením pěti vůní a jarní cibulkou. Že se k sobě vůně Vietnamu a česká klasika nehodí? Omyl! Vietnamci milují třeba kynuté knedlíky bánh bao nebo vaječné omelety, tak proč si trochu nezafúzovat? 

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč