Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Hruškový dort s mascarpone a slaným karamelem

Popis receptu: 

Když se spojí hrušky s mascarpone a slaným karamelem, vznikne naprosto odzbrojující kombinace chutí...

Autor: Hana Malečková
Hodnocení:
54 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10-12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    na hruškové pyré (lze nahradit kupovanou hruškovou přesnídávkou)

    • 3 hrušky
    • 300 ml vody

    na hruškový kompot

    • 2 hrušky
    • 200 ml vody
    • 30 g cukru
    • 2 svitky skořice
    • 5 hřebíčků

    na korpus

    • 100 g másla v pokojové teplotě
    • 3 vejce
    • 160 g třtinového cukru
    • 140 g hladké mouky
    • 80 g pohankové mouky
    • 1 prášek do pečiva
    • 300 g hruškového pyré

    na karamel

    • 200 g cukru krystal
    • 50 ml vody
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 1/2 lžičky soli

    na karamelový krém

    • 500 g mascarpone
    • 300 ml karamelu

    na bílkovo-máslový krém (použitý pouze na obmazání dortu)

    • 3 bílky
    • 170 g cukru
    • 300 g změklého másla

Příprava jídla

Pokud jste se rozhodli udělat si vlastní hruškové pyré, oloupejte hrušky, odstraňte jadřince, nakrájejte hrušky na kousky a dejte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nebudou měkké. Sceďte a hrušky rozmixujte na hladké pyré. Nechejte vychladnout.

Pro přípravu hruškového kompotu rozkrojte hrušky na poloviny, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce spolu s vodou, cukrem a kořením. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je i s nálevem přelijte do kovové misky a nechejte přes noc vychladit v lednici. Další den hrušky nakrájejte na tenké plátky.

Korpus

Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud není směs nadýchaná.

V misce smíchejte hladkou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a celou směs prosejte přes sítko. Přidejte do vaječné směsi spolu s hruškovým pyré a zamíchejte.

Troubu předehřejte na 160 stupňů a těsto nalijte do formy o průměru 18cm (dno formy vyložte pečicím papírem). Pečte přibližně hodinu, resp. dokud špejle píchnutá do těsta není po vytažení suchá. Po upečení nechte korpus zchladnout. Poté jej zabalte do potravinářské folie a dejte na noc do ledničky - bude se vám lépe krájet.

Karamel připravíte tak, že do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to asi 10 minut. Smetanu se solí přiveďte k varu a ve chvíli, kdy je karamel zlatý, ji malým pramínkem přilévejte do karamelu. Karamel dejte do misky a nechte vychladit - ideálně přes noc.

A jdeme do finále!

Mascarpone smíchejte s karamelem a vyšlehejte hladký krém.

Korpus rozřízněte na tři až čtyři pláty a mezi ně rozetřete vrstvu karamelového krému, na ni položte plátky hrušek a pokapejte zbylým karamelem z krému. Zopakujte s dalšími vrstvami korpusu a přiklopte posledním korpusem. Boky a vršek dortu můžete potřít buď zbylým krémem nebo bílkovo-máslovým krémem. Ten připravíte tak, že bílky s cukrem dáte do vodní lázně a pomalu zahříváte za občasného míchání na 71°C. Jakmile budou bílky zahřáté, opatrně vyndejte mísu a začněte šlehat na střední otáčky dokud nebudete mít pevný lesklý sníh. Trvá to cca 15 minut. Potom začněte po kouscích zašlehávat změklé máslo. Dort krémem obmažete a uhladíte. Ozdobit jej můžete dle vlastní fantazie.

Dort nechejte odležet do dalšího dne - všechny chutě se perfektně propojí.

Přidat komentář