
Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou
Recepty testujeme i tím nejzavrženíhod- nějším způsobem – na dětech. Malí synové naší grafičky Magdy tuhle omáčku prohlásili za nejlepší na světě.
Ingredience
- 1,2 kg hovězího hrudí
- 2 lžíce olivového oleje
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 250 ml dobrého drůbežího vývaru
- 250 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 mrkve, oloupané a překrojené podélně napůl
- 1 cibule, oloupaná a rozkrojená na čtvrtky
- 3 stroužky česneku, oloupané a zmáčknuté
- 3 snítky tymiánu
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 2 lžičky hladké mouky
- 2 lžíce brandy
- 1 lžička nakládaného křenu
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 150 g crème fraîche nebo husté zakysané smetany (30%)
- 2 lžíce hladkolisté petrželky na ozdobení
- bramborová kaše a brokolice vařená na páře k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 120 °C. Maso osušte papírovými utěrkami a potřete olivovým olejem. Osolte a opepřete. Rozpalte na sporáku litinový kastrol vhodný do trouby a maso v něm opečte dočervena po každé straně 3–5 minut. Vyjměte a dejte stranou.
2 Do kastrolu vlijte vývar, víno a protlak a přiveďte k varu. Vraťte maso a obraťte ho v tekutině, aby se jí pokrylo ze všech stran. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, tymián, bobkový list a nové koření. Přiklopte a pečte zhruba 4 hodiny, až bude maso pěkně měkké.
3 Občas zkontrolujte a obraťte maso nebo podle potřeby podlijte.
4 Upečené maso přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a uchovejte horké. Šťávu z kastrolu přeceďte do rendlíku. Seberte tuk z povrchu. V misce v malém množství vody rozšlehejte mouku a vmíchejte do omáčky. Provařte 10–15 minut. Zašlehejte do šťávy brandy, křen a hořčici a vařte ještě 5 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Podle chuti dosolte a opepřete.
5 Pečeni nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité šťávou, posypané petrželkou a s bramborovou kaší a brokolicí vařenou v páře.
Přidat komentář