Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře s nádivkou podle Sandtnerové

Pečené kuře je prý naše nové národní jídlo. Na velikonočním stole vynikne v jakékoli podobě.

Vydání: 2018/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H30M
Pečení 1:30
Kuře

Ingredience

    • 2 menší (do 1,5 kg), ale pěkná kuřata
    • mletý kmín na posypání
    • uvařené brambory, máslo a petrželka + směs salátových lístků k podávání

    NA NÁDIVKU

    • 60 g másla + na pokladení cca
    • 150 g kuřecích jater a žaludků, nakrájených nadrobno
    • 1/2 svazku zelené petrželky
    • mořská sůl
    • 4 žloutky
    • špetka mletého muškátového květu
    • 3 rohlíky nebo housky, na kostičky, navlhčené
    • cca 3 lžícemi smetany
    • ze 3 bílků sníh
    • cca 25g strouhanky (podle potřeby)

Příprava jídla

Troubu předehřejte na 180°C. Na kousku rozehřátého másla opečte játra a žaludky a naseka- nou petrželku, aby se vnitřnosti zbarvily dohněda, nechte vychladnout. V míse utřete zbylé máslo se solí a žloutky, přidejte trochu květu, vychladlé vnitřnosti, pečivo navlhčené smetanou, z bílků sníh a podle potřeby suchou strouhanou housku. Zlehka promíchejte, směsí naplňte břišní dutiny kuřat, podle potřeby zašijte, spíchněte špejlí či jinak uzavřete otvory na obou stranách, aby nádivka nevytékala. Zbylou můžete upéct v zapékací misce.

2 Kuřata dejte do pekáče, posolte, posypte mletým kmínem a pečte cca 1,5 hodiny dozlatova (přiklopená, posledních cca 30 minut odkrytá). Průběžně polévejte výpekem. Podávejte s bramborami maštěnými máslem, sypanými trochou petrželky a se směsí salátových lístků.

NĚCO NAVÍC
V původním receptu se zužitkovávají drůbky získané spolu s kuřetem. A nádivkou se plní jen prostor mezi kůží a masem na prsou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Strouhanky

Zaklechtaná slepice

Bramborový salát po turecku s vejci

Kükü (perská omeleta)

Česnekové kuřátko na pánvi

Přidat komentář