Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládovo-kávový dort

S přípravou dezertu začněte vždy den předem, potřebuje totiž pár hodin chlazení... 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
P
Dort

Ingredience

    • 200g nesolených oříšků kešú, namočených přes noc ve studené vodě
    • 250g kakaových sušenek (např. Opavia Zlaté Derby)
    • 1 lžíce mleté zrnkové kávy
    • 100g másla, rozpuštěného
    • 500g čerstvého smetanového sýra, změklého (např. lučina, philadelphia)
    • 2 lžičky vanilkového extraktu
    • 300ml smetany ke šlehání
    • 165ml medu nebo javorového sirupu
    • 11 plátků želatiny (viz Něco navíc)
    • 165 ml silného espresa (nebo 2 lžíce instantní kávy zalité 165 ml horké vody)
    • 250g tmavé čokolády, rozpuštěné a vychladlé
    • 250g mléčné čokolády, rozpuštěné a vychladlé
    • kakao holandského typu na poprášení 

Příprava jídla

1 Dortovou formu o průměru 25cm vymažte a vyložte pečicím papírem. Sceďte kešú, propláchněte je a nechte okapat. V robotu rozmixujte sušenky, pak přidejte mletou kávu a máslo a znovu promixujte. Dejte do formy a upěchujte v jedné vrstvě na dno. Dejte chladit.

2 Vytřete robot dočista a vsypte kešú. Rozmixujte je co nejvíce najemno. Přidejte čerstvý smetanový sýr, vanilku, smetanu a med a rozmixujte dohladka.

3 Plátky želatiny vložte do malé misky s trochou vody a nechte máčet asi 5 minut, aby změkly. Espreso dejte do rendlíku a přiveďte k mírnému varu. Želatinu vymačkejte a přidejte k espresu. Míchejte, až se rozpustí. Pak přidejte spolu s oběma rozpuštěnými čokoládami ke kešú směsi a znovu dobře promíchejte. Vlijte na sušenkový základ. Chlaďte zhruba 5 hodin, až dort ztuhne. Poprašte kakaem a podávejte.

NĚCO NAVÍC

Množství želatiny jsme při testování hodně řešili – cílem bylo, aby dort držel, dal se krájet, ale zas nebyl moc tuhý a nevzdoroval rozkousnutí. Použili jsme želatinu Dr. Oetker, kde je v každém 10g sáčku 6 plátků. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Opilý Isidor

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami

Čokoládové dortíky

reklama

Přidat komentář