Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí pečeně s hořčično-křenovou šťávou

Recepty testujeme i tím nejzavrženíhod- nějším způsobem – na dětech. Malí synové naší grafičky Magdy tuhle omáčku prohlásili za nejlepší na světě.

Vydání: 2014/1
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT4H
Pečení 4:00
Maso Francouzská

Ingredience

    • 1,2 kg hovězího hrudí
    • 2 lžíce olivového oleje
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 250 ml dobrého drůbežího vývaru
    • 250 ml suchého bílého vína
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 2 mrkve, oloupané a překrojené podélně napůl
    • 1 cibule, oloupaná a rozkrojená na čtvrtky
    • 3 stroužky česneku, oloupané a zmáčknuté
    • 3 snítky tymiánu
    • 1 bobkový list
    • 3 kuličky nového koření
    • 2 lžičky hladké mouky
    • 2 lžíce brandy
    • 1 lžička nakládaného křenu
    • 1 lžička hrubozrnné hořčice
    • 150 g crème fraîche nebo husté zakysané smetany (30%)
    • 2 lžíce hladkolisté petrželky na ozdobení
    • bramborová kaše a brokolice vařená na páře k podávání

     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 120 °C. Maso osušte papírovými utěrkami a potřete olivovým olejem. Osolte a opepřete. Rozpalte na sporáku litinový kastrol vhodný do trouby a maso v něm opečte dočervena po každé straně 3–5 minut. Vyjměte a dejte stranou.

2 Do kastrolu vlijte vývar, víno a protlak a přiveďte k varu. Vraťte maso a obraťte ho v tekutině, aby se jí pokrylo ze všech stran. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, tymián, bobkový list a nové koření. Přiklopte a pečte zhruba 4 hodiny, až bude maso pěkně měkké.

3 Občas zkontrolujte a obraťte maso nebo podle potřeby podlijte.

4 Upečené maso přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a uchovejte horké. Šťávu z kastrolu přeceďte do rendlíku. Seberte tuk z povrchu. V misce v malém množství vody rozšlehejte mouku a vmíchejte do omáčky. Provařte 10–15 minut. Zašlehejte do šťávy brandy, křen a hořčici a vařte ještě 5 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu a už jen prohřejte. Podle chuti dosolte a opepřete.

5 Pečeni nakrájejte na tenké plátky a podávejte přelité šťávou, posypané petrželkou a s bramborovou kaší a brokolicí vařenou v páře.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Gulášová polévka

Hovězí po burgundsku

Přidat komentář