Tahle nenápadná růžová kráska skrývá překvapivé tajemství... Balzamikový ocet! Geniální trik, který vám pomůže z jahod doslova vytáhnout to nejlepší. Jemná textura, výrazná chuť a vůně výsledné zmrzliny vám zaručeně učarují.
Suroviny
Postup
Zahřejte na středním plameni nízký nerezový rendlík nebo pánev a vsypte do něj jahody, cukr a ocet. Vařte a průběžně míchejte asi 8 minut, dokud se jahody nerozvaří a nepustí šťávu. Odstavte z ohně, rozmixujte a dejte zcela vychladnout.
V hrnci smíchejte mléko, smetanu a většinu cukru, menší část cukru vsypte do větší misky a přidejte k ní žloutky a krátce je prošlehejte s cukrem. Oslazenou mléčnou směs pozvolna zahřívejte těsně pod bod varu.
Pak opatrně jednu horkou naběračku mléčné směsi vlijte ke žloutkům s cukrem a zamíchejte. Zopakujte ještě s několika naběračkami, natemperujete tak vejce, aby se v mléce nesrazila.
Následně přelijte ohřátou vaječnou tekutinu do mléčné a za stálého míchání na mírném ohni vařte, dokud směs nezačne houstnout a konzistencí připomínat řídký pudink.
Přelijte přes sítko (zachytí případné sraženiny ze žloutků) do čisté mísy a nechte zcela vychladit, nejlépe přes noc.
Do vychlazené směsi vlijte studené rozmixova- né pyré, dobře promíchejte a vlijte do zmrzlinovače. Umíchanou zmrzlinu můžete servírovat hned (bude mít konzistenci točené zmrzliny) nebo ji nechte ještě pár hodin ztuhnout v mrazáku.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete bílý balzamikový ocet, použijte klidně i tmavý, zmrzlině to neuškodí, pouze získá tmavší odstín. S balzamikovým krémem bude chuť ještě intenzivnější a barva tmavší.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů)
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami(42 receptů)