Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Burgery s cuketovým relishem

Cuketový relish se hodí jak k burgerům, tak do hotdogu, k opékaným klobáskám či k rybě.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT5M
Opékání 0:05
Maso

Ingredience

    • 300–350 g mletého hovězího zadního nebo krku či jiného vhodného masa s 15–20% tuku
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • olej na opékání podle potřeby
    • 30–50 g strouhaného ementálu, gruyèru nebo čedaru
    • 2 pěkné (burgerové) žemle (my jsme použili mini campagnolo z Alberta), rozpůlené a opečené na řezu
    • cuketový relish podle chuti (viz Něco navíc) 
    • 1 malý hezký salát nebo balení směsi salátových lístků
    • 2–4 plátky slaniny (podle velikosti), vypečené dokřupava

Příprava jídla

1 Maso osolte, opepřete, prohněťte rukama, rozdělte napůl a vytvarujte z něj 2 placky, opečte je na pánvi či na grilu tak, jak máte burgery rádi. Ke konci je posypte sýrem, popřípadě na chvilku zakryjte vhodnou nerezovou miskou nebo vytvarovaným alobalem.

2 Na spodní části žemlí rozložte salátové listy, na ně opečené maso se sýrem, na něj relish, zakončete slaninou a přiklopte vršky žemlí.

NĚCO NAVÍC

Cuketový relish (na 2–3 sklenice po 500ml): 

  • Asi 750 g cuket (může být i směs barev) nakrájejte na drobné kostičky nebo nastrouhejte nahrubo. Dvě velké cibule nakrájejte nahrubo, 1 červenou a 1 zelenou papriku zbavte semen a nakrájejte na čtverečky. Ve velké míse promíchejte cuketu, cibule, obě papriky a 40 g mořské soli. Zakryjte a nechte stát přes noc. Sceďte, propláchněte a zase sceďte a nechte okapat.
  • V hrnci smíchejte 280 g krupicového cukru, 300 ml jablečného octa, 2 lžičky škrobu a po lžičce mleté kurkumy, kari koření a celerového nebo koprového semínka (k dostání např. na www.korenarstvifilomena.cz) či adžvanu a 1/4 lžičky mletého pepře. Přiveďte k varu. Přidejte okapanou zeleninu, znovu přiveďte k varu. Zmírněte oheň a nezakryté vařte asi 12 minut, až směs mírně zhoustne. Odstavte.
  • Horkou směsí naplňte sterilizované sklenice a zavařujte 15 minut při 100°C. To, co se nevešlo do sklenic nebo co chcete zkonzumovat v nejbližších dnech, vydrží v chladničce týden. Relish je skvělý také do hotdogů, k opékaným klobásám, k pečenému masu nebo k rybě.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z cuketových květů

Cuketové placičky s haloumi

Kuřecí stehna s cuketovou nádivkou & cuketovo-rajčatovým salátem

Lasagne s cuketami, lososem a bešamelem

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

Cuketové jednohubky s bazalkovým pestem

Cuketová buchta

Přidat komentář