Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Spirálový zeleno-žlutý cuketový koláč

S cuketami si můžete vyhrát i jinak: celý koláč vyplňte spirálkami stočenými z jednotlivých plátků.

Vydání: 2017/7
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 12 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H30M
Pečení 1:30
Z plechu

Ingredience

    • 250 g hladké mouky, nejlépe 00
    • 100 g másla, nakrájeného na kostičky
    • špetka soli
    • čerstvý tymián a čerstvé červené výhonky (ředkvičky, červená řepa, šiso – perila...) na ozdobení

    NA NÁPLŇ

    • 3 žluté cukety a 3 zelené cukety, nakrájené na dlouhé tenké plátky (nejlépe to jde na mandolíně)
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250 g ricotty
    • 1 vejce
    • 3 lžíce strouhaného parmazánu či sýra gran moravia + navíc na posypání
    • 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
    • po 2–3 snítkách tymiánu a oregana
    • panenský olivový olej na pokapání

Příprava jídla

1 Na těsto zpracujte v robotu při maximální rychlosti mouku, máslo a sůl. Po pár minutách, až těsto začne tvořit kouli, přilijte postupně otvorem k tomu určeným 50–60 ml ledově vychlazené vody. Zpracujte v těsto, krátce ho prohněťte a pak zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do chladničky. Předehřejte troubu na 180°C.

2 Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru cca 24cm. Na těsto položte pečicí papír a zatižte keramickými či suchými luštěninami. Pečte 15 minut, odstraňte fazole i papír a pečte ještě 15 minut.

3 Mezitím mírně osolte plátky cukety a nechte je vykapat a změknout v cedníku. V míse dobře promíchejte ricottu, vejce, parmazán, citronovou kůru (chcete-li), odrhnuté tymiánové lístky a nasekané oregano podle chuti, osolte a opepřete.

4 Předpečený korpus naplňte ochucenou ricottou a směrem od kraje ke středu vyložte do spirály střídavě plátky žluté a zelené cukety – uprostřed více utahujte (střed si můžete poskládat v ruce a pak ho vložit naráz). Osolte a opepřete a posypte trochou sýra, zlehka pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 1 hodinu, nebo až vejce v náplni zpevní a cukety změknou a zezlátnou na okrajích. Podávejte zatepla, posypané lístky tymiánu a výhonky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z cuketových květů

Cuketové placičky s haloumi

Kuřecí stehna s cuketovou nádivkou & cuketovo-rajčatovým salátem

Lasagne s cuketami, lososem a bešamelem

Cuketové jednohubky s bazalkovým pestem

Burgery s cuketovým relishem

Cuketová buchta

Přidat komentář