Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahodová zmrzlina s balzamikovým octem

Tahle nenápadná růžová kráska skrývá překvapivé tajemství... Balzamikový ocet! Geniální trik, který vám pomůže z jahod doslova vytáhnout to nejlepší. Jemná textura, výrazná chuť a vůně výsledné zmrzliny vám zaručeně učarují.

Vydání: 2018/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 1200 ml
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení a mražení
P
Zmrzlina

Ingredience

    • 450 g jahod, odstopkovaných a nakrájených
    • 3 lžíce krupicového cukru
    • 1,5 lžíce bílého balzamikového octa (viz Něco navíc)
    • 180 ml mléka s 1,5% tuku (polotučného)
    • 470 ml smetany ke šlehání
    • 150 g krupicového cukru
    • 4 žloutky

Příprava jídla

1 Zahřejte na středním plameni nízký nerezový rendlík nebo pánev a vsypte do něj jahody, cukr a ocet. Vařte a průběžně míchejte asi 8 minut, dokud se jahody nerozvaří a nepustí šťávu. Odstavte z ohně, rozmixujte a dejte zcela vychladnout.

2 V hrnci smíchejte mléko, smetanu a většinu cukru, menší část cukru vsypte do větší misky a přidejte k ní žloutky a krátce je prošlehejte s cukrem. Oslazenou mléčnou směs pozvolna zahřívejte těsně pod bod varu. Pak opatrně jednu horkou naběračku mléčné směsi vlijte ke žloutkům s cukrem a zamíchejte. Zopakujte ještě s několika naběračkami, natemperujete tak vejce, aby se v mléce nesrazila. Následně přelijte ohřátou vaječnou tekutinu do mléčné a za stálého míchání na mírném ohni vařte, dokud směs nezačne houstnout a konzistencí připomínat řídký pudink.

3 Přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny ze žloutků) do čisté mísy a nechte zcela vychladit, nejlépe přes noc.

4 Do vychlazené směsi vlijte studené rozmixova- né pyré, dobře promíchejte a vlijte do zmrzlinovače. Umíchanou zmrzlinu můžete servírovat hned (bude mít konzistenci točené zmrzliny) nebo ji nechte ještě pár hodin ztuhnout v mrazáku.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bílý balzamikový ocet, použijte klidně i tmavý, zmrzlině to neuškodí, pouze získá tmavší odstín. S balzamikovým krémem bude chuť ještě intenzivnější a barva tmavší.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

Jahodový cobbler

Jahodové taštičky

Kynuté lívance s jahodami a šlehačkou

Zmrzlina podle Katky

Přidat komentář