Barevný vánoční salát láká na svěží křupavou zeleninu, hravé hvězdičky a lahodnou zálivku. Takový salát na Štědrý den jistě zaujme všechny členy domácnosti i hosty.
Suroviny
Postup
Uvařte 2 brambory, 2 mrkve a 2 červené řepy, pokud jste nekoupili předvařené. Kousek dýně upečte v troubě doměkka. Na pánvi nasucho opražte dýňová semínka a mandlové lupínky.
Na velký plochý talíř rozprostřete salát. Očištěné zelí nakrouhejte najemno. Nahrubo, nastrouhejte 2 oloupané mrkve a jedno tvrdé jablko, smíchejte se zelím a několika kapkami citronové šťávy.
Prošlehejte společně po 2 lžících medu a hořčice, smíchejte s 5–6 lžícemi řepkového oleje, jablečným octem, solí a pepřem podle chuti. Zálivku smíchejte s nakrájenou zeleninou a rozprostřete na salátovou směs.
Uvařené (a oloupané, pokud jste je vařili se slupkou) brambory, červenou řepu, mrkev a pečenou dýni nakrájejte na plátky silné asi 1/2 cm. Vykrájejte z nich vykrajovátkem hvězdičky. Nespotřebované odřezky smíchejte dohromady a položte na talíř se salátem a zeleninou.
Zeleninové hvězdičky poklaďte na povrch, pokapejte balsamikem, posypte dýňovými semínky a mandlovými lupínky. Z chleba také z něj vykrojte hvězdičky, opečte je do křupava na másle a těsně před podáváním je položte na salát.
NĚCO NAVÍC:
Do salátu můžete přidat i hvězdičky vykrájené z oblíbeného plátkového sýra.
Zdroj: Moje Gotowanie