0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9 / 5. Počet hodnocení: 15
Do 20 minut Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1011 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 11 g
Tuky 88 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Proč byste se měli pouštět do přípravy pesta? Protože je to krásná, čistá a voňavá práce s úžasným výsledkem.

Suroviny

bazalka 3 hrsti
sůl 0.5 ČL
nejlépe hrubozrnná mořská
olivový olej 50 ml
co nejkvalitnější
česnek 3 stroužky
oloupané, překrojené napůl
piniové oříšky 50 g
parmazán 4 PL
čerstvě nastrouhaný

Postup

1

Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.

2

Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.

3

Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost.

Tip Apetitu:
Na italskou specialitu potřebujete sýr italské chuti a kvality. Tvrdý dlouhozrající sýr vycházející z tradice klasického parmazánu se k nám dostává přímo ve velkomoravské podobě. Sýr má přirozenou výraznou chuť s příjemnou štiplavostí. Skvěle ochutí těstoviny a je výborný i k přípravě pesta. Čerstvě strouhaný přírodní dlouhozrající sýr italského typu Gran Moravia, Orrero, 100 g za 30 Kč.

Související články

7x jarní zelené pesto
  • Tipy a triky

7x jarní zelené pesto

Využijte jarních bylinek a připravte si z nich chutné domácí pesto. Nejznámějším zeleným pestem je to bazalkové. Vedle něj si však můžete doma připravit i spoustu dalších druhů. Vyzkoušejte s námi pesto z medvědího česneku, špenátu, máty...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

Anonym

je dobré k bazalce přidat hrst petrželkové natě (z hladkolisté petržele). Tenhle typ mám od kamarádky, která žije v Itálii už přes 10 let a toto jí poradil její italský tchán. Funguje to.

Anonym

Italové používají vedle piniových oříšků, které lze nahradit pistaciemi po spaření oloupanými od hnědých slupiček, oříšky kešu, které chuť neposouvají, ale zvětší celkový objem.Proti černání je dobrá špetka kyseliny askorbové(vitamin C) a chuť je vhodné doladit potravinářskou kyselinou mléčnou, která působí i konzervačně. To nejsou žádná "škodlivá E-čka" ale přírodní látky.

Anonym

Letos jsem dělala pesto poprvé. Po kombinaci bazalka - vlašské ořechy - eidam - česnek - olivový olej jsem vyzkoušela i petržel - lískové ořechy - slunečnicový olej - česnek - eidam a dokonce i petržel - slunečnicová semínka - česnek - eidam - slunečnicový olej. Varianty s petrželí jsou jemnější a jak dlouho vydrží (zatím po týdnu nečernají), to si netroufám předpovědět. Přidávám je do všeho kromě krupičné kaše.

Vlasta Mikulášová

Po tak dlouhé době už je asi moje reakce bezpředmětná, ale nedá mně to a musím napsat - nahradit olivový olej slunečnicovým se mně zdá hrůzostrašné. Varianty chutí se můžou různit, ale základem musí být olivový olej!!!!

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit