Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chačapuri s masem

Recept na gruzínské placky chačapuri se (stejně jako u jiných národních specialit) kraj od kraje trochu liší. V základní variantě se chačapuri plní imeretinským ovčím sýrem podobným brynze, výborné jsou i s fetou, ale existují i různé obohacené náplně jako ta naše.

Vydání: 2014/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Chuťovka Ostatní

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 500 g hladké mouky + na poprášení
    • 125 ml kefíru o pokojové teplotě
    • 5 g sušeného droždí
    • 3 vejce
    • 60 g másla, rozpuštěného
    • 1 lžička soli

    NA POTŘENÍ

    • 1 žloutek
    • trocha mléka
    • máslo, rozpuštěné

    NA NÁPLŇ

    • 1 lžíce olivového oleje + na dokončení
    • 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 2 lžičky mletého římského kmínu
    • 2 lžičky mletého koriandru
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1 lžička mletého chilli
    • 50 g rozinek, propláchnutých
    • kůra z 1 biocitronu
    • 3 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
    • 50 g piniových semen
    • sůl
    • 100 g sýra feta nebo brynzy

    NA OMÁČKU

    • 8 lžic ostrého ajvaru
    • 4 lžíce rajčatového pyré (passaty)
    • 1/2 červené cibule, nakrájené nadrobno

Příprava jídla

1 Promíchejte přísady na těsto a řádně propracujte. Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a zpracovávejte, až bude těsto hladké. Vložte do mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.

2 Mezitím si připravte náplň. V pánvi na oleji opékejte maso dohněda a vařečkou drťte hrudky. Vsypte česnek, koření a rozinky. Míchejte dalších pár minut, až se koření rozvoní. Vypněte a vmíchejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, jarní cibulku, piniová semena a osolte. Nechte trochu zchladnout.

3 Na omáčku promíchejte nebo promixujte ajvar a rajčatové pyré a vmíchejte polovinu cibule. Zbylou cibulí omáčku ozdobte.

4 Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 °C. Rozdělte těsto na 4 díly. Rozválejte každý na pomoučněné pracovní ploše na obdélníky o velikosti zhruba 25 x 40 cm. Na polovinu každého plátu rozprostřete náplň a posypte sýrem. Pláty těsta přeložte přes náplň a pevně uzavřete.

5 Potřete žloutkem prošlehaným s mlékem, dejte do trouby a pečte 20–30 minut dozlatova. Upečené chačapuri vyndejte a potřete máslem. Podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC Můžete zkusit i základní variantu jen se sýrem. Do balkánského sýra, fety nebo brynzy přidejte trochu másla nakrájeného na kostičky, a máte hotovo. Placku na plechu rukama co nejvíc zploštěte a pečte klidně kratší dobu. Sýry lze různě kombinovat, nebo si rovnou vymyslete nové variace, třeba s mozzarellou.

Rychlé večeře

Dokážeme vám, že uvařit skvělou večeři zvládnete i uprostřed hektického pracovního týdne.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Plněný brioškový věnec

Chleba na špejli

Sušenky po italsku

Růžičky s kari

Slané pečení: 10 receptů na party hity

Přidat komentář